Ενα σαφές ηχηρό μήνυμα υπέρ της δωρεάν δημόσια παιδείας και ενάντια στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης έστειλαν σήμερα από την πλατεία του Τυρνάβου οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η δημοτική αρχή ενάντια στην υποχρηματοδότηση των σχολείων και στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Στο συλλαλητήριο που συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, φονείς, μαθητές και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Στ. Τσικροτσής ο οποίος ανέφερε:
«Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή συγκέντρωση, χαιρετίζουμε την παρουσία σας, και δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας σαν δημοτική αρχή να είμαστε δίπλα σας. Δίπλα σας στα προβλήματα, στις αγωνίες σας, στους προβληματισμούς για το τί παιδεία και τί σχολεία έχουμε ανάγκη σήμερα. Τι σχολεία και τί εκπαίδευση θέλουμε.
Γιατί δεν είναι λογικό, δεν είναι φυσιολογικό, δεν είναι αποδεκτό, να έχουμε το 2024 σχολεία χωρίς χαρτί, χωρίς αναλώσιμα, χωρίς πλήρεις και σύγχρονες υποδομές. Και αυτό να συμβαίνει, όταν τα εκατομμύρια κάνουν παρέλαση όταν είναι να πάνε σε πράσινες επενδύσεις ή μετατρέπονται σε ζεστό χρήμα για τους λίγους.
Και ακόμη όταν διατίθενται τεράστια ποσά όχι τις αμυντικές δαπάνες της χώρας, αλλά για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και για την λεγόμενη πολεμική οικονομία. Για να μακελεύουν με τη συμμετοχή της χώρας, των κυβερνήσεων που έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι, τους λαούς του κόσμου.
Όταν τα παιδιά στη Γάζα όχι μόνο δεν πάνε σχολείο, αλλά βομβαρδίζονται και σφαγιάζονται από το κράτος δολοφόνο και για τα συμφέροντα των μεγάλων αυτού του κόσμου, δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι. Γιατί θέλουμε μια εκπαιδευτική κοινότητα και μια μορφωτική διαδικασία με ανθρώπους ενεργούς, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μπροστά, που δεν θα κρύβουν κάτω από το χαλί και με «θεσμικές» δικαιολογίες και διαπιστώσεις να προσπερνούν τι συμβαίνει στη γειτονιά μας, τι συμβαίνει γύρω μας, στην κοινωνία που ζούμε.
Δεν είμαστε σε γυάλα, ούτε τα σχολεία μας πρέπει να είναι. Γιατί εμάς σαν δημοτική αρχή μας προβληματίζει, μας πονάει θέλω να πω, ότι η φτώχεια καλπάζει. Για ποια μόρφωση και ποια παιδεία μας μιλάνε οι κυβερνώντες και αυτοί που είναι σήμερα και αυτοί που ήταν χθες και πάει λέγοντας. Ποια παιδεία θέλουν να υπερασπίζονται ευτυχώς λίγοι, θεσμικοί στην εκπαίδευση, που βγάζουν σπυριά με τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής. Για ποια μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, όταν δεν ρώτησαν ή δεν τους απασχόλησε πως φεύγουν τα παιδιά κάθε μέρα για το σχολείο; Γνωρίζουν ή δεν τους ενδιαφέρει ή αυτό είναι άσχετο, με το νομοθετικό πλαίσιο και τα όρια που τα έχουν ευαγγέλιο, με το ότι οι γονείς στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο, σ’ αυτό που έχουμε σήμερα, σηκώνοντας… σταυρό.
Ναι, αγαπητοί μαθητές,
Οι γονείς σας για να το χαρτζιλίκι σας ακόμα, να πούμε για τα άλλα, σηκώνουν σταυρό, και είναι ήρωες. Με θυσίες, για να διασφαλίσουν και να κάνουν ότι καλύτερο για τα παιδιά τους. Αυτούς τους ήρωες γονείς, τους αγρότες που μας έχουν τσακίσει, τους επαγγελματίες που πέρα από τα άλλα βάρη, τους πρόσθεσαν καινούρια τεκμαρτά χαράτσια, τους εργάτες με τους χαμηλούς μισθούς, και όλους μας που πληρώνουμε την παιδεία, που πληρώνουμε τη υγεία, που πληρώνουμε τους φόρους, που πληρώνουμε την ενέργεια σαν χρηματιστηριακό προϊόν και όλη την ακρίβεια που σαρώνει.
Τι μένει κύριοι για τα παιδιά μας; Δεν πρέπει να μας απασχολήσει; Να κλείσουμε τα μάτια; Όχι, δεν θα το κάνουμε και χαιρόμαστε που σήμερα όλοι από εδώ από την πλατεία του Τυρνάβου, στέλνουμε μήνυμα. Θα το πάρουν, να είστε σίγουροι.
Όταν βλέπετε να αυξάνουν τα τέλη παντού γύρω μας, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να απαλύνουμε όσο περνάει από το χέρι μας τους δημότες του Τυρνάβου. Τους γονείς σας, όλους.
Γιατί όταν τα σχέδια είναι σχολεία με κατηγοριοποίηση, μαθητές με κατηγοριοποίηση, …άλλα σχολεία στα βόρεια προάστια και άλλα σχολεία στην επαρχία, εμείς θα δώσουμε μάχη, όταν είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι, να μην το επιτρέψουμε.
Με τις συσκέψεις, τις ενημερώσεις, το σημερινό βήμα που είναι σταθμός, αλλά θα έχει και συνέχεια. Ενοχλούνται ορισμένοι, γιατί για κάποιους το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην ουσία, αλλά στη διαδικασία. Στις ελλείψεις που είναι υπαρκτές και σε μια δημοτική αρχή που θα πρέπει να βρίσκει λύσεις για όλα.
Ναι θέλουμε και παλεύουμε, και βρίσκουμε τρόπους και δίνουμε λύσεις. Αλλά αγαπητοί φίλοι, πως θα λειτουργήσει ένα σχολείο χωρίς ο Δήμος να έχει τα μέσα, τα εργαλεία και κυρίως τα χρήματα;
Η υποστελέχωση των υπηρεσιών και η υποχρηματοδότηση, είναι ο βραχνάς που προστίθεται στο καινούργιο δεδομένο που έχουμε από φέτος την κατάργηση των σχολικών επιτροπών.
Διεκδικούμε εδώ και τώρα:
– Πλήρη στελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών.
– Επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας του Δήμου.
– Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες των σχολείων».
Η Ευ. Μαμανού – Χατζή
Στην ομιλία της η αντιδήμαρχος Παιδείας, Ευ. Μαμανού – Χατζή τόνισε τα παρακάτω:
«Οσοι είμαστε εδώ, με τη δημοτική αρχή μπροστά που πήρε την πρωτοβουλία, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον αγώνα για αλλάξει η κατάσταση στα σχολεία και στον τόπο μας.
Δεν είναι η κορύφωση είναι ένας σταθμός. Έχουμε δρόμο μπροστά μας αλλά είμαστε βέβαιοι ότι με τη συμμετοχή ολονών, στο τέλος θα πετύχουμε πολλά.
Εξαρχής βάλαμε ως στόχο να προστατεύσουμε τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Σε μια αρνητική κατάσταση, όπου έχουμε ένα σχολείο φτηνό για το κράτος και ακριβό για τις οικογένειες των μαθητών. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ο γονείς βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, όσα μπορεί να σηκώσει, οι μαθητές αγωνιούν για το μέλλον τους, μέσα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, οι δε εκπαιδευτικοί να μετατρέπονται σε διαχειριστές των προβλημάτων. Και σε τί συνθήκες; Με τεράστια κενά που καλύπτονται ενώ έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά από αναπληρωτές, με τμήματα που συγχωνεύονται, με εξαφάνιση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, με μαθητές που στοιβάζονται σε μικρές αίθουσες, όπως στον Τύρναβο και στον Αμπελώνα. Γιατί όλα αυτά; Μα γιατί η παιδεία και η μόρφωση έχουν κόστος.
Και το κράτος, την ώρα που αυξάνει τις δαπάνες για επενδύσεις, ή στρατιωτικούς εξοπλισμούς όχι για τις ανάγκες της χώρας, αλλά για το ΝΑΤΟ, μειώνει τις δαπάνες και τους πόρους στην υγεία και στην παιδεία.
Έτσι λοιπόν, πολύ απλά για να μειώσει το κόστος, και να ανοίξει την όρεξη στους επενδυτές που θέλουν μερίδιο και στο κομμάτι της παιδείας πετάει το μπαλάκι στους δήμους. Για να ανοίξει βολικά και διάπλατα η είσοδος απ’ το παράθυρο με τη μορφή των χορηγών, και μετά από την πόρτα ιδιωτών επενδυτών. Η ιδιωτικοποίηση, και η κατάληξή της να στερούν την μόρφωση από όσους δεν έχουν την δυνατότητα, είναι το χιλιοπαιγμένο έργο που έχουμε ξαναδεί, όπως στην υγεία.
Γι’ αυτό έχει αξία η σημερινή πρωτοβουλία και η σύσσωμη συμμετοχή μας, να βάλουμε φραγμούς και εμπόδια στα σχέδια που μας ετοιμάζουν.
Σ’ αυτό το σημείο έχει αξία να κάνουμε μια μικρή αναδρομή.
Και να πάμε στο 2010, όταν οι σχολικές δομές περιήλθαν στην αρμοδιότητα των δήμων. Και μπορεί η συντήρηση να ήρθε στους δήμους, δεν ήρθε όμως ποτέ μέχρι σήμερα η αναγκαία χρηματοδότησή τους.
Τα αυτόνομα ή αποκεντρωμένα ή όπως αλλιώς τα λένε σχολεία, δεν κρύβουν τους πραγματικούς στόχους των αλλαγών: δηλαδή, Διαφοροποίηση και κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών. «Ανταγωνιστικό» σχολείο ανάλογα με την περιοχή, με τη φοροδοτική ικανότητα των γονιών, των δημοτών.
Εμείς ως δημοτική αρχή έχουμε ξεκάθαρο το ότι, η τοπική διοίκηση ως κρατική υπηρεσία, ως μέρος του κράτους ή που καθορίζεται αν θέλετε από την κεντρική πολιτική, δεν μπορεί να λύσει όλα τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, είναι περιορισμένες οι δυνατότητες μέσα σε ένα αντιδραστικό κράτος και πλαίσιο να λειτουργήσει σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.
Αυτή η βασική αρχή εκφράζεται και στα σχολεία, στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Δεν μπορεί η δημοτική αρχή, όσο καλό προγραμματισμό και να κάνει, όση όρεξη και διάθεση να έχει, όσα τερτίπια να σκαλίσει, να ανταποκριθεί όπως απαιτούν οι καιροί και οι ανάγκες. Γιατί δεν έχει χρηματοδότηση, δεν έχει ούτε προσωπικό αλλά και περιορισμένα εργαλεία.
Αντίθετα, οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση, εάν ήθελε να στηρίξει τη διαδικασία της μάθησης δεν θα έδινε τα σχολεία στους δήμους. Πρώτον. Επίσης θα χρηματοδοτούσε γενναία τα σχολεία, προκειμένου αυτά να γίνουν ασφαλή και σύγχρονα. Θα διόριζε και θα μονιμοποιούσε όλους τους συμβασιούχους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα σχολεία. Δεν τα κάνει όμως όλα αυτά, τα τόσο λογικά, τα τόσο αυτονόητα. Τα θεωρεί κόστος.
Και σε αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί φέτος, η κατάργηση των σχολικών επιτροπών, που υπονομεύει την έστω στοιχειώδη λειτουργία τους, όπως προέβλεψε το σύνολο της σχολικής κοινότητας.
Η ανάθεση της διαχείρισης των σχολικών ταμείων στον δήμο εξαρτά τη λειτουργία των σχολείων από την τοπική φορολογία και την πιστοληπτική ικανότητα του εκάστοτε δήμου.
Κοιτάξτε τώρα, το βάρος της διαχείρισης φορτώνεται στους εκπαιδευτικούς και στους ίδιους τους γονείς. Ποιος θα αναλάβει τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων και πώς; Ποιος διασφαλίζει ότι οι αίθουσες διδασκαλίας θα είναι ασφαλείς και εξοπλισμένες; χωρίς τα αναγκαία μέσα για τη λειτουργία τους: θέρμανση, συντήρηση κτιρίων, αναλώσιμα υλικά και στοιχειώδης υποδομή. Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών μετατρέπει τους εκπαιδευτικούς, σε διαχειριστές της κρίσης και το Δήμο σε γραφείο παραπόνων.
Είναι γεγονός, ότι μετά από αυτή την εξέλιξη καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις στην αποστολή υλικών στα σχολεία. Η δοσμένη υποχρηματοδότηση των δήμων εντάσσει πλέον και τα σχολεία στις γνωστές καθυστερήσεις στην παραλαβή των προϊόντων ή τους άγονους διαγωνισμούς, στην υποβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων Η υποστελέχωση στις οικονομικές υπηρεσίες, στα τμήματα παιδείας και προμηθειών οδηγεί σε αδυναμία εκπλήρωσης όλου του όγκου δουλειάς που μέχρι χθες εξυπηρετούνταν από τους διευθυντές. Και στο τμήμα το τεχνικό, δεν υπάρχει στελεχωμένη τεχνική υπηρεσία, με την έννοια την πρακτική.
Χώρια που στερούν τα μικρομάγαζα, τους μικρούς προμηθευτές να του Τυρνάβου, του Αμπελώνα, των χωριών, να διασφαλίζουν έγκαιρα και ποιοτικά προϊόντα για τα σχολεία.
Για το Δήμο, με συγκεντρωτική διαχείριση πλέον, που αυξάνει τον όγκο ενιαίων πια συμβάσεων οι οποίες απευθύνεται σε συγκεκριμένες εταιρείες-προμηθευτές, σε βάρος των μικρομάγαζων, κάτι που προσπαθούμε ως δημοτική αρχή να αντιπαλέψουμε.
Βρισκόμαστε ενώπιον μιας σειρά από εξελίξεις και καταστάσεις, που θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε, όπως κάνουμε συνεχώς μέχρι σήμερα. Έχουμε καταγράψει το σύνολο των προβλημάτων, έχουμε αντιμετωπίσει αρκετά από αυτά, υπάρχουν εκκρεμότητες σοβαρές μάλιστα, που δεν έχουμε το χρόνο να αναπτύξουμε σήμερα, αλλά δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με διάλογο με τη σχολική κοινότητα, να ανοίξουμε δρόμους. Αυτό είναι το χρέος μας, και αυτό θα το κάνουμε. Με τους μαθητές, τους γονιούς, τους εκπαιδευτικούς, όλη την τοπική κοινωνία γνώστες και ενεργούς στους δρόμους και στον αγώνα, όχι παρατηρητές και χειροκροτητές.
Για όλα αυτά που έχουμε κάνει, όσα σχεδιάζουμε να κάνουμε, όσα θα προσπαθήσουμε μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο που πάντως είναι προτεραιότητα για εμάς, πάνε χέρι- χέρι με τον αγώνα και τη συλλογική δράση, μαζί με το σύνολο της σχολικής κοινότητας.
Ως δημοτική αρχή στεκόμαστε στο πλευρό σας, στον αγώνα ενάντια στην περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Το έχουμε δηλώσει, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, κάθε μορφή που επιλέγει η μαθητική κοινότητα μέσα από τα όργανά της. Είμαστε δίπλα στους γονείς, προσπαθώντας για παράδειγμα να κρατήσουμε στα ίδια επίπεδα ή να ελαφρύνουμε ενόψει του νέου προϋπολογισμού τα δημοτικά τέλη. Έμπρακτα δηλαδή, ότι περνάει από το χέρι μας. Στηρίζουμε τον αγώνα και τα αιτήματα των σχολικών καθαριστριών, σχεδιάζοντας την μετατροπή των συμβάσεων τους σε πλήρους απασχόλησης.
Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα όλων των παιδιών.
Αυτή η μάχη, είναι μάχη για το μέλλον των παιδιών μας, για την αξιοπρέπεια των σχολείων μας, για το δικαίωμα όλων σε ποιοτική και ασφαλή εκπαίδευση. Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη σήμερα είναι να διεκδικήσουμε, να αγωνιστούμε για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε χρήματα και πόρους, να μετρήσουμε βήματα βελτίωσης των συνθηκών και καλυτέρευσης της εικόνας των σχολείων».
Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονέων και φορέων της περιοχής.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
Η συγκέντρωση ενέκρινε ψήφισμα στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
«Εμείς σήμερα μέρα Δευτέρα 4 Νοέμβρη, που συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία του Τυρνάβου, με κάλεσμα του Δήμου Τυρνάβου και τη συμμετοχή μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών, και των φορέων του τόπου, εγκρίνουμε ψήφισμα με αιτήματα:
Απαιτούμε από την κυβέρνηση:
– Την άμεση επαναλειτουργία και ενίσχυση των σχολικών επιτροπών με επαρκή χρηματοδότηση.
– Σε κάθε περίπτωση, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες των σχολείων.
– Πλήρη στελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών.
– Επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας του Δήμου.
– Διαγραφή των χρεών σε παρόχους ενέργειας, επικοινωνιών και ύδρευσης, ειδικό τιμολόγιο για τα σχολεία και τις κοινωνικές δομές των δήμων.
– Κατάργηση ΦΠΑ και των φόρων στα σχολικά είδη και υπηρεσίες.
– Μέτρα αραίωσης των σχολικών τάξεων.
– Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία.
– Αύξηση της πάγιας προκαταβολής.
– Άμεση λειτουργία φροντιστηριακών τμημάτων, διεύρυνση της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης».