Erasmus+: συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του 10ου Γενικού Λυκείου Λάρισας

To 10o Γενικό Λύκειο Λάρισας, συνεχίζοντας την παράδοση της διαρκούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών του, οργάνωσε ροές κινητικότητας για μαθήματα και επιμόρφωση στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+. Τέσσερα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων επιμορφώθηκαν σε τρεις διαφορετικές θεματικές περιοχές, υλοποιώντας αντίστοιχες ροές κινητικότητας στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης 2023-1-EL01-KA121-SCH-000124626 που υλοποιήθηκε από τη σχολική μονάδα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2023-2024.


Δυο εκπαιδευτικοί, η κα Μαρία Δελή, φιλόλογος και υποδιευθύντρια της σχολικής μονάδας και ο κ. Δημήτριος Κότσης, βιολόγος, παρακολούθησαν πρόγραμμα επιμόρφωσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας με τίτλο «Ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην τάξη με Κριτική Σκέψη», από 29/7/2024 έως 02/08/2024. Κύριος σκοπός της επιμόρφωσης ήταν να παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να ενσωματωθεί η ΤΝ στο διδακτικό έργο. Οι εκπαιδευτικοί εξοικειώθηκαν με τις βασικές αρχές της ΤΝ και τις εφαρμογές της στην εκπαίδευση, εξασκήθηκαν σε εργαλεία και μεθόδους αποτελεσματικής χρήσης της στην εκπαιδευτική διαδικασία και διερεύνησαν κριτικά την ενσωμάτωσή της σε διαφορετικά μαθήματα του προγράμματος σπουδών. Το πρόγραμμα επιμόρφωσης περιλάμβανε θεωρητική κατάρτιση, πρακτικές εφαρμογές με εργαστήρια και ασκήσεις, και μελέτες περίπτωσης αποτελεσματικής χρήσης της ΤΝ για τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού.


Η κα Πραντσούδη Σταυρούλα, πληροφορικός και διευθύντρια της σχολικής μονάδας, παρακολούθησε το πρόγραμμα επιμόρφωσης «Ψηφιακά εργαλεία για την εκπαίδευση στην πολιτιστική κληρονομιά», στην Πράγα της Τσεχίας, από 12/08/2024 έως 16/08/2024. Σκοπός του προγράμματος ήταν η αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων για την προώθηση της εκπαίδευσης στις Τέχνες και την πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και η χρήση σχετικών ψηφιακών πλατφορμών για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Εκτός από τη θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εφαρμογή στη δημιουργία μαθησιακών δραστηριοτήτων με χρήση ποικιλίας ψηφιακών εργαλείων, το πρόγραμμα περιλάμβανε και υπαίθριες δραστηριότητες, όπως υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους, για την προώθηση της πολιτιστικής εκπαίδευσης και της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Κληρονομιάς.


Από 19/08/2024 έως 23/08/2024, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, η κα Δημοβέλη Σταυρούλα, φιλόλογος, συμμετείχε στην υλοποίηση σεμιναρίου που αφορά στην εισαγωγή της γαστρονομίας στο βιογραφικό ενός σχολείου, μέσα από θεωρητικές και πρακτικές θεωρήσεις, με στόχο την καλλιέργεια της διατροφικής κουλτούρας μιας κοινότητας. Συγκεκριμένα, μέσα από τον γαστρονομικό κύκλο: καλλιεργώντας, επιλέγοντας, μαγειρεύοντας και τρώγοντας και έχοντας ως πλαίσια τα PBL και STEAM για την ανάπτυξη γαστρονομικών projects στα σχολεία, σχεδιάστηκαν δραστηριότητες γύρω από τους σπόρους και το έδαφος, την επιλογή τοπικών και βιώσιμων προϊόντων, την προετοιμασία θρεπτικών πιάτων και την γαστρονομία ως θρέψη, κομμενσαλισμό και κουλτούρα. Στο κλείσιμο του μαθήματος ακολούθησε αποτίμηση, ανατροφοδότηση και συζήτηση και πραγματοποιήθηκαν εξωτερικές πολιτιστικές δραστηριότητες.


Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα καλλιέργησαν προσωπικές και επαγγελματικές δεξιότητες και επέστρεψαν με νέα εφόδια για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου, τον εκσυγχρονισμό και τη διεθνοποίηση της σχολικής μονάδας. Οι αποκτηθείσα γνώση και εμπειρία θα ενσωματωθεί στη σχολική καθημερινότητα και θα διαχυθεί μεταξύ εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας και της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας. Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διεύθυνση του 10ου Γενικού Λυκείου Λάρισας ευχαριστούν το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για την υποστήριξη στην υλοποίηση όλων των σχεδίων δράσης του διαπιστευμένου σχεδίου 2020-1-EL01-KA120-SCH-094731 που υλοποιεί η σχολική μονάδα, ως φορέας της αντίστοιχης διαπίστευσης.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ