Δείτε τί αναφέρει το κείμενο
Την Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, έλαβε χώρα η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου για το θέμα των Σφαγείων, όπως άλλωστε είχε δεσμευθεί η δημοτική αρχή, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και των μέτρων που έλαβε μέχρι σήμερα για την άρση μιας προβληματικής κατάστασης που όσο διαιωνίζεται, άλλο τόσο θα βαρύνει τον ίδιο το δήμο, τις υπηρεσίες του, την ομαλή λειτουργία του που θέλουμε να αποκαταστήσουμε σε όλα τα επίπεδα και στο μέτρο του δυνατού.
Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και όλα τα δεδομένα αναπτύξαμε προς το Δ.Σ. το σκεπτικό μας, έχοντας προηγουμένως προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες που είναι γνωστές σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Ως δημοτική αρχή, ποτέ δεν κρύψαμε και ούτε θα το κάνουμε, να κρατάμε υποθέσεις είτε στα συρτάρια είτε πίσω από τα παραβάν. Όλα στο φως, και η τοπική κοινωνία να έχει λόγο και γνώση.
Για λόγους τάξης, κρατάμε τα εξής:
– Η διαδημοτική επιχείρηση Σφαγείων Περιοχής Τυρνάβου- Αμπελώνα Ν. Λάρισας, συστάθηκε το 1996 με την με αριθμ. οικ. 39031/03.12.1996 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΦΕΚ 1185/ τ. Β΄/31-12-1996).
– Μετά από αντίστοιχες τροποποιήσεις της αρχικής συστατικής πράξης, και της υποκατάστασης των νέων ΟΤΑ που προέκυψαν κατόπιν συνενώσεων, μέτοχοι της επιχείρησης κατέστησαν οι Δήμοι Τυρνάβου κατά 90,775% και ο Δήμος Λαρισαίων κατά 9,225%.
– Φτάνουμε στο 2018, όπου τελικά αφού μεσολάβησαν μια σειρά από διαχειριστικές πράξεις που συσσώρευσαν χρέη και δεν είναι επί του παρόντος, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να αναλυθεί και να εκτιμηθεί η εν λόγω περίοδος, με την με αριθμ. 09/2018 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης των σφαγείων έγινε εισήγηση προς τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Λαρισαίων και Τυρνάβου για διάλυση και εκκαθάριση τους.
– Η παραπάνω εισήγηση, επικυρώθηκε με την με αριθμ. 183/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τυρνάβου, ενώ αντίστοιχη απόφαση λήφθηκε και από τον Δήμο Λαρισαίων.
– Εντέλει με την με αριθ. οικ. 17384/174547 από 25.10.2018 απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4838/30.10.2018 τεύχος Β΄, αποφασίστηκε η λύση και εν συνεχεία η εκκαθάριση της Διαδημοτικής Επιχείρησης Σφαγείων Περιοχής Τυρνάβου- Αμπελώνα, Ν. Λάρισας.
– Η παραπάνω απόφαση προέβλεπε ημερομηνία λύσεως της Διαδημοτικής Επιχείρησης την 30.10.2018, την ημερομηνία δηλαδή δημοσίευσης στο ΦΕΚ της σχετικής πράξης του αρμοδίου οργάνου.
– Σύμφωνα ακόμη με τις προβλέψεις της σχετικής απόφασης, ο Δήμος Τυρνάβου, θα αναλάμβανε όλες τις σχετικές δράσεις και συναφείς δραστηριότητες των Σφαγείων, έχοντας την πλήρη διαχειριστική εξουσία τους ως υπηρεσίας του Δήμου Τυρνάβου και ο οποίος θα έπρεπε να διαχειρίζεται αυτοτελώς το σύνολο των πόρων που καταβάλλονται από τους χρήστες των υπηρεσιών των Σφαγείων και των αντίστοιχων δαπανών.
– Με την ίδια απόφαση, αποφασίστηκε η μεταφορά όλου του προσωπικού στον Δήμο Τυρνάβου όπως και τη μεταφορά των υποχρεώσεων και τα δικαιωμάτων που απορρέουν από υφιστάμενες συμβάσεις, ήτοι: οφειλές της Διαδημοτικής Επιχείρησης προς το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και προς τρίτους, συμπεριλαμβανομένων των δεδουλευμένων αποδοχών του μεταφερόμενου προσωπικού τους και απαιτήσεις από τρίτους, όπως αυτές θα προσδιορίζονταν από την εκκαθάριση, όπως και τα περιουσιακά στοιχεία που θα απέμεναν (κτιριακές υποδομές και Η/Μ εγκαταστάσεις, λοιπά κινητά πράγματα) στους Δήμους Τυρνάβου και Λαρισαίων.
Όμως, από το 2018 που λύθηκε η επιχείρηση, και ακολούθησε η διαδικασία της εκκαθάρισης με τον ορισμό εκκαθαριστή, τα σφαγεία συνέχισαν να λειτουργούν και να διενεργούνται διαχειριστικές πράξεις από τον εκκαθαριστή. Η απόφαση περί εκκαθάρισης δεν υλοποιήθηκε κατά το μέρος της μεταφοράς του προσωπικού, με αποτέλεσμα έξι τον αριθμό εργαζόμενοι να βρίσκονται σε ομηρία, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα. Και τέλος, ενώ η εκκαθάριση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εντός τριών ετών, χρονικού διαστήματος που ορίζεται από το νόμο και ούτε αποφασίσθηκε κάποια παράταση αυτής, αυτό το καθεστώς συνέχιζε φτάνοντας από το 2018 στο 2024.
Οι λύσεις που επέλεξε η δημοτική αρχή, έπρεπε να είναι δραστικές και άμεσες. Τα σφαγεία σταμάτησαν να λειτουργούν με αυτό το έκνομο καθεστώς στις 01.07.2024, αφού προηγήθηκε διαβούλευση και με το σωματείο των εκδοροσφαγέων, το οποίο τοποθετήθηκε θετικά με την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να ζητήσει να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση λαμβανομένης υπόψη της κατάστασης αδιεξόδου και αβεβαιότητας που επικρατούσε για χρόνια, οι έξι εργαζόμενοι πέρασαν στο Δήμο και παράλληλα ζητήθηκαν επιτακτικά με διαδοχική αλληλογραφία προς τον εκκαθαριστή η έκθεση, το προϊόν της εκκαθάρισης, και μια σειρά από στοιχεία ώστε να αξιολογηθούν.
Το πρώτο στοιχείο που προκύπτει είναι τα χρέη των σφαγείων που ξεπερνούν το ποσό του 1 εκ. ευρώ, αλλά δεν είναι μόνον αυτό στο οποίο στάθηκε η παράταξη του κ. Κόκουρα στο Δ.Σ. αλλά και σε χθεσινή ανακοίνωση στον τύπο. Μαζί με τα όσα άλλα εκτός τόπου και χρόνου που αναφέρει.
Οι ερωτήσεις που θα πρέπει να απευθυνθούν προς τον εκκαθαριστή, θα πρέπει να απευθυνθούν και προς τον κ. Κόκουρα. Δήμαρχο Τυρνάβου από το 2019 έως 2023, διάστημα στο οποίο θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η εκκαθάριση. Ας μας πει ο κ. Κόκουρας:
– Γιατί επί θητείας του δεν συζητήσαμε ούτε μια φορά στο δημοτικό συμβούλιο;
– Γιατί επί θητείας του κ. Κόκουρα δεν δοθήκαν ποτέοικονομικά και άλλης φύσεως στοιχεία; Παρ’ όλο που η αντιπολίτευση επί χρόνια τα ζητούσε.
– Γιατί η εκκαθάριση δεν ολοκληρώθηκε εντός 3ετίας;
– Γιατί δεν ζητήθηκε παράταση, αφού υπήρχε η δυνατότητα;
– Του ζήτησε να παραδώσει την εκκαθάριση όπως όφειλε; Τι ενέργειες έκανε και τί έλεγχο άσκησε στον εκκαθαριστή;
– Ζήτησε να πληροφορηθεί τι ενέργειες έγιναν από τον εκκαθαριστή κατά οφειλετών των σφαγείων, ενόψει παραγραφών;
– Τι ενέργειες έκανε ο κ. Κόκουρας, για να σταματήσει αυτό το καθεστώς της προβληματικής λειτουργίας των σφαγείων; Γνώριζε κάτι για τους υγειονομικούς κανόνες και τις προϋποθέσεις που έπρεπε να τηρούνται για τα απόβλητα;
– Το ρεύμα των σφαγείων ποιος το πλήρωνε; Δεν έπρεπε ο κ. Κόκουρας να το γνωρίζει;
– Για τους εργαζόμενους τι μέτρα πήρε ο κ. Κόκουρας;
Γι’ αυτά και για άλλα πολλά που θα συζητηθούν στο Δ.Σ. που θα επαναληφθεί, με προσκεκλημένους τον εκκαθαριστή, και όποιον άλλον επιθυμεί να παρευρεθεί, θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Και σ’ αυτό θα έχει όσο χρόνο χρειαστεί ο κ. Κόκουρας, ο οποίος στην τελευταία συνεδρίαση αφού πέταξε το μπαλάκι στην εξέδρα, βρήκε την ευκαιρία να το σκάσει σαν ποντικός. Μόνο που πιάστηκε στη φάκα, και αυτή τη φορά θα απαντήσει… όπως και να έχει.
Ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν καλέστηκε ο εκκαθαριστής των σφαγείων στην ειδική συνεδρίαση που έγινε, ήταν η άποψη της δημοτικής αρχής ότι δεν θα προχωρούσαμε σε καμία απόφαση αποδοχής ή μη της εκκαθάρισης, οπότε και θα επιβάλλονταν η παρουσία του εκκαθαριστή.
Άλλωστε, τις απαντήσεις θα έπρεπε να τις περιείχε η έκθεση της εκκαθάρισης και όλο το προϊόν αυτής, τα οποία βρίσκονται στα χέρια των επικεφαλής των παρατάξεων του Δ.Σ. όπως και το σύνολο της αλληλογραφίας μεταξύ δήμου και εκκαθαριστή. Και να μην δημιουργούνται απορίες και κενά.
Εφόσον αυτά υπάρχουν και αναφέρθηκαν στην εισήγηση του δημάρχου, στην τελευταία συνεδρίαση αλλά και τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης, η άποψη της δημοτικής αρχής για εκτενή διαχειριστικό έλεγχο περί αποδοχής ή μη της εκκαθάρισης, καθίσταταιαπολύτως αναγκαία.
Το τελευταίο Δ.Σ. κατέληξε στην απόφαση να επαναληφθεί η ειδική συνεδρίαση, και αυτό θα γίνει στις 24.10.2024.
Και κάτι ακόμα, σε σχέση με τα άλματα του κ. Κόκουρα που αναφέρθηκε στην περίοδο δημαρχίας Χρήστου Κιτσίδη. Η διαδικασία εκσυγχρονισμού των σφαγείων άρχισε επί της ουσίας το 2007. Το πρόγραμμα χρηματοδότησης περιλάμβανε 3 σκέλη: 1) την ιδία συμμετοχή των τριών τότε Δήμων Τυρνάβου, Φαλάνης- Γιάννουλης και Αμπελώνα), 2) τον τραπεζικό δανεισμό, 3) την επιδότηση του προγράμματος.
Η ιδία συμμετοχή των δήμων εξασφαλίστηκε. Το ίδιο και ο δανεισμός από την τότε ΑΤΕ. Η επιδότηση όμως που ήταν και το σημαντικότερο σκέλος άργησε σημαντικά να αποδοθεί, αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους.
Μπροστά στον κίνδυνο να διακοπούν οι εργασίες, με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος για τους δήμους, τους κτηνοτρόφους, τους επαγγελματίες εμπόρους και κρεοπώλες αλλά και των εκδοροσφαγέων, αποφασίστηκε να συναφθεί νέο δάνειο με εγγύηση όμως αυτή τη φορά, την δικαιούμενη επιδότηση του προγράμματος.
Τα σφαγεία έγιναν. Λειτούργησαν από το 2009 περίπου και η καταβολή της επιδότησης συνέχισε να καθυστερεί (πάλι με κρατική υπαιτιότητα) και εν τέλει καταβλήθηκε στην επόμενη δημοτική περίοδο, που ως γνωστόν δεν ήταν η Λαϊκή Συσπείρωση στη διοίκηση.
Και μπορεί ο κ. Κόκουρας να έχει επιλεκτική μνήμη αλλά κάποιοι θυμούνται ότι τότε εργάστηκε ως εξωτερικός συνεργάτης των σφαγείων στον τομέα των ηλεκτρομηχανολογικών. Παρ’ όλα αυτά αυτή η επιλεκτική του μνήμη μπορεί να τον δικαιολογεί στο να δει κατάματα την αμείλικτη πραγματικότητα. Δηλαδή ότι κατ’ αυτόν η ευθύνη βαραίνει μια διοίκηση του πρώτου χρόνου λειτουργίας τους και όχι τις διοικήσεις των επόμενων δεκατριών.
Όλα τα άλλα εν καιρώ…