Σφαγεία Τυρνάβου: Ενημέρωση χωρίς απαντήσεις στα ερωτήματα από τον εκκαθαριστή

Δεν έφυγαν σοφότεροι από τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Τυρνάβου ο δήμαρχος και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου αφού η ενημέρωση που τους έγινε από τον εκκαθαριστή παρέμεινε σε στοιχεία που ήταν ήδη γνωστά από τις ενημερώσεις που έκανε με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, χωρίς να απαντήσει στη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτήσεων που του τέθηκαν από το δήμαρχο Στ. Τσικριτσή, την αντιδήμαρχο Οικονομικών Δ. Μπάσμπα και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σάμερ Αμάρι.

Ο εκκαθαριστής αναφέρθηκε στο χρέος της επιχείρησης που σήμερα είναι  εκ. €, μίλησε για χρεοκοπημένη και προβληματική επιχείρηση, υποστήριξε ότι επιλέχθηκε η εκκαθάριση σε λειτουργία προς όφελος της τοπικής κοινωνίας ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις δυσκολίες που ο ίδιος αντιμετώπισε αφού αν και ξεκίνησε ως απλός εκκαθαριστής κλήθηκε να διοικήσει μία τέτοια επιχείρηση.

Επίσης σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του η επιχείρηση βάσει του τζίρου που έκανε δεν μπορούσε να καλύψει τις υποχρεώσεις της αφού όπως είπε χαρακτηριστικά όταν έχεις ένα τζίρο 200.000 € περίπου ετησίως δεν μπορείς να καλύψεις ένα χρέος της τάξης του 1,4 εκ. που ήταν πριν από λίγα χρόνια όταν κατασχέθηκαν χρήματα του δήμου (400.000 ε) από την Τράπεζα Πειραιώς και έφτασε στο 1 εκ. € σήμερα.

Ο εκκαθαριστής ενημέρωσε το σώμα ότι υπάρχει οφειλή ύψους 68.000 € του τελευταίου προέδρου της επιχείρησης πριν την έναρξη της εκκαθάρισης και στα επίμονα ερωτήματα για το αν παραγράφονται τα χρέη όσων οφείλουν στα σφαγεία υποστήριξε ότι η παραγραφή γίνεται μετά την 20ετία αφού τα χρήαμτα θα διεκδικηθούν με τη διαδικασία περί παράνομου πλουτισμού.

Ο εκκαθαριστής παραδέχθηκε ότι από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου δεν του ζητήθηκε να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, ενώ σε επίμονα ερωτήματα του δήμου γιατί να πληρώνεται πρώην πρόεδρος των σφαγείων την περίοδο που ο δήμος δεν ασκούσε διοίκηση, υποστήριξε ότι αυτό έγινε για να βοηθηθεί ο ίδιος στο έργο του από ένα άτομο που γνώριζε τα του σφαγείου.

Αυτή ίσως ήταν και η μόνη από τις ερωτήσεις που απάντησε για να εισπράξει το σχόλιο του δημάρχου ο οποίος τον ρώτησε γιατί δεν χρειάστηκε υποστήριξη την περίοδο 2018 – 2010 και πήρε στη συνέχεια βοηθό στο έργο του.

Προηγουμένως ο κ. Αμάρι αφού τόνισε ότι επιτέλους γίνεται μετά από τόσα χρόνια συζήτηση για τα σφαγεία με δεδομένο ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν φρόντισε να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, έθεσε ερωτήματα στον εκκαθαριστή που αφορούσαν την οικονομική εικόνα των σφαγείων, την ομηρία των εργαζόμενων που θα έπρεπε να πληρώνονται και να είναι ασφαλισμένοι από το 2018 που τέθηκε η επιχείρηση σε εκκαθάριση, αλλά και τη στάση της δημοτικής αρχής του κ. Κόκουρα, ενώ από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος που για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι για όλα τα δεινά των σφαγείων φταίει η περίοδος 2007 – 2010 όταν και πάρθηκε δάνειο για την επένδυση, μίλησε για απουσία οικονομοτεχνικής μελέτης, αλλά και για παραλείψεις με χαρακτηριστική αυτή της απουσίας αδειοδότησης της αδρανοποίησης, ενώ προέβλεψε ότι το ποσό του χρέους ύψους 1 εκ. € θα κληθεί να το πληρώσει στο ακέραιο ο δήμος.

Τέλος υποστήριξε ότι δεν ολοκλήρωσε την εκκαθάριση για να μην κλείσει το σφαγείο.

Στον πρώην δήμαρχο απάντησε ο αντιδήμαρχος Ν. Μπαντόγιας που ήταν την περίοδο 2007 – 2010 στο δ.σ. και στη διοίκηση των σφαγείων, ο οποίος υποστήριξε ότι η λήψη του δανείου ήταν αναγκαία για να ολοκληρωθεί η επένδυση και θα έπρεπε να αποπληρωθεί με την επιδότηση την οποία η πολιτεία καθυστέρησε να δώσει στα σφαγεία αν και ήταν υποχρέωσή της από τη σύμβαση για την επένδυση. Μάλιστα σημείωσε ότι ποτέ καμία επόμενη διοίκηση δεν φρόντισε να   αποπληρώσει το δάνειο.

Τέλος υποστήριξε ότι αν δεν έπαιρνε η επιχείρηση το δάνειο τα σφαγεία δεν θα λειτουργούσαν και θα έμεναν χωρίς δουλειά οι εργαζόμενοι και το κυριότερο θα έμεναν αβοήθητοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ