Το Δαμάσι γιορτάζει τα «Ελευθέρια»

Εκδηλώσεις για την απελευθέρωσή του χωριού από τους Τούρκους πραγματοποιούνται σήμερα στο Δαμάσι. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων σήμερα εψάλη στην εκκλησία επίσημη δοξολογία, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων καθώς και ομιλία για την απελευθέρωση του χωριού από τον διευθυντή του δημοτικού σχολείου Γρηγόρη Λέτσιο.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Σωτήρης Σουλούκος, ο αντιδήμαρχος Τυρνάβου Νίκος Αρβανίτης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δ.σ. Σάμερ Αμάρι, ο πρόεδρος της κοινότητας Γ. Τσανάκας δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, οδιοικητής του Α.Τ. Τυρνάβου Σεραφείμ Μπίρδας,  εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής.

Στις πρωινές εκδηλώσεις ήταν εμφανής η απουσία κατοίκων του χωριού κάτι που στηλιτεύτηκε τόσο από τον ιερέα όσο και από τον κ. Λέτσιο που πραγματοποίησε μία ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το βράδυ με την εμφάνιση χορευτικών συγκροτημάτων σε μια εκδήλωση που διοργανώνει ο εκπολιτιστικός σύλλογος Δαμασίου.

Ο δήμαρχος σε μήνυμά του για τα Ελευθέρια Δαμασίου αναφέρει:

Με συγκίνηση και σεβασμό, η Δημοτική μας αρχή δίνει το παρών στις τιμητικές εκδηλώσεις που ξεκινούν από το πρωί για τα Ελευθέρια του Δαμασίου και την απελευθέρωσή του από τον τουρκικό ζυγό. Η ιστορική αυτή ημέρα αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα του αδιάκοπου αγώνα του λαού μας για την ελευθερία και την αυτοδιάθεσή του.

Οι ηρωικές προσπάθειες των προγόνων μας, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για να απαλλαγούν από την τυραννία, φέρνουν στο προσκήνιο την αξία της εθνικής ενότητας και της λαϊκής αντίστασης. Η ιστορία των απελευθερωτικών αγώνων του ελληνικού λαού υπήρξε πάντα συνδεδεμένη με τις προσπάθειες για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.

Σήμερα, αντλώντας διδάγματα από την ιστορία, συνεχίζουμε τον αγώνα για μια κοινωνία όπου η ελευθερία, η δημοκρατία και τα δικαιώματα όλων των πολιτών θα είναι εξασφαλισμένα και ανεπηρέαστα από ξένα ή εγχώρια συμφέροντα. Η θυσία του λαού απέναντι στον τουρκικό ζυγό είναι πηγή έμπνευσης για όλους μας, για έναν αγώνα που συνεχίζεται σε νέες συνθήκες και απαιτεί τη συσπείρωση και την ενεργή συμμετοχή όλων των κοινωνικών δυνάμεων.

Ιδιαίτερα συγχαίρω θερμά τον Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Δαμασίου για την πρωτοβουλία της τιμής και μνήμης των ηρώων του Δαμασίου και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις που οργανώνονται με αφορμή τα Ελευθέρια».

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ