EUGreW Summer School: Ενεργοποίηση εκπαιδευτικών για να υποστηρίξουν την Ατζέντα της Πράσινης Συμφωνίας – Ένα Όραμα για το Μέλλον!

Η ΕΕΠΕΚ, η μεγαλύτερη κοινότητα μάθησης στην Ελλάδα, με υπερηφάνεια ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση ενός Θερινού Σχολείου διάρκειας δύο εβδομάδων, αφιερωμένου στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών από όλη την Ευρώπη και τις γειτονικές χώρες σχετικά με τα πιεστικά ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της «Πράσινης Συμφωνίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Θερινό Σχολείο (https://eugrew.eepek.gr/ ), που πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 30 Αυγούστου, συγκέντρωσε περισσότερους από 70 εκπαιδευτικούς από 35 χώρες, ενώνοντάς τους σε μια κοινή αποστολή: να ενσωματώσουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τις βιώσιμες πρακτικές στα προγράμματα σπουδών τους.


Αυτή η μοναδική εκπαιδευτική πρωτοβουλία παρέχει πλέον μια δυναμική πλατφόρμα moodle σεμιναρίων της ΕΕΠΕΚ – (https://seminars.eepek.gr ) για τους εκπαιδευτικούς για να εμβαθύνουν την κατανόησή τους για την κλιματική αλλαγή, να διερευνήσουν τις πολιτικές και τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας και να μάθουν πώς να εμπνεύσουν τους μαθητές τους να συμβάλουν σε ένα βιώσιμο μέλλον. Η πλατφόρμα αναμένεται να εμπλουτιστεί με δραστηριότητες από τους συμμετέχοντες.
Σχετικά με την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών για την προώθηση της αλλαγής, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έχει ως στόχο να καταστήσει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050, περιλαμβάνει βασικές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή μετάβαση, την προστασία της βιοποικιλότητας, τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων και τη μείωση της ρύπανσης.


Το πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην προώθηση αυτών των στόχων, εξοπλίζοντας τους εκπαιδευτικούς με τη γνώση για να εμπνεύσουν την κλιματική παιδεία και δράση στις τάξεις σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής. Με την προώθηση μιας βαθιάς κατανόησης των κλιματικών πολιτικών και λύσεων, το πρόγραμμα διασφαλίζει ότι οι συμμετέχοντες είναι έτοιμοι να εισαγάγουν τους μαθητές τους σε έννοιες που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις του μέλλοντος. Οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να ηγηθούν σημαντικών προγραμμάτων κλιματικής εκπαίδευσης στις αντίστοιχες χώρες τους, βοηθώντας τους μαθητές να γίνουν ενημερωμένοι, ενεργοί πολίτες.

Τα κυριότερα σημεία του προγράμματος αναφέρονται παρακάτω:
 Ολοκληρωμένη κατάρτιση στην επιστήμη του κλίματος και την Πράσινη Συμφωνία: Οι εκπαιδευτικοί είχαν μια εις βάθος επισκόπηση των αιτιών και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, μαζί με μια πλήρη κατανόηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, του στρατηγικού σχεδίου της ΕΕ για την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα έως το 2050.
 Διαδραστικά εργαστήρια: Οι πρακτικές συνεδρίες ενθάρρυναν τους εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν καινοτόμα σχέδια μαθημάτων, να διερευνήσουν μελέτες περιπτώσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και να συμμετάσχουν σε κρίσιμες συζητήσεις για θέματα όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι κυκλικές οικονομίες και η βιώσιμη ανάπτυξη.
 Διαπολιτισμική συνεργασία: Συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη, καθώς και γειτονικές χώρες, αντάλλαξαν βέλτιστες πρακτικές και εμπειρίες από τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά τους συστήματα, ενισχύοντας το πνεύμα συνεργασίας της εκδήλωσης και προωθώντας τη διεθνή συνεργασία για την κλιματική εκπαίδευση.


«Η ΕΕΠΕΚ είναι ενθουσιασμένη με την επιτυχία αυτού του Θερινού Σχολείου. Εξοπλίζοντας τους εκπαιδευτικούς με τα εργαλεία για να εκπαιδεύσουν την επόμενη γενιά σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα, προωθείται ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα θετικής περιβαλλοντικής αλλαγής. Μετά την επιτυχία του φετινού Θερινού Σχολείου, σχεδιάζονται ήδη μελλοντικές εκδόσεις, για να συμπεριλάβουμε περισσότερους εκπαιδευτικούς και να διευρύνουμε την εστίαση ώστε να καλύψουμε πρόσθετους τομείς βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή. Το πρόγραμμα έχει επαινεθεί ως πρότυπο διεθνούς συνεργασίας στην κλιματική εκπαίδευση και η ΕΕΠΕΚ δεσμεύεται να επεκτείνει αυτό το σημαντικό έργο», δήλωσε ο Δρ. Δημήτρης Κολοκοτρώνης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΠΕΚ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ