Η Βαθοσπηλιά του Κένταυρου Χείρωνα στη Μηλίνα Πηλίου

Βίντεο και κείμενο του αρχιτέκτονα Δημήτριου Καραγκούνη, Επίτιμου Προϊστάμενου του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της ΕΦΑΛΑΡ

Η Μηλίνα βρίσκεται κοντά στις ακτές του Παγασητικού κόλπου, σε απόσταση 49 χλμ. νοτιοανατολικά από τον Βόλο. Κοντά στον οικισμό, συναντάμε πολλούς γραφικούς κολπίσκους με καθαρή θάλασσα σε όλο το μήκος της ακτής.
Σύμφωνα με τον Σωτήρη Σοφιά, ο οποίος τελείωσε στο Ε.Μ.Π. στο τμήμα των Τοπογράφων Μηχανικών από όπου αποφοίτησε το 1985 και ασχολείται επίσης ερασιτεχνικά με την αστρονομία, σε μικρή απόσταση από την Μηλίνα βρίσκεται η Βαθοσπηλιά του Κένταυρου Χείρωνα.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο Ορφέας αναφέρει τον Κένταυρο Χείρωνα σαν σύγχρονό του, καθ’ όσον συναντήθηκαν στο Πήλιο. Σαφώς λοιπόν η περιγραφή του Ορφέα είναι η μοναδική ιστορική μαρτυρία που μπορεί να αποκαλύψει την γεωγραφική θέση της Σπηλιάς του Κενταύρου Χείρωνα. Ότι έχει γραφτεί για τον Χείρωνα και τη σπηλιά του, από μεταγενέστερους συγγραφείς εμπεριέχει αναμφισβήτητα ιστορικές και γεωγραφικές ανακρίβειες. Αυτά που έχουν γραφτεί για τους Κενταύρους, ότι ήταν δηλαδή μυθολογικά τέρατα , είναι φυσικά στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και των δεισιδαιμονιών που επικρατούσαν στους απλοϊκούς ανθρώπους. Μόνο αυτά που έγραψε ο μέγιστος Ορφέας ανταποκρίνονται στην αλήθεια, γιατί απλούστατα μόνο αυτός περιέγραψε τη φυλή των Κενταύρων που έζησαν την ίδια ακριβώς εποχή με αυτόν. Φυσικά ο Ορφέας περιέγραψε συμπεριφορές ανθρώπων και όχι παράξενων όντων που ήταν μισοί άνθρωποι και μισοί άλογο. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει από τα Ορφικά Κείμενα, αλλά δυστυχώς οι παρερμηνείες στο αρχαίο κείμενο οφείλονται αποκλειστικά στην αδυναμία των εκάστοτε μεταφραστών που δεν μπόρεσαν να καταλάβουν και να ερμηνεύσουν σωστά τα ρητορικά σχήματα ενός μεγάλου γλωσσοπλάστη όπως ο Ορφέας.

Τα Αργοναυτικά του Ορφέα αναφέρουν ότι η πρώτη στάση των Αργοναυτών μετά την αναχώρηση από την Ιωλκό, έγινε σε κάποιο λιμάνι του Παγασητικού κόλπου, στο οποίο βρισκόταν και η σπηλιά του Κένταυρου Χείρωνα. Την απόσταση αυτή με δεδομένο ότι ξεκίνησαν από τη Ιωλκό στις 8-9 το πρωί και έφτασαν στην περιοχή του Πηλίου κατά τις 13-14 το μεσημέρι, την προσδιόρισα 30 με 35 χιλιόμετρα από το σημερινό Βόλο, στην ευρύτερη περιοχή της Μηλίνας. Την περιοχή που βρίσκεται η σπηλιά αυτή -και την οποία σχεδόν αγνοούσαν όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της Μηλίνας παρ’ όλο που βρίσκεται μόνο 500 μέτρια βόρεια του χωριού και κοντά στην παραλία – οι ντόπιοι την ονομάζουν Βαθοσπηλιά, εξ’ αιτίας φυσικά της τρομερής σπηλιάς που βρίσκεται βαθιά μέσα στη γη όπως μαρτυρά και η ετυμολογία της λέξης.

Πρόκειται για μονόχωρο σπήλαιο, αποτελούμενο από μια τεραστίων διαστάσεων αίθουσα με διαστάσεις 60 μέτρα μήκος επί 30 μέτρα πλάτος και 15-25 μέτρα ύψος.

Δείτε το βίντεο του κ. Καραγκούνη:

Πηγή: Ορφέας και Αργοναυτική Εκστρατεία, Σωτήρης Σοφιάς, 2009
ASTRA TV Κώδικας μυστηρίων..Εκπομπή με τον δημοσιογράφο Βασίλη Μπαντίδη και προσκεκλημένο τον Σωτήρη Σοφιά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ