Οχι άλλες θυσίες για τα κέρδη τους!

Ανακοίνωση του συνδικάτου κλωστοϋφαντουργών Λάρισας για το εργατικό δυστύχημα στο εκκοκκιστήριο

Η Διοίκηση του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών-Ιματισμού & Δέρματος Ν.Λάρισας καταγγέλλει το νέο εργατικό δυστύχημα που συνέβη σε εκκοκκιστήριο. Μια 25 χρονη συναδέλφισσα, μάνα δύο παιδιών έχασε την ζωή στο χώρο δουλειάς της, εκεί όπου καθημερινά πάλευε για το μεροκάματο για να ζήσει την οικογένειά της.

Δεν ήταν η «κακιά στιγμή» αλλά η έλλειψη μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων στους χώρους που δουλεύουμε. Αυτό επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά καθώς η συναδέλφισσα καθάριζε μια πρέσα από μια θυρίδα που δεν είχε μηχανισμό ασφαλείας. Αυτή η κατάσταση μαζί με την εντατικοποίηση της δουλειάς, την υποστελέχωση των πόστων κ.α όπως συμβαίνει σήμερα στους περισσότερους χώρους δουλειάς έχει ως αποτέλεσμα στην χώρα μας να κάθε τρεις ημέρες να θρηνούμε ένα νεκρό συνάδελφο.

Είναι ακόμη ένα εργοδοτικό έγκλημα που γίνεται καθημερινά σε βάρος των εργαζομένων, με το κράτος να διευκολύνει αυτή την βαρβαρότητα με τους αντεργατικούς νόμους για την 6ήμερη-13ωρη δουλειά, την υποστελέχωση της επιθεώρηση εργασίας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς.

Τα εργατικά ατυχήματα συνεχώς τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν, εξαλείφονται και τα ποιο στοιχειώδη τα μέτρα προστασίας του εργαζομένου ,γιατί έχει κόστος για τον εργοδότη και φτάνουν να χάνονται ζωές. Όλα στον βωμό του κέρδους !
Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια και την συμπαράστασή μας προς την οικογένεια της 25 χρονης συναδέλφου!

Απευθυνόμαστε στους συναδέλφους και λέμε πως κανείς δεν πρέπει να χάνει την ζωή πηγαίνοντας για δουλειά. Να μην αποδεχόμαστε εκπτώσεις σε μέτρα προστασίας της υγείας & της ασφάλειας. Δεν είναι για ξόδεμα η ζωή μας. Πάμε στην δουλειά για το μεροκάματο(κι αυτό μικρό) και δεν θα δεχτούμε άλλες θυσίες για τα κέρδη τους .Όλοι μαζί να συσπειρωθούμε στο κλαδικό μας Σωματείο και να απαιτήσουμε :

• Ζητάμε να παρθούν άμεσα ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των συναδέλφων από την εταιρεία αλλά και κάθε επιχείρηση στον κλάδο μας.

• Να συσταθούν σε κάθε χώρο δουλειάς επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

• Σύγχρονα και πλήρη Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους, ουσιαστική εκπαίδευση των συναδέλφων για τη υγιεινή και την ασφάλεια.

• Συστηματική και ουσιαστική συντήρηση όλων των μηχανημάτων και των μέσων που χρησιμοποιούμε στην δουλειά μας.

• Να σταματήσει κάθε εντατικοποίηση της δουλειάς.

• Άμεση ενίσχυση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών(ΣΕΠΕ κλπ).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ