Κραυγή αγωνίας από τους υγειονομικούς για τις σοβαρές ελλείψεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

– Καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 17 Οκτώβρη

«Βιώνουμε σήμερα την κορύφωση της επίθεσης στο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας σε ένα πλαίσιο οργανωμένης υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, εξελισσόμενης και κλιμακούμενης από ετών, τόσο από την παρούσα όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Με αυτά τα λόγια η Γεωργία Παπαδάμου, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ – Ειδικευόμενων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΓΝΛ), ανέδειξε την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο αλλά και οι υπόλοιπες δημόσιες δομές Υγείας του Νομού Λάρισας. Ταυτόχρονα κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 17 Οκτώβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην 5η ΥΠΕ στη Λάρισα.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΓΝΛ, του Ιατρικού Συλλόγου, του Συλλόγου Καθηγητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής, οι οποίοι ανέδειξαν ότι σε αντίθεση με την κυβερνητική προπαγάνδα περί «ενισχυμένου» δημόσιου συστήματος Υγείας, η πραγματικότητα στις δημόσιες μονάδες Υγείας και στη Λάρισα παραμένει αυτή των τεράστιων ελλείψεων που αφήνουν εκτεθειμένους τους υγειονομικούς και τον λαό.

Λειτουργούμε σαν ένα μέτριο Κέντρο Υγείας

Ξεκινώντας τη συνέντευξη η Γεωργία Παπαδάμου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Απώτερος στόχος της είναι η διεύρυνση της εμπορευματοποίησης του συστήματος Υγείας και η προώθηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στον χώρο της Υγείας, μέσω της αποδυνάμωσης του ΕΣΥ». Μιλώντας για τις ελλείψεις που υπάρχουν στο νοσοκομείο τόνισε: «Ελλείψεις προσωπικού, που συχνά οδηγούν ακόμα και σε αδυναμία λειτουργίας κρίσιμων κλινικών και εργαστηριακών τμημάτων, ελλείψεις υλικών, παραιτήσεις ιατρών, μαζική φυγή ιατρικού δυναμικού στο εξωτερικό για ανεύρεση καλλίτερης τύχης, μετακινήσεις ιατρών και ανάθεση αλλότριων καθηκόντων συναφών ειδικοτήτων με “εντέλλεσθε”, χαμηλές αμοιβές, υπερεργασία χωρίς ρεπό και άδειες, εργασιακή εξουθένωση, γηρασμένος ή παρωχημένος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, κτιριακές υποδομές ασυντήρητες, εγκαταλελειμμένες στη φθορά του χρόνου, υποβάθμιση κάθε δράσης παραγωγής υψηλής ποιότητας επιστημονικού έργου, υποτίμηση και διάλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας που είναι συνυφασμένη με την ιατρική συνθέτουν το σκηνικό που στήνει η κυβέρνηση για τη Δημόσια Υγεία. Λειτουργούμε σαν ένα μέτριο Κέντρο Υγείας αυτή τη στιγμή».

Πρόσθεσε ότι «το “δημοσιονομικό πλαίσιο”, που επικαλούνται για την απόρριψη των αιτημάτων εργαζομένων, δεν υφίσταται όταν πρόκειται για την ενεργό συμμετοχή της χώρας σε 2 ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εξασφάλιση της παρουσίας φρεγάτας του ελληνικού Πολεμικού ναυτικού στην Ερυθρά θάλασσα με κόστος 500.000 ευρώ ημερησίως, για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των επιχειρηματικών ομίλων. Η Λάρισα ανέκαθεν έπαιζε τον ρόλο του εργαστηρίου της πιλοτικής εφαρμογής προγραμμάτων εμπορευματοποίησης στην Υγεία με όχημα τις ΣΔΙΤ, δεδομένης και της αριθμητικής υπεροχής των ιδιωτικών κλινών, με την πόλη κυριολεκτικά να είναι περικυκλωμένη από μεγάλες ιδιωτικές δομές Υγείας, ενώ τα δύο νοσοκομεία εξωθούνται σε υποβάθμιση και μαρασμό». Καταλήγοντας επισήμανε ότι «ως εδώ και μη παρέκει. Αντιδρούμε δυναμικά. Αγωνιζόμαστε για την Υγεία κοινωνικό αγαθό και όχι αγοραίο είδος προσβάσιμο σε λίγους. Λέμε την αλήθεια στο λαό, εκθέτουμε τα ψεύδη και τη χυδαιότητα του ανεκδιήγητου υπουργού “εμπορίου” της Υγείας. Απαιτούμε συλλογικά και επιβάλλουμε αγωνιστικά την επιστημονική και εργασιακή μας αξιοπρέπεια. Στις 17 Οκτωβρίου απεργούμε.

Απαιτούμε και διεκδικούμε:

Διπλασιασμό των απολαβών των νοσοκομειακών ιατρών. Αύξηση κατά 20% του βασικού μισθού και διπλασιασμό του ωρομισθίου της εφημερίας, άμεσα για όλες τις βαθμίδες. Επαναφορά του 13ου, 14ου μισθού και του επιδόματος αδείας. Οι πρόσθετες (υπεράριθμες) εφημερίες να μη φορολογούνται. Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Μαζικές μόνιμες προσλήψεις ιατρών με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Ανοικτή προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων σε κάθε κλινική και τμήμα μέχρι την κάλυψή τους. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Όχι στην “απογευματινή” επί πληρωμή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Όχι στην κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ. Όχι στην άλωση των δημόσιων νοσοκομείων από τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Όχι στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της Ψυχικής Υγείας και της απεξάρτησης. Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των ιατρών του ΕΣΥ. Εξάωρο – πενθήμερο – τριαντάωρο. Μια εφημερία την εβδομάδα. Ρεπό μετά από κάθε ενεργό εφημερία. Άμεση παύση όλων των μετακινήσεων ιατρών ΕΣΥ. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. Καμιά σκέψη για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ