Η ανάγκη άμεσων αποζημιώσεων για την κρίση στην παραγωγή κάστανου στον Δήμο Αγιάς.

Του Δημήτρη Ευθυμίου, Υπεύθυνου του Τομέα Επιχειρηματικότητας της ΔΕΕΠ ΝΔ Λάρισας

Τα τελευταία τρία χρόνια, ως παραγωγός κάστανου στην Αγιά, αντιμετωπίζω μια συνεχή πτώση στην παραγωγή λόγω των ασθενειών της “σφήκας” και της “φαιάς σήψης”. Αυτές οι καταστροφικές ασθένειες έχουν πλήξει τα δέντρα μας, μειώνοντας την απόδοση κατά 70%. Παρά τις προσπάθειες να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Η καταστροφή των καλλιεργειών μας από τα καιρικά φαινόμενα κάνει την κατάσταση απελπιστική και οι αποζημιώσεις είναι πλέον αναγκαίες για την επιβίωσή μας.

Η φετινή παραγωγή κάστανου έχει υποστεί μια από τις χειρότερες χρονιές που μπορούμε να θυμηθούμε. Όταν συνυπολογίσουμε την τεράστια μείωση που προκάλεσαν οι ασθένειες και τις ζημιές που έφερε ο Daniel, είναι προφανές ότι η επιβίωση των παραγωγών βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Παρά την πρωτοφανή αυτή κατάσταση, οι αποζημιώσεις που ανακοινώθηκαν δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές μας ανάγκες. Η υποστήριξη που έχει δοθεί μέχρι στιγμής δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο το μέγεθος της ζημιάς που έχουμε υποστεί, με αποτέλεσμα να χάνουμε το βιοποριστικό μας μέσο.

Ως παραγωγός, ζητώ την άμεση επέκταση των αποζημιώσεων για να συμπεριλάβουν όχι μόνο τις ζημιές από τον Daniel αλλά και τις απώλειες που προκλήθηκαν από τις ασθένειες της “σφήκας” και της “φαιάς σήψης”. Χωρίς ουσιαστική οικονομική στήριξη, δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε επαγγελματικά. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα, κατανοώντας ότι αυτή η κρίση δεν αφορά μόνο τη φετινή χρονιά, αλλά μια τριετή πορεία συνεχούς καταστροφής της παραγωγής μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ