ΓΡΑΦΕΙ Ο Απόστολος Αν. Χριστοδούλου, Σμήναρχος ε.α. ΕΑ ελεγκτής αεράμυνας
# The Aegean archipelago: a natural laboratory of evolution, ecology, and civilizations #.
Ένα τυπικό αρχιπέλαγος ηπειρωτικών νησιών είναι το Αιγαίο Πέλαγος , Περίπου 7.500 νησιά και νησίδες συναντώνται και δημιουργούν το Αιγαίο Πέλαγος ,με αξίωση καθαρής αντιμετώπισης με το καθεστώς archipelagos state ,του OHE ( UNCLOS),αφού αποτελείται από ενιαίο χώρο , με τον μεγαλύτερο αριθμό νησιών.
Η Ανθρώπινη παρουσία, είναι συνεχώς παρούσα ,σχεδόν σε όλα αυτά για περισσότερα από 10.000 χρόνια.
Απαιτείται ,ΑΜΜΕΣΑ…σύνταξη Μελέτης…πριν οδηγηθούμε στην ΧΑΓΗ.
Η έννοια του Αρχιπελάγους,
‘’Η Ελλάδα δεν είναι αρχιπελαγικό κράτος’’,υποστηρίζουν οι Μωαμεθανοί, τ ι σημαίνει αυτό; Τι θα συνέβαινε αν η χώρα μας ήταν αρχιπελαγικό κράτος;
ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΝΗΣΩΝ ΜΕ ΕΝΙΑΙΑ ΑΟΖ…..
Η λέξη αρχιπέλαγος είναι βέβαια ελληνικότατη. Το παράδοξο είναι ότι η λέξη αυτή που φτιάχτηκε ακριβώς για το Αιγαίο Πέλαγος, μπήκε στη γλώσσα μας από τα ιταλικά. Δεν υπάρχει, δεν έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα σε ελληνικό κείμενο πριν τον 14ο αιώνα. Στο κορυφαίο ιταλικό λεξικό Lo Zingarelli, έκδ. 2019 διαβάζουμε ότι η λ. archipelago προέρχεται από το ελληνικό Aigaios pelagos(mare Egeo) με παρετυμολογική επίδραση του arci-.
Η λέξη πρωτοεμφανίστηκε περίπου το 1348. Προφανώς οι Ενετοί ήταν αυτοί που ονόμασαν το Αιγαίο archipelago. Στα αγγλικά η λέξη archipelago πρωτοεμφανίζεται το 1589. Στο Merriam Websterδιαβάζουμε ‘’Οι Έλληνες το ονόμασαν Αιγαίο Πέλαγος και οι Ιταλοί αναφέρονταν σ’ αυτό ως Arcipelago(Πριγκιπική θάλασσα) ,αλλά οι αγγλόφωνοι το ονομάζουν σήμερα Θάλασσα του Αιγαίου. Στα γαλλικά η αντίστοιχη λέξη είναι archipel και υπάρχει από το 1808 (LePetitRobertεκδ. 2019).«το σύµπλεγµα των νήσων, περιλαµβανοµένων και τµηµάτων των νήσων, αλληλοσυνδεόµενα ύδατα και άλλα φυσικά χαρακτηριστικά τα οποία είναι τόσο στενά συνδεδεµένα µεταξύ τους ώστε να σχηµατίζουν µία αυτοτελή γεωγραφική, οικονοµική και πολιτική ενότητα, ή που να θεωρούνται ιστορικά ότι σχηµατίζουν τέτοια ενότητα».
Όπως ήδη έγινε γνωστό παραπάνω, ένα Αρχιπέλαγος µπορεί να διακριθεί σε παράκτιο
(coastal archipelago) ή ωκεάνιο (mid-ocean archipelago), βάσει της εγγύτητας του
συμπλέγματος των νήσων προς τον ηπειρωτικό κορμό του ίδιου κράτους. Στην περίπτωση του ωκεάνιου αρχιπελάγους, το αρχιπέλαγος μπορεί να ανήκει σε ένα ηπειρωτικό κράτος ή να αποτελεί από µόνο του µία κρατική οντότητα (Ιωάννου & Στρατή, 1998:135-136).
Μια αρχιπελαγική κατάσταση είναι ένας χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται για τις νησιωτικές χώρες που αποτελούνται από ένα αρχιπέλαγος. Ο χαρακτηρισμός ορίζεται νομικά από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Σε διάφορα συνέδρια, οι Μπαχάμες, τα Φίτζι, η Ινδονησία, η Παπούα Νέα Γουινέα και οι Φιλιππίνες είναι τα πέντε αρχικά κρατίδια που έλαβαν έγκριση στην UNCLOS, η οποία υπεγράφη στον Κόλπο του Μοντέγκο της Τζαμάικα στις 10 Δεκεμβρίου 1982 και πιστοποιήθηκε ως το αρχιπέλαγος.
Τα αρχιπελαγικά κράτη αποτελούνται από ομάδες νησιών που σχηματίζουν ένα κράτος ως ενιαία μονάδα, με τα νησιά και τα ύδατα εντός των βάσεων αναφοράς ως εσωτερικά ύδατα. Σύμφωνα με αυτή την έννοια («αρχιπελαγικό δόγμα»), ένα αρχιπέλαγος θα θεωρείται ως μία ενιαία μονάδα, έτσι ώστε τα ύδατα γύρω από, μεταξύ και συνδέοντας τα νησιά του αρχιπελάγους, ανεξάρτητα από το εύρος και τις διαστάσεις τους, να αποτελούν μέρος των εσωτερικών νερών του κράτους και να υπόκεινται στην αποκλειστική κυριαρχία του. Οι βάσεις αναφοράς πρέπει να περικλείουν τα κύρια νησιά του αρχιπελάγους και η αναλογία νερού προς ξηρά που περικλείεται πρέπει να είναι «μεταξύ 1:1 και 9:1».
Η έγκριση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τα πέντε κρατικά κράτη, καθώς τα αρχιπελαγικά κράτη σέβονται τις υφιστάμενες συμφωνίες με άλλες χώρες και αναγνωρίζει τα παραδοσιακά αλιευτικά δικαιώματα και άλλες νόμιμες δραστηριότητες των άμεσα γειτονικών χωρών σε ορισμένες περιοχές που εμπίπτουν στα αρχιπελαγικά ύδατα. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την άσκηση των εν λόγω δικαιωμάτων και δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της φύσης, της έκτασης και των τομέων στους οποίους εφαρμόζονται, ρυθμίζονται, κατόπιν αιτήματος οποιασδήποτε από τις ενδιαφερόμενες χώρες, από διμερείς συμφωνίες μεταξύ τους. Τα εν λόγω δικαιώματα δεν θα μεταβιβάζονται ούτε θα κοινοποιούνται σε τρίτες χώρες ή τους υπηκόους τους.
Από τις 20 Ιουνίου 2015, συνολικά 22 κρατικά κράτη προσπάθησαν να διεκδικήσουν αρχιπελαγική ιδιότητα.