Στ. Τσικριτσής: Το τσίπουρο είναι η γιορτή μας, είναι η ψυχή μας, είναι ο Τύρναβος

Παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων των τοπικών αρχών άνοιξε σήμερα τις πύλες της η γιορτή Τσίπουρου καιΑποσταγμάτων του Τυρνάβου που ξαναδιοργανώνεται μετά από 15 χρόνια, όταν είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία της τότε δημοτικής αρχής του Χρ. Κιτσίδη.

Η σημερινή πρώτη ημέρα περιλάμβανε χαιρετισμούς από τον δήμαρχο, την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας Μ. Γαλλιού, τον αντιπεροιφερειάρχη Δ. Τσέτσιλα, τον δήμαρχο Τεμπών Γ. Μανώλη, ξενάγηση των επισήμων στα περίπτερα των αποσταγματοποιών της περιοχής και εμφάνιση χορευτικών.

Στον χαιρετισμό του ο δήαμρχος Στ. Τσικριτσής ανέφερε:

«Η Γιορτή Τσίπουρου και Αποσταγμάτων που διοργανώνεται φέτος από τον Δήμο Τυρνάβου με πρωτοβουλία της Δημοτικής μας Αρχής αποτελεί μια εκδήλωση που τιμά την πλούσια παράδοση και την ιδιαίτερη σημασία του τσίπουρου για την περιοχή μας. Ως δημοτική αρχή είμαστε πολύ περήφανοι που διοργανώνουμε αυτήν την εκδήλωση, η οποία προβάλλει ένα προϊόν βαθιά ριζωμένο στην πολιτιστική μας κληρονομιά και την οικονομική ζωή του τόπου μας.

Το τσίπουρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταυτότητα της τοπικής αγοράς, καθώς αποτελεί προϊόν που παράγεται με μεράκι, με την παράδοση της απόσταξης να περνάει από γενιά σε γενιά. Η καλλιέργεια των αμπελιών, η διαδικασία της απόσταξης και η διάθεση του τσίπουρου ενισχύουν την
οικονομία της περιοχής μας, στηρίζοντας την τοπική επιχειρηματικότητα. Ταυτόχρονα, θέλουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του τουρισμού, προσελκύοντας επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του εκλεκτού προϊόντος και να απολαύσουν τη φιλοξενία και τις ομορφιές του Τυρνάβου.

Η γιορτή αυτή δεν είναι μόνο μια ευκαιρία για να γευτούμε τα εξαιρετικά προϊόντα του τόπου μας, αλλά και μια ευκαιρία κοινωνικής και πολιτιστικής σύγκλισης.

Σε μια εποχή όπου οι τοπικές κοινότητες προσπαθούν να αναδείξουν την ταυτότητά τους, η εκδήλωση αυτή προσφέρει έναν σημαντικό χώρο για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη διατήρηση των παραδόσεών μας. Μέσα από τη συμμετοχή των κατοίκων, των παραγωγών, και των επισκεπτών, δημιουργείται ένα κλίμα ενότητας και συνεργασίας που ενδυναμώνει το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι της περιοχής μας.

Διότι το τσίπουρο Τυρνάβου αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι είναι ένα μοναδικό απόσταγμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δεν είναι απλά ένα προϊόν. Είναι ο καρπός της αγάπης των συμπολιτών μας για τη γη μας, της σκληρής δουλειάς των παραγωγών μας και της παράδοσης που μετουσιώνεται σε γεύση και φυσικά την εξέλιξη της.

Είμαστε λοιπόν όλοι μας σήμερα εδώ στέλνοντας το μήνυμα ότι η ξεχασμένη αυτή γιορτή που είχε να γίνει 15 χρόνια ήρθε αναγεννημένη και ήρθε για να μείνει ως θεσμός. Διότι η λέξη τσίπουρο είναι ταυτόσημη με την πόλη μας είναι ταυτόσημη με τον Τύρναβο μας.

Το τσίπουρο είναι η γιορτή μας είναι η ψυχή μας είναι ο Τύρναβος.
Καλή απόλαυση σε όλους και σε όλες».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ