Στο Δ.Σ. της εταιρείας Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε. – COGREXPO S.A., μοναδικός Θεσσαλός ο Χρ. Τσιτσιρίγγος

Την περασμένη Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2024, διεξήχθη η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε. – COGREXPO S.A., όπου πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για το Τακτικό Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, συζητήθηκαν και σχεδιάστηκαν από τους 33 μετόχους – Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις – τα επόμενα βήματα της εξαγωγικής εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε στις 29 Ιουλίου 2024, κατόπιν πρωτοβουλίας της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών – ΕΘ.Ε.Α.Σ..

Υπενθυμίζουμε, πως το μεγαλόπνοο εγχείρημα, παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον Αντιπρόεδρο της ΕΘΕΑΣ και Πρόεδρο της Εξαγωγικής Εταιρείας, κ. Χρήστο Γιαννακάκη, λαμβάνοντας τη θερμή στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι μέτοχοι της COGREXPO S.A. συζήτησαν και συναποφάσισαν για όλες τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν άμεσα, έτσι ώστε να αναπτυχθεί η εταιρεία, με σωστούς χειρισμούς και αποφάσεις, οι οποίες θα δώσουν το έναυσμα, να λάβει σάρκα και οστά ένα έργο, που θα προσδώσει την απαραίτητη προστιθέμενη αξία στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές.

Ακολούθησαν οι αρχαιρεσίες με μυστική ψηφοφορία και στη συνέχεια σε συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, έγινε κατανομή αξιωμάτων με απόλυτη ομοφωνία ως εξής:

Χρήστος Γιαννακάκης – Πρόεδρος

Ανδρέας Δημητρίου – Αντιπρόεδρος

Νικόλαος Κουτλιάμπας – Αντιπρόεδρος

Σπύρος Αντωνόπουλος – Γεν. Γραμματέας

Σάββας Αργυράκης – Ταμίας

Λάμπρος Κουμπρίδης –Μέλος

Χριστίνα Κουτσουπιά – Μέλος

Δημήτριος Λογγιζίδης – Μέλος

Αθανάσιος Σωτηρόπουλος – Μέλος

Χρήστος Τσιτσιρίγγος – Μέλος

Μιχαήλ Φαρμάκης – Μέλος

Σημειώνεται δε, πως βάσει Καταστατικού, ο εκάστοτε Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ θα μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της εν λόγω εταιρείας με πλήρη δικαιώματα, αυτεπάγγελτα (ex officio), στην προκειμένη περίπτωση τη θέση αυτή κατέχει, ο κ. Παύλος Σατολιάς.

Κλείνοντας, η ανωτέρω εκλογική γενική συνέλευση αποτελεί την αφετηρία για την επίσημη έναρξη ενός κοινού εμπορικού εργαλείου, που θα αποτελέσει τον βραχίονα για την εξαγωγική επιτυχία στην παγκόσμια αγορά.

Εν τω μεταξύ στη Fruit Logistica 2025, που θα διεξαχθεί μεταξύ 5 και 7 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο της Γερμανίας, αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της με εκθεσιακό χώρο η Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές ΑΕ, ενώ αποφασίστηκε η εγγραφή της Cogrexpo στο Μητρώο Συλλογικών Οργανώσεων ΕΜΑΣ (Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ταυτόχρονα, τέθηκαν επί τάπητος οι κατηγορίες προϊόντων, τις εξαγωγικές διεργασίες των οποίων θα υποστηρίξει κατά προτεραιότητα η Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές ΑΕ: Πρόκειται για γάλα, γαλακτοκομικά παρασκευάσματα, κρασί, ελαιόλαδο, επιτραπέζιες ελιές, κηπευτικά, με έμφαση σε σπαράγγια και ακτινίδια, μήλα, πορτοκάλια και προϊόντα κομπόστας, που επεξεργάζονται και τυποποιούνται ως συσκευασμένα, αλλά και άλλα συσκευασμένα, όπως μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νομικά πρόσωπα, μέτοχοι της Cogrexpo SA, είναι τα παρακάτω σχήματα: ΑΠΣΙ Πίνδος, Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΑΣ) Βελβεντού Κοζάνης «Velvita», ΑΣ Βέροιας «Venus Growers», Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός (ΑΓΣ) Καλαβρύτων «Kalavrita Coop», Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Αμφιγάλ, ΑΣ Νεάπολης Αγρινίου, ΑΣ Φρούτων Επισκοπής, ΑΣ Καβάλας, ΑΣ Ελασσόνας «Γάλα Ελάσσ», ΕΑΣ Νάξου, ΑΣ Σύκων και Ξηρών Καρπών «Συκίκη», ΑΣ Ορεστιάδας, ΑΣ Βελβεντού «Δήμητρα», ΑΣ Επισκοπής «Ο Αλέξανδρος», ΑΣ Ζαγοράς Πηλίου, Ένωση Συνεταιρισμών Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη ΑΕ «Παναιγιάλειος», ΑΣ Πέλλας, Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου «Tirnavos Winery», ΑΣ Άρτεμις, Αγροδιατροφή «Πήγασος», ΑΣ Πιπεριάς, ΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, ΑΣ Αργολίδας «Ρέα», ΑΣ Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής Ελασσόνας, ΕΒΟΛ ΑΣ Βόλου, Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Απόστολου Παύλου ΑΕ, Ενιπέας Φαρσάλων, ΑΣ Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας, ΕΑΣ Πάρου και Κρητών Ένωσις ΑΕ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ