Την ανάγκη να υπάρξει οδικός χάρτης για τον Αχελώο, μετά την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής (ΣΔΛΑΠ) Θεσσαλίας και την βούληση της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των έργων, επισήμανε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια Θεσσαλίας με θέμα «Υδατικό πρόβλημα και Αχελώος» με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός κατά την παρέμβασή του πρότεινε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη να υπάρξει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συναρμόδιους υπουργούς για την δρομολόγηση των αναγκαίων βημάτων για την ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου -πρόταση που ομοφώνως υιοθέτησε στη σύσκεψη.
Ιδεολογικά φορτισμένο έργο
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία και αναρωτώμενος για την παρουσία των αρμόδιων υπουργείων σημείωσε χαρακτηριστικά «δεν ξέρω αν είχαν κληθεί οι εκπρόσωποι των συναρμόδιων Υπουργείων που έχουν εμπλοκή στην όλη υπόθεση της μερικής εκτροπής του Αχελώου, δηλαδή ο Υπουργός Υποδομών, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος. Θα ήταν χρήσιμο αν ήταν στη σύσκεψή μας. Έχουν κληθεί; Δεν παρίστανται ούτε δια εκπροσώπου;».
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «το ζήτημα του Αχελώου δεν χρειάζεται να το βασανίζουμε πολύ. Δυστυχώς, είχε την ατυχία από την αρχή το έργο αυτό να φορτιστεί ιδεολογικά, να χαρακτηριστεί φαραωνικό και να μας βάλει σε μία διελκυστίνδα αντιπαράθεσης εδώ και δυο γενιές με την Αιτωλοακαρνανία, με οικολογικές οργανώσεις και να εμπλακεί δικαστικά.
Νομίζω ότι για να είμαστε ουσιαστικά χρήσιμοι και να υπάρχει ένα πιο συγκεκριμένο “δια ταύτα”, από την σημερινή συνάντηση δεν πρέπει να μείνουμε και πάλι, στο αίτημα για μία διατύπωση πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης».
Κυβερνητική βούληση
Ο κυβερνητικός βουλευτής υπογράμμισε ότι «η πολιτική βούληση της κυβέρνησης εκφράστηκε και στη σύσκεψη, που με πρωτοβουλία μου, μετά από τη συνάντηση που είχαμε στο ΓΕΩΤΕΕ Θεσσαλίας με τον πρόεδρό του τον κ. Ντογγούλη και την ΕΔΥΘΕ, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών με κλιμάκιο υπουργών υπό τον τότε υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη. Ήταν η πρώτη ουσιαστική συνάντηση όλου του πολιτικού προσωπικού που εμπλέκεται, συναρμόδιων υπουργών, βουλευτών της Θεσσαλίας και των θεσμικών εκπροσώπων των πολιτών της Θεσσαλίας.
Αλλά νομίζω πιο ουσιαστικά εκφράστηκε η πολιτική βούληση της κυβέρνησης, με την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής (ΣΔΛΑΠ) Θεσσαλίας, που συμπεριέλαβε το σενάριο της μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στον θεσσαλικό κάμπο για να αντιμετωπιστεί πρωτίστως το περιβαλλοντικό-οικολογικό πρόβλημα που έχει ο κάμπος. Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι εκείνο που θα πρέπει να αιτηθούμε -και το περιέγραψαν νωρίτερα και οι εκπρόσωποι της ΕΔΥΘΕ, ο Τάσος Μπαρμπούτης και ο Δημήτρης Σοφολόγης- είναι να έχουμε έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένα βήματα, με συγκεκριμένα μέτρα για την εκπόνηση των τεχνικών μελετών, των μελετών κόστους-οφέλους, για τα έργα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να υλοποιηθεί η πρόβλεψη που έχει το αναθεωρημένο ΣΔΛΑΠ».
Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε με έμφαση «άκουσα και πάλι τον εκπρόσωπο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το συνάδελφο, τον κ. Κόκκαλη, ότι πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή, να πάρει θέση και να τοποθετηθεί -κάτι που είναι και στο “δια ταύτα” που μας διαβάσατε προ ολίγου. Καταρχήν χαίρομαι γιατί ελπίζω ότι αυτή δεν είναι απλά προσωπική θέση του κ. Κόκκαλη. Ελπίζω να είναι και θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία στο παρελθόν ήτανε σφόδρα αντίθετη προς την μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο στο θεσσαλικό κάμπο και το σχέδιο το ΣΔΛΑΠ που είχε εκπονηθεί, επί Φάμελου δεν περιείχε τη δυνατότηταμεταφοράς νερού από τον Αχελώο.
Εν κατακλείδι, για να είμαστε χρήσιμοι νομίζω ότι το σημαντικότερο, εγώ με χαρά το συνυπογράφω, αλλά για να πραγματοποιηθεί μία ειδική συνεδρίαση της Βουλής, αυτό που ζητάτε, είναι κάτι εκτός του πλαισίου,ουσιαστικά, του κανονισμού της Βουλής. Ζητάτε μία sui generis συνεδρίαση. Συνεδριάσεις στη Βουλή γίνονται εκτός ημερησίας διατάξεως, είτε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, είτε με πρωτοβουλία των Αρχηγών των κομμάτων με έναν συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση που το θέτει, θα υπογράψει μία τέτοια πρωτοβουλία; Επειδή είμαι χρόνια στη Βουλή, θα έλεγα να είμαστε ρεαλιστές. Αυτό το ζήτημα μας αφορά πολύ εδώ, αλλά στη Βουλή σε επίπεδο συζήτησης Πολιτικών Αρχηγών, ειδικών συνεδριάσεων εκτός ημερησίας διατάξεως, τίθενται θέματα που αφορούν το πανελλήνιο. Συζητήσεις, επίσης, σε επίπεδο επιτροπών που πρότεινε η κ. Λιακούλη έχουμε κάνει πολλές φορές. Με πρωτοβουλία μου έγινε και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής».
Αχελώος vs φωτοβολταϊκά
Ο έμπειρος πολιτικός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είναι υπερώριμη η συζήτηση για την ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου, η οποία έχει σαφώς περιβαλλοντική διάσταση. Ιδιαίτερα κ. Περιφερειάρχη μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε αυτή την αίθουσα και το ολοσέλιδο δημοσίευμα στην “Καθημερινή της Κυριακής” για ανεξέλεγκτη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στο θεσσαλικό κάμπο, που ξεπερνά κατά πολύ το όριο του 1% που λέει ο νόμος -στο 8,5% αν θυμούμαι οι καταγγελίες σας και οι αναφορές- χρειαζόμαστε, λοιπόν, τον Αχελώο και για τα υδροηλεκτρικά έργα που μπορεί να γίνουν στη Μεσοχώρα, στη Συκιά για την παραγωγή πράσινης -περισσότερο φιλική δεν υπάρχει από αυτή- ενέργειας».
Η ουσία…
Καταλήγοντας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε ότι «ουσιαστικότερο όλων, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι από τη στιγμή που συμφωνούμε ότι η πολιτική βούληση υπάρχει και θέλουμε συγκεκριμενοποίηση των βημάτων για την υλοποίηση των έργων, που προβλέπει το αναθεωρημένο ΣΔΛΑΠ, είναι με δική σας πρωτοβουλία κ. Περιφερειάρχα να ζητήσετε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, παρουσία των συναρμόδιων Υπουργών που θα έπρεπε να είναι σήμερα εδώ, Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Εάν θέλετε να είμαστε και οι βουλευτές της Θεσσαλίας πιστεύω κανείς δεν θα έχει αντίρρηση, προκειμένου να δρομολογηθεί αυτός ο οδικός χάρτης για την υλοποίηση των έργων.
Έτσι νομίζω θα είμαστε αποτελεσματικοί. Γιατί ξέρετε, όταν είσαι πολλά χρόνια στην πολιτική, κουράζεσαι να επαναλαμβάνεις τα αυτονόητα! Έχουμε κουραστεί να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια… Υπουργοί αλλάζουν και τα προβλήματα παραμένουν. Λοιπόν, κάποτε πρέπει να λύνουμε τα προβλήματα. Ευχαριστώ».