Διακρατική Συνεργασία: «Αξιοποιούμε ΜΑΖΙ ποδηλατικό τουρισμό και πεζοπορία και τις 4 εποχές»

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Λάρισας Α.Ε. – «ΑΕΝΟΛ Α.Ε.» σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στο τριήμερο εκδηλώσεων για τους σκοπούς της Διακρατικής συνεργασίας με τίτλο: «Αξιοποιούμε ΜΑΖΙ ποδηλατικό τουρισμό και πεζοπορία και τις 4 εποχές»

Στο πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του υπομέτρου 19.3 του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER του Μέτρου 19 του ΠΑΑ, συμμετέχουν εκτός του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Λάρισας Α.Ε. – «ΑΕΝΟΛ Α.Ε.» η γαλλική ΟΤΔ Ventoux, ον Περιφερειακός Φυσικό Δρυμό του Mont-Ventoux (πρώην SMAEMV), και η ελληνική ΟΤΔ Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών A.E. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν. Σερρών.
Η διακρατική συνεργασία με τίτλο «Αξιοποιούμε ΜΑΖΙ ποδηλατικό τουρισμό και πεζοπορία και τις 4 εποχές», επικεντρώνεται στις ορεινές περιοχές των τριών εταίρων και συγκεκριμένα στην ορεινή περιοχή του Ολύμπου, την ορεινή περιοχή στην Βόρειο-Ανατολική πλευρά του Νομού Σερρών και το όρος Ventoux στην Γαλλία, με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση μέσα από δραστηριότητες πεζοπορίας και ποδηλατικού τουρισμού και τις 4 εποχές.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο τριήμερο από την Παρασκευή 01.11.2024 έως την Κυριακή 03.11.2024 .

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
Παρασκευή 1/11/2024 Εσπερίδα ενημέρωση για τη Διακρατική Συνεργασία με τίτλο : «Αξιοποιούμε ΜΑΖΙ ποδηλατικό τουρισμό και πεζοπορία και τις 4 εποχές» στην αίθουσα Προβολής Τοπικού Πολιτισμού (δίπλα στην τοξωτή γέφυρα) στην Ελασσόνα.
Πρόγραμμα Εσπερίδας
18:45 Υποδοχή προσκεκλημένων και χαιρετισμοί της εκδήλωσης.
19:00 Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Διακρατικής Συνεργασίας : «Αξιοποιούμε ΜΑΖΙ ποδηλατικό τουρισμό και πεζοπορία και τις 4 εποχές»
20:30 Δείπνο

Σάββατο 2/11/2024 Πρόγραμμα της πεζοπορικής διαδρομής του Ολύμπου που θα καταλήγει μέσω Χρηστάκη στην κορυφή Σκολιό 2.911 μ

8:00 Αναχώρηση από Ελασσόνα για Καταφύγιο Χρηστάκη. https://maps.app.goo.gl/3NYLFE72iiYm6EUbA
10:00 Άφιξη στο Καταφύγιο Χρηστάκη – τσάι και σνακ.
Το ορειβατικό καταφύγιο ανάγκης “καλύβα Χριστάκη” βρίσκεται στον Όλυμπο στη θέση μεγάλη Γούρνα σε υψόμετρο 2.450μ. Το καταφύγιο βρίσκεται στο δυτικό Όλυμπο και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται από το χωριό Καλύβια Ελασσόνας Λάρισας.
Η απόσταση από το χωριό είναι 22χλμ
Χρόνος οδήγησης 1: 30 ώρα περίπου.
Από το καταφύγιο Χρηστάκη ξεκινά το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στο διάσελο μεταξύ των κορυφών Χρηστάκης 2.707μ. και Σκολιό 2.911 μ. και από εκεί σε όλες τις ψηλές κορυφές του Ολύμπου άνω των 2.800 μ. Είναι η πιο σύντομη πρόσβαση για το Μύτικα 2.918,80 μ. για όποιον θέλει να ανέβει και να κατέβει αυθημερόν στη κορυφή.
10:30 Αναχώρηση 1ης ομάδας για Σκολιό – αναχώρηση 2ης ομάδας για Ξερολάκι

14:00 Επιστροφή 1ης ομάδας από Σκολιό και αναχώρηση για Κοκκινοπηλό- Επιστροφή της 2ης ομάδας με τα τζιπ προς Κοκκινοπηλό μετά από Ξενάγηση στο Ξερολάκι – Σπηλιές Ναούμ
16:00 Άφιξη και των 2 ομάδων στον Κοκκινοπηλό- Γεύμα
18:00 Αναχώρηση από Κοκκινοπηλό
18:45 Άφιξη Ελασσόνα- ξενοδοχείο
21.00 Δείπνο σε οινοποιείο της Περιοχής

Κυριακή 3/11/2024 Α. Ποδηλατική διαδρομή για την ανάδειξη της περιοχής σήμανσης (ποδηλατική διαδρομή) από την Καρυά Ολύμπου έως τους Γόννους με τη συμμετοχή ποδηλατών

Β. Πεζοπορία σε μονοπάτι της περιοχής της Καρυάς Ολύμπου του κοινού που θέλει να συμμετάσχει στην δράση.

Πρόγραμμα Ημέρας
9:00 Αναχώρηση για το Χωριό Καρυά Ολύμπου
10: 30 Έναρξη περιπατητικής διαδρομής σε μονοπάτια του Ολύμπου από το χωριό Καρυά Ολύμπου.

10: 30 Έναρξη ποδηλατικής διαδρομής προς το χωριό Γόννοι (κοιλάδα των Τεμπών) – Εκτιμώμενη άφιξη αθλητών 12 :30. Τερματισμός διαδρομών – παράθεση μικρογεύματος – μπουφέ τερματισμού.
11: 30 Ξενάγηση στην κοιλάδα των Τεμπών/ Δέλτα Πηνειού.
Η Κοιλάδα των Τεμπών, το φυσικό όριο μεταξύ του Ολύμπου και του Κισσάβου, εντυπωσιάζει κάθε περαστικό. Το τοπίο, ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, διαθέτει οργιώδη βλάστηση. Η περιοχή είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστασίας Δασών.
Την περιοχή διασχίζει ο ποταμός Πηνειός, που περνάει ανάμεσα από τα δύο βουνά και καταλήγει στη θάλασσα, μέσα από το ήρεμο Δέλτα του.
14:00 Παράθεση γεύματος στο χωριό Αμπελάκια όπου διεξαγάγεται την ίδια μέρα η Γιορτή Κάστανου.
Τα Αμπελάκια είναι παραδοσιακός οικισμός του νομού Λάρισας, χτισμένα στις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Όσσα στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών. Το χωριό φημίζεται για τα σπουδαία αρχοντικά του καθώς γνώρισε πολύ μεγάλη οικονομική ανάπτυξη κατά το παρελθόν. Στο χωριό σώζονται σήμερα αρκετά καλοδιατηρημένα πετρόχτιστα αρχοντικά, παραδοσιακές πέτρινες βρύσες, γραφικά σοκάκια που φανερώνουν παλαιότερες εποχές ακμής.
16:00 Αναχώρηση για Ελασσόνα

Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο του Υπομέτρου 19.3 «Στήριξη για την υλοποίηση της συνεργασίας (διακρατική και διατοπική)» του Μέτρου 19 (Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων CLLD/LEADER), του ΠΑΑ 2014-2020.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ