Στ. Τσικριτσής: Η εκτροπή του Αχελώου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει απαίτηση του λαού της Θεσσαλίας

Την αναγκαιότητα να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου γιατί η Θεσσαλία απειλείται με τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή και με τεράστια μείωσης των αγροτικών της προϊόντων τόνισε ο δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας Θεσσαλίας με αντικείμενο το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας σε συνάρτηση με τα ημιτελή έργα του Αχελώου.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος ανέφερε:

«Ως Δήμαρχος Τυρνάβου, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νόμου Λάρισας, θεωρώ παράλειψη που δεν καλέστηκαν σήμερα εδώ οι Ενωτικές Ομοσπονδίες.

Η Π.Ε.Μ για χρόνια με αγώνες, αλλά και με σχετικές ημερίδες των Ενωτικών Ομοσπονδιών Καρδίτσας και Λάρισας μιλάει για την εκτροπή του Άνω ρου του Αχελώου, με την προϋπόθεση της σύγκρουσης και ρήξης με την ΚΑΠ, γιατί μόνο έτσι μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη της παραγωγικότητας, με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα για τον λαό μας.

Αν δεν ολοκληρωθεί η εκτροπή τότε περίπου 550.000 στρέμματα αρδεύσιμης γης στο Θεσσαλικό κάμπο θα σταματήσουν να αρδεύονται, θα προκληθεί η ερημοποίηση της Θεσσαλίας με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και στις καλλιέργειες. Επίσης εγκυμονεί και ο κίνδυνος τα αμέσως επόμενα χρόνια να λείψει και αυτό ακόμη το νερό ύδρευσης από τις πόλεις και τα χωριά μας.

Η εκτροπή του Αχελώου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει απαίτηση του λαού της Θεσσαλίας, τόσο για την αξιοποίηση του νερού για άρδευση, όσο και για ύδρευση και εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων που είμαστε ελλειμματικοί.

Είναι υπόθεση όλων να μην γίνουν ξερικά περίπου 550.000 στρέμματα του εύφορου θεσσαλικού κάμπου που θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη διατροφική εξάρτηση του λαού μας. Περίπου πάνω 2,5 δις ευρώ το χρόνο την τελευταία δεκαετία δίνονται για εισαγωγές γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ η μη εκτροπή θα έχει τεράστιες περιβαλλοντολογικές καταστροφές στην περιοχή.

Ενώ μια που μιλάμε για το νερό, ως Δήμος δηλώνουμε την κάθετη αντίθεση μας στα σχέδια της κυβέρνησης που περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και οδηγούν στις ιδιωτικοποιήσεις του νερού. Έτσι λοιπόν θα αρχίσουμε να οργανώνουμε τους συμπολίτες στα χωριά και στις πόλεις του Δήμου μας, ώστε να με αγώνες να μην επιτρέψουμε αυτά τα σχέδια».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ