Η υπερβολική υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας «κοιμίζει» το μυαλό και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στη λειτουργία του εγκεφάλου, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σε νέα μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως τριπλασιάζει τον κίνδυνο να αναπτυχθεί μία διαταραχή που αποτελεί ισχυρό προάγγελο άνοιας. Η διαταραχή λέγεται σύνδρομο κινητικού γνωστικού κινδύνου (motoric cognitive risk syndrome – MCR). Οι πάσχοντες πληρούν τέσσερα κριτήρια:
Περπατούν αργά
Αναφέρουν ότι έχουν κάποια νοητικά προβλήματα
Δεν έχουν άνοια
Δεν έχουν κινητικές αναπηρίες
Ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι οι διαταραχές του ύπνου σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο νοητικής διαταραχής, λένε οι ερευνητές. Ωστόσο έως τώρα δεν είχε διερευνηθεί επαρκώς ο πιθανός ρόλος που παίζει η υπνηλία στην ανάπτυξη του συνδρόμου.
Για να διερευνήσουν το θέμα οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη τους 445 ηλικιωμένους εθελοντές. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 76 χρόνια. Το 57% ήταν γυναίκες. Κανένας εθελοντής δεν είχε άνοια. Οι 42, όμως, έπασχαν ήδη από το σύνδρομο κινητικού γνωστικού κινδύνου.
Οι ερευνητές ρώτησαν τους εθελοντές τους για τυχόν προβλήματα μνήμης και πόση όρεξη είχαν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες. Τους ζήτησαν επίσης να βαδίσουν σε κυλιόμενο διάδρομο για να καταγράψουν την ταχύτητα της βάδισης. Τους ελέγχους αυτούς επαναλάμβαναν μία φορά τον χρόνο, επί τρία χρόνια.
Επιπλέον, τους ζητούσαν να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια που αφορούσαν τον ύπνο. Μεταξύ άλλων κατέγραψαν πόσο γρήγορα κοιμούνται όταν ξαπλώνουν στο κρεβάτι τους, αν ξυπνούν τη νύχτα και αν παίρνουν βοηθήματα ύπνου. Κατέγραψαν επίσης αν και πόση υπνηλία είχαν στη διάρκεια της ημέρας όπως:
Την ώρα που οδηγούν
Στη διάρκεια των γευμάτων
Στις κοινωνικές δραστηριότητες
Τα ευρήματα
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως εκδήλωσαν το σύνδρομο 36 από τους εθελοντές τους.
Όσοι από αυτούς κοιμούνταν επαρκώς και καλά είχαν γενικώς λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν το σύνδρομο. Ειδικά όμως όσοι είχαν έντονη υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας και μειωμένη όρεξη (ενθουσιασμό) για δραστηριότητες, είχαν και 3,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να το παρουσιάσουν. Στην πραγματικότητα, το σύνδρομο εκδήλωσαν:
Το 35,5% των εθελοντών με υπερβολική υπνηλία την ημέρα και μειωμένη όρεξη για δραστηριότητες
Το 6,7% των εθελοντών χωρίς ανάλογα προβλήματα
Αντιθέτως, η ποιότητα του βραδινού ύπνου δεν φάνηκε να σχετίζεται με το σύνδρομο αυτό.
«Τα ευρήματά μας ενισχύουν την υπόθεση ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην υπνηλία την ημέρα και τις διαταραγμένες νοητικές λειτουργίες στους ηλικιωμένους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Victoire Leroy, επίκουρη καθηγήτρια Γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο της Τουρ, στη Γαλλία.
Και πρόσθεσε πως όσοι έχουν ασυνήθιστη υπνηλία την ημέρα, πρέπει να αναθεωρούν τις συνήθειές τους για να προστατεύσουν το μυαλό τους.
iatropedia.gr – Φωτογραφία: iStock