Ο Τύρναβος τιμά και γιορτάζει το ταυτοτικό του προϊόν το τσίπουρο

Διήμερες εκδηλώσεις για να τιμήσει το τσίπουρο το σημαντικό προϊόν που παράγει η περιοχή και το οποίο είναι συνυφασμένο με την ταυτότητα του Τυρνάβου και των αμπελουργών, διοργανώνει ο δήμος Τυρνάβου στις 19 και 20 Οκτωβρίου σε μια προσπάθεια στήριξης και ανάδειξης του προϊόντος.

Με αφορμή τη διοργάνωση της γιορτής σήμερα ο δήμαρχος Στ. Τσικριτσής, η αντιδήμαρχος Ευ. Μαμανού – Χατζή και η γραφίστρια Μ. Βαρδιοπούλου που φιλοτέχνησε την αφίσα παρα΄χωρησαν συνέντευξη Τύπου

Ο δήμαρχος

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος ανέφερε:

«Η γιορτή τσίπουρου και αποσταγμάτων που διοργανώνεται από τον Δήμο Τυρνάβου αποτελεί μια εκδήλωση που τιμά την πλούσια παράδοση και την ιδιαίτερη σημασία του τσίπουρου για την περιοχή μας. Ως δημοτική αρχή, είμαστε περήφανοι που διοργανώνουμε αυτήν την εκδήλωση, η οποία προβάλλει ένα προϊόν βαθιά ριζωμένο στην πολιτιστική μας κληρονομιά και την οικονομική ζωή του τόπου μας.

Το τσίπουρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταυτότητα της τοπικής αγοράς, καθώς αποτελεί προϊόν που παράγεται με μεράκι, με την παράδοση της απόσταξης να περνάει από γενιά σε γενιά. Η καλλιέργεια των αμπελιών, η διαδικασία της απόσταξης και η διάθεση του τσίπουρου ενισχύουν την οικονομία της περιοχής μας, στηρίζοντας την τοπική επιχειρηματικότητα. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού, προσελκύοντας επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του εκλεκτού προϊόντος και να απολαύσουν τη φιλοξενία του Τυρνάβου.

Η γιορτή αυτή δεν είναι μόνο μια ευκαιρία για να γευτούμε τα εξαιρετικά προϊόντα του τόπου μας, αλλά και μια ευκαιρία κοινωνικής και πολιτιστικής σύγκλισης. Σε μια εποχή όπου οι τοπικές κοινότητες προσπαθούν να αναδείξουν την ταυτότητά τους, η εκδήλωση αυτή προσφέρει έναν σημαντικό χώρο για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη διατήρηση των παραδόσεών μας. Μέσα από τη συμμετοχή των κατοίκων, των παραγωγών, και των επισκεπτών, δημιουργείται ένα κλίμα ενότητας και συνεργασίας που ενδυναμώνει το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της περιοχής μας.

Από την πλευρά της η κ. Μαμανού τόνισε:

«Με μεγάλη χαρά και περηφάνια, σας καλωσορίζω σήμερα  για τη γιορτή τσίπουρου και αποσταγμάτων που διοργανώνει ο Δήμος Τυρνάβου στις 19 και 20 Οκτωβρίου. Από τη θέση μου, θέλω να τονίσω τη σημασία αυτής της διοργάνωσης, η οποία δεν είναι απλώς μια εκδήλωση γευσιγνωσίας, αλλά μια γιορτή που θα γίνει θεσμός και θα αντικατοπτρίζει τις αξίες και την ιστορία μας.

Το τσίπουρο, αυτό το μοναδικό απόσταγμα, δεν είναι απλά ένα προϊόν. Είναι ο καρπός της αγάπης για τη γη μας, της σκληρής δουλειάς των παραγωγών μας και της παράδοσης που μετουσιώνεται σε γεύση και φυσικά την εξέλιξη της.

Γι’ αυτό και στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων, θα συμμετέχουν ο σύλλογος αμβυκουχων, ο εμπορικός σύλλογος, πολιτιστικοί σύλλογοι, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου , Κατσάρος Αποστάγματα,  Αποστάγματα Καρδάση, Τσίπουρο Παπρά, Αποστάγματα Βρυσσά,  Τσίπουρο Το Δεκαράκι ( Αποσταγματοποιία Βασδαβάνου) , Τσιλιλής

Η γιορτή αυτή, λοιπόν, είναι μια αφορμή να θυμηθούμε ότι η δύναμή μας βρίσκεται στη συλλογικότητα, στην αλληλεγγύη και στην αγάπη για τον τόπο μας, τον Τύρναβο.

Στις 19 και 20 Οκτωβρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε τον πολιτισμό του τόπου μας, να γνωρίσουμε από κοντά την τέχνη της απόσταξης και να τιμήσουμε τους ανθρώπους που με αγάπη και μεράκι διατηρούν ζωντανή την παραγωγή του τσίπουρου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες γευσιγνωσία τσίπουρου και αποσταγμάτων, μουσικοχορευτικές παραστάσεις,  ομιλίες και ο βραβευμένος Τυρναβιτης bartender Γιώργος Μαρκούλης ο οποιος θα βρίσκετε κοντά μας και θα προσφέρει δυο εξαιρετικά κοκτειλς παραγωγής φτιαγμένα από απόσταγμα διήμερων αμβυκουχων και παλιωμένο τσίπουρο από τους αποσταγματοποιους της περιοχής μας.

Αυτή η γιορτή είναι μια γιορτή για εμάς , με όλους εμάς. Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αναδεικνύουμε τις ρίζες μας, και προβάλλουμε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, βασισμένο στην εξέλιξη, την τεχνολογία και τη συνεργασία. Καλούμε όλους τους δημότες μας και τους επισκέπτες να συμμετάσχουν σε αυτή τη γιορτή, να γευτούν την παράδοσή μας και να ζήσουν την ατμόσφαιρα της συλλογικής μας ταυτότητας.

Από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων δεν λειπει η διασκέδαση, ο χορός το κέφι και η ενημέρωση . Κοντά μας λοιπόν θα έχουμε το Σάββατο στις 19.30 τους ντουμαλανι με χορευτικό πρόγραμμα από τον Μορφωτικό σύλλογο Τυρνάβου τον Πολιτιστικο σύλλογο Τυρνάβου, τον Χορευτικό Όμιλο η Αμπελος, τον σύλλογο Αβδελλιωτων  οπως και τον φιλοξενούμενο σύλλογο από το Μελίσσι Γιανιτσών.

Επίσης τις δυο αυτές μέρες στα περίπτερα ο Σύλλογος Γυναικών Τυρνάβου θα παρουσιάσει έκθεση φωτογραφίας με θεμα τα παραδοσιακά καζάνια και ο Σύλλογος Γαϊτανάκι Μπουρανι μέρος της δουλειάς τους, αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μας. Την  Κυριακή στο αρχοντικο Σταύρου καρασσου όπου στον επάνω όροφο στεγάζεται το μουσείο οινου και αμπέλου το οποίο θα είναι ανοικτό και τις δυο ημέρες από τις 10.30-13.00, στις 11 το πρωί  σας προσκαλούμε στην ημερίδα της γιορτής, όπου διακεκριμένοι ομιλητές θα μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους για την τέχνη της απόσταξης, την παράδοση και την καινοτομία στον χώρο των ελληνικών αποσταγμάτων. Θα συνεχίσουμε γύρω στη μια το μεσημέρι με τους Θεολόγη Σίκαλο, Δημήτρη Πατούλια, Δημήτρη Κεχαγιά, Δήμητρα Γιαννούκα, που θα μας ταξιδέψουν με ρεμπέτικους ήχους και θα κλείσουμε με τους ξεχωριστούς  Argon.

Παράλληλα στο φουαγιέ του δημαρχείου θα είναι σε εξέλιξη έκθεση ζωγραφικής με θεμα το αμπέλι και την παραδοσιακή απόσταξη από τον ζωγράφο και καθηγητή καλών τεχνών Βαγγέλη Πέρπερα.

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας σήμερα και περιμένω να σας δω όλους και όλες  στη γιορτή μας στις 19 και 20 Οκτωβρίου να γιορτάσουμε μαζί την πλούσια ιστορία μας,  το τσίπουρο, αυτό το ξεχωριστό απόσταγμα που ενώνει τους ανθρώπους και τις γενιές.

Η Μ. Βαρδιοπούλου

Για την αφίσα της γιορτής κ. Βαρδιοπούλου ανέφερε:

«Το γράμμα Ταυ συμβολίζει τόσο το παραδοσιακό προϊόν το τσίπουρο, όσο και την πόλη του Τυρνάβου. Στη συνέχεια επεκτείνεται και δημιουργεί το χαρακτηριστικό τοξο που ενώνει το καζάνι με τον ψύκτη απόσταξης του τσίπουρου.
Συγχρόνως αγκαλιάζει και την πόλη του Τυρνάβου μιας και το ξεχωριστό αυτό προϊόν την αντιπροσωπεύει εδώ και πολλά χρόνια.
Η γραμματοσειρά απλή και ευανάγνωστη ακολουθεί σε κάποια γράμματα την κίνηση των κλιμάτων του αμπελιού. Το Ταυ της λέξης «γιορτή» γίνεται η κατάληξη της απόσταξης, δίνοντας μας το πολυπόθητο προϊόν.
Το μωβ χρώμα κυριαρχεί και παραπέμπει στο Μοσχάτο Τυρνάβου, ποικιλία από την οποία φτιάχνεται το τσίπουρο.

Η αφίσα ακολουθεί το λογότυπο και αποτελεί μια αφαιρετική αναπαράσταση της παραγωγής τσίπουρου.
Το γράμμα ταυ συμβολίζει τοσο το παραδοσιακο προϊόν το τσίπουρο, όσο και την πόλη του Τυρναβου. Στη συνέχεια επεκτείνεται και δημιουργεί το χαρακτηριστικό τοξο που ενώνει το καζάνι με τον ψύκτη απόσταξης του τσίπουρου.
Στο background εμφανίζεται μια ζωγραφική αναπαράσταση του παραδοσιακού αποστακτηρίου».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ