Συμπαράταξη Λαρισαίων: Θεσμική εκτροπή και αύξηση των Δημοτικών τελών 35% από τη Δημοτική Αρχή Μαμάκου

Η εναλλακτική πρόταση της Συμπαράταξης για μηδενική αύξηση τελών, αφού όπως υποστηρίζει ο δήμος είναι λειτουργικός και χωρίς την αύξηση των δημοτικών τελών!

Την κάθετη αντίθεσή τους στην απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικής αρχής του κ. Θ. Μαμάκου να προχωρήσει σε αύξηση 35% στα δημοτικά τέλη εξέφρασαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι σύμβουλοι της Συμπαράταξης Λαρισαίων κάνοντας λόγο για θεσμική εκτροπή που οδηγεί σε μια άσχημη μέρα για την όλη.

Μιλώντας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου οι κ.κ. Δ. Δεληγιάννης και Θ. Αδαμόπουλος υποστήριξαν ότι η σημερινή μέρα δεν είναι μια καλή μέρα για την πόλη. Δεν είναι καλή μέρα για τους πολίτες, για τις επιχειρήσεις της πόλης, για χιλιάδες νοικοκυριά. Δεν είναι καλή μέρα και για τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της πόλης, του Δήμου μας.

«Η Δημοτική Αρχή του κου Μαμάκου, σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, και με μια απαράδεκτη μεθόδευση, ψήφισε πριν δυο ώρες και επιβάλλει οριζόντια αύξηση 35% σε όλα τα νοικοκυριά της πόλης, σε όλες τις επιχειρήσεις, πλήττοντας. χιλιάδες συμπολίτες μας.
Ερήμην της πόλης. Χωρίς καμία διαβούλευση με τους πολίτες, με τα επιμελητήρια, με τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματικούς συλλόγους.
Η ημερήσια διάταξη είχε σταλεί το μεσημέρι της Παρασκευής. Και η εισήγηση για αν ενημερωθούν οι Σύμβουλοι, τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής, το μεσημέρι της Τρίτης. Δυο μέρες πριν. Με στοιχεία που υποτίθεται δόθηκαν στον κο Μαμάκο από τις 22 Αυγούστου!!! Μία πόλη που χρειάζεται πια να διεκδικούμε τα αυτονόητα, τη δημοκρατική λειτουργία των οργάνων, τη διαβούλευση, την ενημέρωση των πολιτών.
Προηγήθηκε η μεθόδευση για το δήθεν έλλειμμα εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό λίγους μήνες πριν. Το δημοσίευμα από το ίδιο πάντα φιλικό στο Δήμαρχο ηλεκτρονικό μέσον για τη δήθεν τρύπα των 3,2 εκατομμυρίων, οι αναφορές για τους δεκάδες δήμους που καταρρέουν, για τον Δήμο μας που δήθεν είναι στο κόκκινο. Αγνοώντας τη σημασία των λέξεων και επιχειρώντας να προλάβουν τις αντιδράσεις, την οργή των πολιτών», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια τόνισαν ότι η παράταξη ενημερώθηκε λίγο πριν τη συνέντευξη και προφορικά από τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής ότι η αύξηση των Δημοτικών τελών θα έρθει ως εκτός ημερησίας στην απογευματινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Μέχρι και αυτήν την στιγμή οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουμε επίσημα πάρει την πρόσκληση για την ένταξη του θέματος. Και για να καταλάβουμε το βαθμό του ευτελισμού ενός Θεσμικού οργάνου, όσοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είναι μέλη της Δημοτικής Επιτροπής θα έχουν 4 ολόκληρες ώρες για να διαβάσουν την εισήγηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα και αν θέλουν, όπως ο νόμος ορίζει, να καταθέσουν εναλλακτική πρόταση. Να προλάβουν να ενημερωθούν από τις υπηρεσίες, να διασταυρώσουν τα στοιχεία και να διαμορφώσουν άποψη!
Να σημειωθεί εδώ ότι μέχρι και σήμερα, πέρα από μια γενική ανακοίνωση που έβγαλε χθες το γραφείο τύπου του Δημάρχου για να μιλήσει γενικά για τις ευθύνες των προηγουμένων, δεν υπάρχει καμιά ανακοίνωση του κου Μαμάκου στους πολίτες αυτής της πόλης για μια τόσο σημαντική αύξηση στα δημοτικά τέλη, που θα πλήξει το εισόδημά τους.
Καμία αναφορά στην αύξηση του 35%.
Καμία αναφορά στο δύσκολο περιβάλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης, που πλήττει συνολικά τους Δήμους της χώρας.
Ο κυβερνητικός Δήμαρχος Θανάσης Μαμάκος δεν βρίσκει το θάρρος να κάνει ούτε μία αναφορά για το χάος που φέρνει η κυβέρνησή του με τις επιλογές της, για την επιβολή στου Δήμους εν μία νυκτί του άδικου τέλος ταφής, για τις εξελίξεις της διάλυσης των ΔΕΥΑ, του ΦΟΔΣΑ. Ξεχνά τις προεκλογικές υποσχέσεις του για τη σημασία της φωνής του πολίτες, για την αξία της διαβούλευσης, για τη σημασία της καλής λειτουργίας των θεσμικών οργάνων του Δήμου», υποστήριξαν οι κ.κ. Δεληγιάννης και Αδαμόπουλος.

Και συνέχισαν λέγοντας:
«Σε αυτή τη θεσμική εκτροπή εμείς απαντούμε.
Αναλάβαμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε άμεσα, αυτές τις δύο μόλις μέρες που είχαμε στη διάθεσή μας, πολίτες και φορείς, τους επιχειρηματίες της πόλης, την τοπική κοινωνία. Κάναμε συναντήσεις και αυτές συνεχίζονται.
Προσπαθήσαμε να δούμε το πιο απλό. Αν τα νούμερα βγαίνουν. Αν η αύξηση του 35% είναι αναπόφευκτη. Αν είναι αναπόφευκτη σε έναν δήμο που ως προς τα ανταποδοτικά ήταν πάντα πλεονασματικός. Ακόμα και την προηγούμενη χρονιά για την οποία τόσος ντόρος έγινε…
‘Η αν ο κος Μαμάκος επιβάλλει την αύξηση των Δημοτικών τελών για τουςδικούς του λόγους και εις βάρος των πολιτών, ελπίζοντας στη λήθη τους καθώς είμαστε ακόμη στην αρχή της θητείας.
Δυστυχώς για την πόλη, ο κος Μαμάκος είναι αντιμέτωπος με τις ανεπάρκειες και τα αδιέξοδά του. Ευτελίζει τα θεσμικά όργανα της πόλης, ενδιαφέρεται μόνο για τα προεκλογικά του γραμμάτια, αδιαφορεί για την επιβάρυνση των πολιτών.
Η αύξηση των δημοτικών τελών 35% στο Δήμο Λαρισαίων έχει υπογραφή: την υπογραφή του Θανάση Μαμάκου. Αυτή η πόλη δεν μας αξίζει».

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΕΛΩΝ

Στη συνέχεια κατέθεσαν την πρότασης της Συμπαράταξης για μηδενική αύξηση των τελών λέγοντας επιγραμματικά:

• Σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον σήμερα έρχεται το θέμα για αύξηση δημοτικών τελών για το 2025 της τάξης του 35%

• Μιλάμε για ανταποδοτικά δηλαδή για τα έσοδα που εισπράττει ο δήμος από τους πολίτες μέσω των λογαριασμών ρεύματος

• Και σαν έξοδα τι πληρώνει από αυτά τα έσοδα που εισπράττει για να εξυπηρετήσει αποκλειστικά τις ανάγκες της υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

• Η εισήγηση που μας δόθηκε αναφέρεται σε πραγματικά έσοδα που έχει εισπράξει ο Δήμος Λαρισαίων μέσα στο 2024 και τι θα εισπράξει έως το τέλος του έτους

• Ενώ στα έξοδα είναι ο προϋπολογισμός των εξόδων για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες

• Δηλαδή είχαμε πραγματικά έσοδα από την μία , πρόβλεψη και προϋπολογισμός στα έξοδα

• Μετατρέψαμε λοιπόν τα έξοδα που δοθήκαν σε προϋπολογισμό σε πραγματικά έξοδα , με βάση πως αυτά έχουν πληρωθεί μέσα στο πρώτο ενιάμηνο του 2024, το μετατρέψαμε σε ετήσια βάση για τους ίδιους κωδικούς, αφού πήραμε στοιχεία, από την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε σημερινή κατασταση
• Το αποτέλεσμα αυτού είναι ΜΗΔΕΝ ΑΥΞΗΣΗ

• ΜΗΔΕΝ

• ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ

• ΔΗΛΑΔΗ 23 ΕΚ.

• Με τη σημερινή λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού

• Ο Δήμος Λαρισαίων βγαίνει στα ανταποδοτικά χωρία καμία αύξηση με τη σημερινή λειτουργία

• Με λίγα λόγια διογκώθηκαν τα έξοδα ως πρόβλεψη, ως προϋπολογισμός με αποτέλεσμα να βγει έλλειμα 5,9 εκ ευρώ και να υπάρχει αύξηση τελών του 35%

• 35% αύξηση που θα επιβαρυνθούν πολίτες και επιχειρήσεις

• Ειδικότερα σήμερα με τους αυξημένους λογαριασμούς που έχουμε στα νοικοκυριά μας.

• ¨Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε πλεόνασμα στα ανταποδοτικά.

• Μπορεί το περιβάλλον να είναι δύσκολο αλλά υπάρχουν και Δήμοι που αποφάσισαν να μην αυξήσουν τα τέλη για το 2025.

• Για τον ισολογισμό του 2023 είναι όντως λογιστικό αποτέλεσμα με 3,20 εκ ευρώ ζημιά αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα ανταποδοτικά

• Δεν παίρνουμε απόφαση λόγω της ζημιάς του ισολογισμού για αυτό και είναι άσχετο με το θέμα και δεν υπάρχει σαν εισήγηση στη σημερινή συνεδρίαση

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ

• Σε κανέναν Δήμο της χώρας δεν παίρνουν απόφαση για αύξηση τελών λόγω ισολογισμού.
• Δημιουργήθηκε ζημιά για μια και μόνο χρήση λόγω των εξόδων Daniel που δημιουργήθηκαν έξοδα στο 2023 και η κουτσουρεμένη χρηματοδότηση δεν ήρθε από την κυβέρνηση μέσα στο 2023 αλλά την επόμενη χρονιά.
• Ο Δήμος Λαρισαίων όλα τα χρόνια είχε κέρδη στους ισολογισμούς και με τα δυσάρεστα γεγονότα, όπως covid, σεισμό και αύξηση ενέργειας.
• Εγινε για λόγους επικοινωνιακούς ώστε να μπερδευτούν και να αποπροσανατολιστούν οι πολίτες
• Σήμερα κρίνουμε τα ανταποδοτικά αν βγαίνει ο Δήμος και όχι λογιστικές καταστάσεις

Κάποια ενδεικτικά παραδείγματα μετά την αύξηση δημοτικών τελών για το 2025.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ