Δείτε την ανοικτή επιστολή που υπογράφουν οι κ.κ. Δημήτρης Γεωργούσης και Ευάγγελος Καραπέτσας
Μερικές σταράτες ανεπιτήδευτες κουβέντες, για τα φωτοβολταϊκά της Σκοπιάς Φαρσάλων.
1. Το χωριό περικλείεται ασφυκτικά από τα σχεδιαζόμενα φωτοβολταϊκά με βάση την τελική άδεια που εκδόθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, (δείτε τη σχετική φωτογραφία).
2. Εγκαθίστανται σε αγροτική γή υψηλής παραγωγικότητας, αφού τα κτήματα αυτά ανήκουν κυρίως σε συντριπτικό ποσοστό στον αναδασμό του χωριού, είναι αρδεύσιμα ή εν δυνάμει αρδεύσιμα από αδειοδοτημένες ηλεκτροδοτούμενες λειτουργούσες γεωτρήσεις και από αντλητικά συγκροτήματα εγκατεστημένα στον ποταμό Ενιπέα.
3. Αληθεύει ότι πολλοί ιδιοκτήτες, οι περισσότεροι της περιοχής, πούλησαν τα κτήματα τους, εκτιμώντας τις ανάγκες τους, αλλά αγνοώντας τις μακροπρόθεσμες καταστροφικές συνέπειες, αφού δευτερευόντως ασχολούνταν με αυτά. Η νέα ιδιοκτησία στην αγροτική γη δεν πρέπει να οδηγεί αυτόματα και στην αλλαγή της χρήσης της. (π.χ. κανένας λογικός άνθρωπος δεν υποστηρίζει ότι η ιδιοκτησία ενός αυτοκινήτου οδηγεί αυτόματα και στην χρήση του ως ταξί, ή μιας κατοικίας ως αδήλωτου ξενοδοχείου).
4. Είναι αλήθεια ότι η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, τουλάχιστον ολιγώρησε να ελέγξει αποτελεσματικά τις υπηρεσίες της, στην έκδοση μη νόμιμων εγγράφων, που συνέβαλαν στη δημιουργία της σημερινής κατάστασης. Είμαστε σίγουροι για τη διαπίστωση του γεγονότος αυτού από την σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας και αναριωτόμαστε για την καθυστέρηση της αντίδρασης εκ μέρους τους. Δεν κατανοούμε τα γραφειοκρατικά προσκόμματα που υψώνονται όταν ως πολίτες αναζητούμε έγγραφά τους. Σίγουρα η «καυτή πατάτα» είναι στα χέρια τους. Τελικά επί των ημερών τους συντελείται αυτό που σχεδιάστηκε προηγούμενα.
5. Η αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής εγκατάστασης, όπως αναφέρεται από έγκυρους επιστήμονες επιφέρει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στις παρακείμενες καλλιέργειες, στη ζωή του χωριού και στις αγρό-κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των κατοίκων του, που θα παραδώσουν στα παιδιά τους κυριολεκτικά «καμένη γή», αναγκάζοντάς τα να εγκαταλείψουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους.
6. Ποτέ στο χωριό δεν εμφανίστηκε και δεν συζητήθηκε η περιβαλλοντική μελέτη επιπτώσεων (ΜΠΕ), που συνοδεύει έργα αντίστοιχου μεγέθους, με ευθύνη δημοτικών και κοινοτικών παραγόντων. Να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή, παραγγέλθηκε και υλοποιήθηκε από μικρές εταιρείες και αργότερα η τελική αδειοδότηση που εξασφαλίστηκε, εκχωρήθηκε σε θυγατρική πολύ μεγάλης και σοβαρής εταιρείας.
7. Ζητάμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το συντομότερο δυνατό να αναλάβει να αναθέσει επικαιροποιημένη περιβαλλοντική μελέτη επιπτώσεων σε σχετικό τμήμα ελληνικού πανεπιστημίου ή ερευνητικού ινστιτούτου, που θα λαμβάνει υπόψη της τη διαμορφούμενη κατάσταση στο χωριό, εάν εκτελεστεί ένα έργο τέτοιας κλίμακας, μεριμνώντας για τις «εγκλωβιζόμενες» καλλιέργειες και αγροκτηνοτροφικές επιχειρήσεις, οι οποίες εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη λειτουργία τους. Μεριμνώντας εκ των υστέρων, εν τέλει για τη ζωή στο χωριό μας. Θεωρούμε ότι ο Περιφερειάρχης, συμμερίζεται απόλυτα την δημόσια απαίτησή μας και θα συνδράμει τάχιστα στην υλοποίησή της. Ελπίζουμε ότι η σημερινή εταιρεία που κατέχει την άδεια του φωτοβολταϊκού, εκτιμά περισσότερο το «όνομά» της, από ένα πρόσκαιρο όφελος συνοδευόμενο με μια καταστροφική παρέμβαση στη ζωή των ανθρώπων.
8. Αγνοούμε προς το παρόν, τις εύλογες «αναφορές – διαπιστώσεις», γνωστών και φίλων, που μας προειδοποιούν, υπενθυμίζοντας μας τα ισχυρά συμφέροντα που υλοποιούν την επένδυση, θεωρώντας, ότι στη σημερινή Ελλάδα κανενός η προσωπική και οικογενειακή υπόσταση δεν κινδυνεύει, ενόσω διεκδικεί ή συνδράμει σε οποιοδήποτε νόμιμο δικαίωμα, όσο μεγάλο σε μέγεθος και αν είναι το οικονομικό διακύβευμα.