Τραγικό: Μπροστά στα μάτια του συζύγου της έσβησε η 25χρονη στο εκκοκκιστήριο έξω από τη Λάρισα

Ανακοινώσεις από τη διοίκηση του ΕΚΛ και τις οργανώσεις της ΚΝΕ

Τραγικές λεπτομέρειες του φρικτού εργατικού δυστυχήματος με θύμα μια 25χρονη γυναίκα σε εκκοκκιστήριο σε περιοχή της Λάρισας, όταν εγκλωβίστηκε σε μηχάνημα τυποποίησης (πρέσα), φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ertnews.gr.

Eιδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ Λάρισας, το περιστατικό έγινε μπροστά στα μάτια του συζύγου της άτυχης κοπέλας, ο οποίος επίσης εργάζεται στο συγκεκριμένο εκκοκκιστήριο στο χωριό Πρόδρομος του Δήμου Κιλελέρ, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την πόλη της Λάρισας.

Συντετριμμένος, μίλησε στo ertnews και υποστήριξε ότι το τραγικό ατύχημα συνέβη όταν έγινε λανθασμένος χειρισμός από άλλο εργαζόμενο στο μηχάνημα.

Ο θάνατος ήταν ακαριαίος για την άτυχη γυναίκα, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση 10 πυροσβεστών με 3 οχήματα για να απεγκλωβιστεί η άτυχη 25χρονη και μητέρα δυο ανήλικων παιδιών.

Στον χώρο του εκκοκκιστηρίου το οποίο μετά το ατύχημα ανέστειλε τη λειτουργία του, βρέθηκε το απόγευμα και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Γιάννης Σκόκα.

Προανάκριση διεξάγει το Αστυνομικό Τμήμα Κιλελέρ.

Το Εργατικό Κέντρο για το δυστύχημα

Σε ανακοίνωση – καταγγελία της διοίκησης του ΕΚΛ για το δυστύχημα αναφέρονται τα εξής:

«Όχι άλλες ανθρωποθυσίες εργαζόμενων για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων!
Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει την εργοδοσία της επιχείρησης σε εκκοκκιστήριο της οποίας βρήκε τραγικό θάνατο σε εργατικό δυστύχημα 25χρονη εργαζόμενη.

Η συναδέλφισσα δέχτηκε θανατηφόρο χτύπημα σε πρέσα του εργοστασίου την στιγμή που εκτελούσε εργασίες καθαριότητας μέσα στο συγκεκριμένο μηχάνημα από θυρίδα η οποία δεν είχε μηχανισμό ασφαλείας. Με ευθύνη της εργοδοσίας θα έπρεπε να υπάρχει μηχανισμός διακοπής λειτουργίας σε όλα τα μηχανήματα της εγκατάστασης (Κανονισμός (ΕΕ) 2023/1230, Σχετικά με τα μηχανήματα, Παράρτημα 2, σελ. 42, Παράρτημα 3 σελ. 44, και σελ. 48). Το γεγονός ότι η πρέσα βάμβακος μπορούσε να λειτουργήσει με ανοιχτή θυρίδα έθετε καθημερινά τη ζωή των εργαζομένων της επιχείρησης σε κίνδυνο, με τραγικά αποτελέσματα για την 25χρονη συναδέλφισσα.

Δεν είναι η κακιά η ώρα όπως θέλουν να μας πείσουν πολλοί καλοθελητές!
Τα εξαντλητικά ωράρια, τα υποστελεχωμένα πόστα, οι κακοσυντηρημένες εγκαταστάσεις, είναι βασικές αιτίες για τα ατυχήματα εν ώρα εργασίας και όχι «η κακιά η ώρα» πίσω από την οποία κρύβονται οι ευθύνες. Δεν είναι το «ανθρώπινο λάθος» όταν σήμερα υπάρχουν όλα τα μέσα και οι μέθοδοι για να ζούμε και να δουλεύουμε με ασφάλεια. Κι όταν μπροστά στο κυνήγι του κέρδους η ασφάλεια της ζωής του εργαζόμενου γίνεται κόστος!

Η έλλειψη μέτρων προστασίας, η εντατικοποίηση της εργασίας στο κόκκινο- («απελευθερωμένη» από τους δεκάδες αντεργατικούς νόμους με τα 13ωρα, εξαήμερα κ.α.) είναι φαινόμενα-«συνώνυμα» με τους περισσότερους στους χώρους δουλειάς και οδηγούν σε τραγικές καταστάσεις με θύματα τους εργαζόμενους που κυνηγούν το μεροκάματο της επιβίωσης.

Είναι ακόμη ένα εργοδοτικό έγκλημα από την πλειάδα που συμβαίνουν καθημερινά στους χώρους δουλειάς .Οι εργαζόμενοι πληρώνουν διαρκώς βαρύ φόρο αίματος στους χώρους δουλειάς. Είναι ένας διαρκής ακήρυχτος πόλεμος σε βάρος της ζωής μας. Κάθε τρεις ημέρες ένας εργαζόμενος στην χώρα μας χάνει την ζωή του σε εργατικό δυστύχημα.
Την ίδια στιγμή που όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, λύνοντας τα χέρια της εργοδοσίας, κρατούν υποστελεχωμένους και υποβαθμισμένους τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς όπως την Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία που στην περιοχή μας στον Ν.Λάρισας αντιστοιχούν 4 επιθεωρητές για όλους τους χώρους δουλειάς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα!

Η διοίκηση του ΕΚΝΛ, εκφράζει την θλίψη για τον χαμό της συναδέλφισσας και την συμπαράστασή της στην οικογένειά της και θα είναι κοντά τους σε ότι χρειαστεί.
Καλεί τους εργαζόμενους, να μην κάνουν πίσω, μπροστά στην ανάγκη για το μεροκάματο από την διεκδίκηση μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας τους, ώστε να γυρίζουν στα σπίτια τους αρτιμελείς και ζωντανοί. Δεν είναι μοιραίο, δεν είναι κανονικότητα στην ζωή μας να πάμε για δουλειά και μην ξέρουμε εάν θα γυρίσουμε! Να ζούμε σε ένα διαρκές «πάμε κι όπου βγει»! Συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, να διεκδικήσουν μαζί με το ΕΚΝΛ:

 Να ληφθούν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στην εν’ λόγω εταιρεία και σε όλους τους χώρους δουλειάς.
 Να σταματήσει κάθε μορφή εντατικοποίηση της εργασίας, να καταργηθούν οι νόμοι που την διευκολύνουν (Χατζηδάκη, Γεωργιάδη κ.α.)
 Γραπτή Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και υποχρεωτική εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
 Υποχρεωτική και ουσιαστική εκπαίδευση μόνιμου και εποχικού προσωπικού σε θέματα ασφάλειας των μηχανών παραγωγής με ευθύνη του Εργοδότη.
 Συστηματική και ουσιαστική συντήρηση των μηχανημάτων και έλεγχος όλων των δικλείδων ασφαλείας.
 Ίδρυση κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας ενταγμένου σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.
 Άμεση ενίσχυση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών (επιθεώρηση Υγείας κι Ασφάλειας-πρώην ΚΕΠΕΚ) με προσωπικό και μέσα. Εντατικοποίηση των ελέγχων».

Οι οργανώσεις Λάρισας της ΚΝΕ

Οι χώροι εργασίας έγιναν αρένα. Νεκρή 25χρονη. Τα κέρδη τους με αίμα!

Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου μία νέα εργαζόμενη σκοτώθηκε όταν την «κατάπιε» η πρέσα σε εκκοκκιστήριο στη Γλαύκη Λάρισας, υπό «αδιευκρίνιστες» συνθήκες. Πρόκειται για την 25χρόνη Παρασκευή.

Μία νέα εργαζόμενη προστίθεται στο μαύρο κατάλογο των εργοδοτικών εγκλημάτων. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουν καταγραφεί 7800 εργατικά ατυχήματα. Όπου και να κοιτάξουμε, θα δούμε «τα κέρδη των αφεντικών πάνω από τις ζωές των εργατών, της νεολαίας. Η ασφάλεια κοστίζει, η τρομοκρατία και η εντατικοποίηση , τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας είναι μια καθημερινότητα γεμάτη αίμα και τσακισμένα κορμιά εργατών. Τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα!!!

Για ακόμη μια φορά έρχονται στην επιφάνεια οι τραγικές συνθήκες ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας των εργαζομένων στα εκκοκκιστήρια , στα παρασκευαστήρια και στα κονσερβάδικα. Είναι χιλιάδες οι νέοι εργαζόμενοι στο νομό Λάρισας που βιώνουν την εντατικοποίηση , βάζοντας καθημερινά τη ζωή τους σε κίνδυνο για να καταφέρουν να βγάλουν το μήνα με μισθούς –χαρτζιλίκι , χωρίς καμία προστασία στη βάρδια , παρά μόνο με απειλές από τη εργοδοσία σε όποιον αντιδρά, όπως πρόσφατα σε εργοστάσιο παρασκευής , που οι εργαζόμενοι συνέχιζαν να δουλεύουν ενώ το εργοστάσιο πνίγονταν από τα νερά της βροχής.

Κάθε απώλεια συναδέλφου μας , κάθε νέα που δεν θα γυρίσει στο σπίτι της μετά το μεροκάματο «είναι μία από εμάς». Να μην συνηθίσουμε στη μαύρη στατιστική , στην κανονικότητα των τσακισμένων εργατών γιατί έφταιγε «η κακιά η ώρα». Οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται ως εποχιακοί , χωρίς συμβάσεις και ασφάλιση ή μισοασφαλισμένοι, σε πολλές περιπτώσεις απλήρωτοι.

Στηρίζουμε τα αιτήματα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας:

– Να διαλευκανθούν σε βάθος οι αιτίες του ατυχήματος.

– Να ολοκληρωθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στο εργοστάσιο , να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

– Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν ουσιαστικούς ελέγχους .

Με όλες μας τις δυνάμεις , μέσα από τα εργατικά σωματεία , τους σπουδαστικούς συλλόγους, τους μαζικούς φορείς δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ο θάνατος εργαζομένων συνήθεια. Δεν αποδεχόμαστε ως μονόδρομο και ρεαλισμό τη σημερινή βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος. Η νέα γενιά μπορεί να βάλλει τη δική της σφραγίδα μαζί με το λαό και τους εργαζόμενους στη πάλη για την ανατροπή αυτού του συστήματος , για να ανοίξει ο δρόμος για τη ζωή που μας αξίζει πραγματικά τον 21ο αιώνα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ