Δ. Καραγκούνης: Το Χαμάμ στον Τύρναβο ρημάζει λόγω της αδιαφορίας του υπουργείου

Συγκλονιστικές εικόνες διάλυσης και εγκατάλειψης καταγράφει ο γνωστός αρχιτέκτονας και επίτιμος Προϊστάμενος  του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών ΕΦΑΛΑΡ 

Ενα βίντεο που κυριολεκτικά συγκλονίζει αφού περιγράφει εικόνες διάλυσης λόγω της αδιαφορίας και της αναλγησίας του υπουργείου Πολιτισμού, όπως υποστηρίζει, δημοσιοποίησε χθες ο γνωστός Αρχιτέκτονας και Επίτιμος Προϊστάμενος  του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Δημήτριος Καραγκούνης.

Σε κείμενο που συνοδεύει το βίντεο ο κ. Καραγκούνης αναφέρει:

«Το λουτρό Τυρνάβου βρίσκεται έξω από την είσοδο της πόλης, μετά τη διασταύρωση με τον εθνικό δρόμο Λάρισας – Ελασσόνας και τη γέφυρα του Πηνειού, απέναντι από το στρατόπεδο. Όσον αφορά την λειτουργία των χώρων δεν υπάρχουν σαφείς αναφορές ενώ δεν έχουμε πληροφορίες ούτε και για τη θέση της εστίας – δεξαμενής.

Η κατασκευή του πιθανολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα και πρόκειται για το μοναδικό μουσουλμανικό μνημείο στην πόλη του Τυρνάβου. Το κτήριο περιλαμβάνει μια κύρια αίθουσα και δύο επιμήκεις εκατέρωθεν καθώς και ένα μικρό τετράγωνο δωμάτιο. Ο κεντρικός χώρος του χαμάμ καλύπτεται με θόλο και φωτίζεται με φωτιστικές οπές διατεταγμένες κατά ομόκεντρους κύκλους.

Η ίδρυση λουτρών στον ελλαδικό χώρο εντοπίζεται από τα μέσα του 15ου έως τον 17ο αιώνα.

Τα χαμάμ γενικώς, ανάλογα με την χρονολογία, την τοποθεσία και την θρησκεία διακρίνονται σε πολλούς τύπους έχοντας αρκετές διαφορές μεταξύ τους. Συνήθως ο επισκέπτης περνάει στον πρώτο χώρο όπου χρησιμοποιείται σαν αποδυτήρια και έχει χαμηλή θερμοκρασία. Στη συνέχεια, οι πελάτες τυλιγμένοι σε πετσέτες περνούν στο δεύτερο δωμάτιο όπου υπάρχει μέτρια θερμοκρασία και στη συνέχεια περνάνε στην τρίτη αίθουσα στον κυρίως χώρο του χαμάμ. Ο χώρος είναι μια πολύ ζεστή αίθουσα, κατά μήκος των τοίχων υπάρχουν μαρμάρινες γούρνες με κρύο ή ζεστό νερό και στο κέντρο υπάρχει η ομφαλική πέτρα όπου γινόταν το μασάζ. Το νερό θερμαινόταν σε μεγάλο χάλκινο καζάνι και κυκλοφορούσε στο εσωτερικό των τοίχων δια μέσου σωλήνων.

Στο βίντεο, ο αρχιτέκτονας Δημήτριος Καραγκούνης, Επίτιμος Προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της ΕΦΑΛΑΡ σχολιάζει την σημερινή κατάσταση του μνημείου…»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ