Εφη Αχτσιόγλου: Η Νέα Αριστερά ήλθε να καλύψει το πολιτικό κενό μιλώντας και παράγοντας πολιτική

Σε ανοιχτή συνέλευση -εκδήλωση μελών και φίλων ενόψει του 1ου Συνεδρίου της Νέας Αριστεράς μίλησε χθες σε αίθουσα του επιμελητηρίου Λάρισας η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς Έφη Αχτσιόγλου, που παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος που θα συζητηθούν στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο ΣΕΦ στην Αθήνα 7-10 Νοεμβρίου 2024 και έχει σύνθημα «Στον δρόμο της Αριστεράς για να κερδίσουμε τις ζωές μας».

Στην εισήγησή της η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι το αίτημα των πολιτών καθημερινά διατυπώνεται απλά: «Κάτι πρέπει να γίνει, κάντε κάτι για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι». Και με το «να αλλάξει αυτή η κατάσταση» εννοούν την κυβέρνηση της Δεξιάς και την πολιτική που εφαρμόζει.

Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα τόνισε ότι επί διακυβέρνησης ΝΔ συντελείται μία πρωτοφανής αναδιανομή από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα προς τα πλέον πλούσια τμήματα της κοινωνίας. Αυτή η στρατηγική υπηρετείται με την πολιτική στην οικονομία, στην εργασία, στα δημόσια αγαθά και στο κοινωνικό κράτος. Αποτέλεσμά της είναι οι πολλοί να φτωχοποιούνται και οι λίγοι να απολαμβάνουν χυδαίο πλουτισμό και επεσήμανε ότι ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη. Η χώρα έχει την προτελευταία θέση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ με όρους αγοραστικής δύναμης. Ταυτόχρονα, τα κέρδη των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών υπερπενταπλασιάστηκαν την τελευταία πενταετία.

Η πρώην υπουργός δεν άφησε ασχολίαστη και τη συνολική παρουσία της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι υπάρχει κενό.

«Κρίση ταυτότητας στον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίση στρατηγικής στο ΠΑΣΟΚ. Κατακερματισμός στην ευρύτερη Αριστερά. Αυτό το πολιτικό κενό καλούμαστε και οφείλουμε να το καλύψουμε, γιατί όσο δεν το κάνει αυτό η Αριστερά, η κοινωνική δυσαρέσκεια θα εκφραστεί μέσα από ακροδεξιές δυνάμεις», σημείωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι η Νέα Αριστερά φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το πολιτικό κενό, μιλώντας ξανά για την ουσία της πολιτικής, παράγοντας και πάλι πολιτική. Με σαφήνεια στο ποιους εκπροσωπεί, με προγραμματικό λόγο, δείχνοντας ότι η απάντηση στη δεξιά ηγεμονία μπορεί να έρθει στο παρόν και μπορεί να έρθει από τα αριστερά.

«Το ιδρυτικό μας Συνέδριο, από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου, θα σφραγίσει την παρουσία της Νέας Αριστεράς ως επίσημο κόμμα.

Η στρατηγική της Νέας Αριστεράς: Ανασυγκρότηση της Αριστεράς. Σύνδεση και ενδυνάμωση των κοινωνικών κινημάτων. Μάχη των ιδεών. Στροφή προς ένα δίκαιο παραγωγικό μοντέλο. Σύνδεση με το ρεύμα αντιφασισμού και αντιρατσισμού που υπάρχει ιδίως στις νεότερες γενιές. Συγκρότηση μετώπου απέναντι στη δεξιά ηγεμονία», ξεκαθάρισε η κ. Αχτσιόγλου που έθεσε και τις προϋποθέσεις συμμαχιών που συνοψίζονται στα εξής:

– Η συζήτηση πρέπει να απομακρυνθεί από την αναζήτηση μεσσία. Δεν αναζητούμε ένα λαμπερό πρόσωπο για να εκφράσει υποτίθεται κάτι που είναι έτοιμο εκεί έξω, μια προοδευτική παράταξη, μια κεντροαριστερά, μια δημοκρατική παράταξη. Η συζήτηση πρέπει να απομακρυνθεί από τις μεταγραφές προσωπικοτήτων, τις ατομικές διαπραγματεύσεις και τις συγκολλήσεις κορυφής. Η απάντηση θα έρθει από τη συγκρότηση του αντίπαλου κοινωνικού μπλοκ.

– Η συζήτηση πρέπει να γίνει προγραμματική. Εμείς έχουμε καταθέσει συγκεκριμένους άξονες, με ρεαλιστικές και ριζοσπαστικές θέσεις, για την ακρίβεια, την υγεία, την παιδεία, την ενέργεια, τη στέγη, την εργασία.

– Η στρατηγική πρέπει να είναι πλήρως και ολοκληρωτικά αντιπαραθετική με αυτή της Δεξιάς. Δεν μπορεί να είναι συναινετική.

– Να υπάρχει σαφής κοινωνική και ταξική απεύθυνση: Με κεντρικό πυλώνα τις δυνάμεις της μισθωτής εργασίας, τους επισφαλείς, τους νέους επιστήμονες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς αγρότες, τους επαγγελματίες που ζουν από την εργασία τους, όλους αυτούς που σήμερα υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης του κόστους ζωής, της αυταρχικής δημοκρατίας, της άλωσης του κοινωνικού κράτους από ανεξέλεγκτα ιδιωτικά συμφέροντα.

– Όχι μόνο άμυνα. Η Αριστερά πρέπει να μιλήσει επιμένοντας στις θετικές δυνατότητες των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται σε πλανητική κλίμακα (τεχνητή νοημοσύνη, κλιματική μετάβαση, αλλαγή παραγωγικού μοντέλου).

Κλείνοντας τόνισε ότι «η μάχη είναι ακόμη ανοιχτή. Η Αριστερά είναι εδώ και καλείται να ανταποκριθεί στο λαϊκό αίτημα. Εμείς είμαστε εδώ. Δεν είμαστε στο παρελθόν. Μιλάμε για το αύριο».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ