Συνέντευξη στον Ευριπίδη Κουτσίνα
Τρεις από τους συντελεστές της παράστασης «Αθώος ή Ένοχος» που είναι μία μοναδική θεατρική εμπειρία η οποία προσκαλεί το κοινό να συμμετάσχει ενεργά στην απόφαση για την ενοχή ή την αθωότητα του κατηγορουμένου μιλούν στον Ευριπίδη Κουτσίνα και και το The performart – Larissa παρουσιάζοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ του κοινού και της σκηνής που είναι και η καρδιά αυτής της παράστασης, ενώ και οι ηθοποιοί, μέσω των ρόλων τους, αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα της δικαιοσύνης, της αλήθειας και του ψέματος.
Η παράσταση θα ανέβει στη σκηνή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στις 6.00 μ.μ. και στις 9.00 μ.μ.
Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
Στον ρόλο της προεδρεύουσας του δικαστηρίου βρίσκεται η εξαιρετική ηθοποιός κ. Νόνη Ιωαννίδου, η οποία αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο την επιβλητική φιγούρα που διασφαλίζει την τάξη και την ισορροπία μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Η κ. Ιωαννίδου περιγράφει πώς αυτός ο ρόλος λειτουργεί ως ο πυρήνας της δικαστικής διαδικασίας, κατευθύνοντας τη ροή της παράστασης και αναδεικνύοντας τη σημασία της αλήθειας και της δικαιοσύνης.
“Το πιο ενδιαφέρον και ιντριγκαδόρικο σημείο της παράστασης είναι η ιδιαιτερότητά της,” δηλώνει η κ. Ιωαννίδου. “Το κοινό παίρνει την απόφαση, κάτι που κρατά τον κόσμο σε εγρήγορση και του δίνει μία αίσθηση ευθύνης και εξουσίας. Είναι το πιο δυναμικό κομμάτι της δίκης όταν το κοινό καλείται να αποφασίσει ως ένορκος. Μ’ αρέσει να παρατηρώ πώς απορροφάται και προσπαθεί να βγάλει άκρη.”
Όμως, δεν είναι μόνο η εξωτερική εικόνα της δικαστή που αναδεικνύει το ρόλο της. Η αίσθηση της ισορροπίας που προσφέρει η κ. Ιωαννίδου είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της διαδικασίας. “Ο χαρακτήρας μου λειτουργεί σαν μαέστρος μιας ορχήστρας,” προσθέτει. “Προσπαθώ να διατηρώ την αξιοπρέπεια και την τάξη, εξασφαλίζοντας ότι όλοι παρακολουθούν την όλη διαδικασία με προσοχή και κατανόηση.”
Η ένταση αυξάνεται όταν το κοινό καλείται να ψηφίσει την απόφαση. “Έχουμε δύο διαφορετικά φινάλε, και το αποτέλεσμα εξαρτάται από την ετυμηγορία του κοινού. Είναι πάντα μία έκπληξη για μένα. Περιμένω να δω πόσες ψήφους θα πάρει η αθωότητα και πόσες η ενοχή,” λέει.
Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ: ΑΘΩΟΣ Ή ΕΝΟΧΟΣ;
Στον ρόλο του κατηγορουμένου, ο κ. Αντώνης Ραμπαούνης ενσαρκώνει έναν χαρακτήρα γεμάτο αμφισημία, καθώς μπορεί να είναι είτε αθώος είτε ένοχος. Ο κ. Ραμπαούνης μιλά για την πρόκληση αυτού του ρόλου και το πώς απαιτείται ακρίβεια για να διατηρηθεί η πολυπλοκότητα της ιστορίας.
“Το έργο είναι εξαιρετικό και το έχει γράψει ο Jeffrey Archer, ένας μετρ του είδους,” αναφέρει ο κ. Ραμπαούνης. “Ο ίδιος έχει προσωπική εμπειρία με το δικαστικό σύστημα και έχει περάσει χρόνο στη φυλακή για υπόθεση δωροδοκίας, γεγονός που τον βοηθά να αποτυπώσει τη δίκη με εξαιρετική ακρίβεια. Η δίκη είναι στην ουσία μία παράσταση από μόνη της, και η παρουσία των διαδίκων στην αίθουσα είναι το κεντρικό σημείο της.”
Η πρόκληση του ρόλου, όμως, έγκειται στην ανάγκη να διατηρηθεί η αμφισημία. “Εμείς υποστηρίζουμε την αλήθεια,” λέει ο κ. Ραμπαούνης. “Αλλά πρέπει να πούμε αληθινά ψέματα. Το νευρικό μας σύστημα πρέπει να μιμηθεί τα συναισθήματα που δείχνουμε για να παραπλανήσει το κοινό. Και, στο τέλος, το κοινό αποφασίζει ποια είναι η αλήθεια. Το έργο είναι μια μελέτη πάνω στο ψέμα και την αλήθεια.”
Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι ποτέ δεν αμφιταλαντεύτηκε ανάμεσα στην αθωότητα και την ενοχή. “Από την πρώτη ανάγνωση του έργου, είπαμε ότι υποστηρίζουμε την αλήθεια,” τονίζει. “Δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια ή ψέμα, αλλά δύο διαφορετικά φινάλε, ανάλογα με την ετυμηγορία του κοινού. Το έργο ανατρέπει τις παραδοσιακές έννοιες της αθωότητας και της ενοχής.”
Η ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ: ΘΥΜΑ Ή ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ;
Τον ρόλο της φαρμακοποιού ενσαρκώνει η κ. Άνετα Παπαθανασίου, η οποία προσθέτει βάθος και ανθρώπινη διάσταση στην ιστορία. Η κ. Παπαθανασίου αποκαλύπτει την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει την εξέλιξη της υπόθεσης.
Στην ερώτηση “Πιστεύετε ότι η Τζένιφερ Μίτσελ είναι θύμα ή έχει τη δική της ατζέντα στην ιστορία;”, η ηθοποιός απαντά:
“Η Τζένιφερ είναι μια ηθική κοπέλα που προέρχεται από μια ηθική οικογένεια με τρόπους και αρχές. Αυτό είναι ξεκάθαρο σε όλη τη διάρκεια της παράστασης. Όμως, όπως κάθε άνθρωπος, μπορεί να έχει και τα δικά της συμφέροντα. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι δέχτηκε βοήθεια για να ανοίξει το φαρμακείο της, κάτι που ίσως επηρεάζει τις πράξεις και τις αποφάσεις της. Το ερώτημα είναι: το έκανε με αθώες προθέσεις ή με μια κρυφή ατζέντα; Αυτό ακριβώς είναι που κρατά το κοινό σε αγωνία και το κάνει να αμφιταλαντεύεται για την αλήθεια της ιστορίας.”
Η φαρμακοποιός ενσαρκώνει τον ανθρώπινο παράγοντα, αυτόν που φέρει ηθικές αξίες, αλλά δεν είναι απαλλαγμένος από τις αδυναμίες και τα κίνητρα που καθορίζουν τις πράξεις του. Η συμμετοχή της στην ιστορία λειτουργεί ως καταλύτης, επισημαίνοντας ότι η δικαιοσύνη δεν είναι ποτέ απόλυτη, αλλά διαμορφώνεται από ανθρώπινες επιλογές και περιστάσεις.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η παράσταση “Αθώος ή Ένοχος” είναι μια συναρπαστική μελέτη για την ανθρώπινη ψυχή και την έννοια της αλήθειας και της δικαιοσύνης. Μέσα από τις ερμηνείες των κ. Νόνης Ιωαννίδου, κ. Αντώνη Ραμπαούνη , κ. Άνετας Παπαθανασίου και πολλών ακόμα ηθοποιών και τη μοναδική συμμετοχή του κοινού στην ετυμηγορία, οι θεατές βιώνουν τη δικαστική διαδικασία όχι μόνο ως θεατές, αλλά και ως συμμετέχοντες. Κάθε παράσταση είναι διαφορετική, και το κοινό καθορίζει την έκβαση της, προσφέροντας μια δυναμική που δεν έχει προηγούμενο στη θεατρική εμπειρία.