Μαρία Παπαγεωργίου: Λειτουργώ πάντα ως μουσικός μέσα σε κάθε βήμα, όχι μόνο ως τραγουδίστρια

Συνέντευξη στον Ευριπίδη Κουτσίνα

Στη Λάρισα θα βρεθεί αύριο Παρασκευή η σπουδαία ερμηνεύτρια Μαρία Παπαγεωργίου για να παρουσιάσει την παράσταση «17 ταπεινά ρέκβιεμ για το μέλλον» που είναι ένα συγκινητικό μουσικό ταξίδι στο έργο του Θάνου Μικρούτσικου, που αγαπήθηκε και καταχειροκροτήθηκε. Η γνωστή μουσικός επιλέγει και παρουσιάζει 17 «Ταπεινά ρέκβιεμ για το μέλλον» από τη δισκογραφία του Θάνου Μικρούτσικου, με μοναδικό κριτήριο την αγάπη της στο έργο του, αλλά και την πίστη της πως τα τραγούδια αυτά αφορούν τη γενιά της και όλες όσες έπονται.

Με την ευκαιρία της εμφάνισής της στη Λάρισα η πολυτάλαντη καλλιτέχνιδα συζητά με τον Ευριπίδη Κουτσίνα του the performart – larissa για τη δισκογραφία της, για το συγγραφικό της έργο, για τη μουσική της εκπομπή, αλλά και για τα μελλοντικά της σχέδια:

Η δισκογραφία σας καλύπτει μια μεγάλη ποικιλία έργων, από προσωπικές συνθέσεις μέχρι τη συνεργασία σας με τον Μίκη Θεοδωράκη. Πώς έχει εξελιχθεί η προσέγγισή σας στη μουσική όλα αυτά τα χρόνια και ποιοι παράγοντες την έχουν επηρεάσει περισσότερο;

Νιώθω ευγνώμων γιατί πάντα δισκογραφικά και συναυλιακά έκανα αυτό που ήθελα βαθιά, χωρίς αισθητικές υποχωρήσεις. Ακόμα και για τα άγουρά μου βήματα είμαι χαρούμενη, γιατί ήταν μαθήματα για τη συνέχεια. Λειτουργώ πάντα ως μουσικός μέσα σε κάθε βήμα , όχι μόνο ως τραγουδίστρια . Αυτός ο ολιστικός τρόπος προσέγγισης της μουσικής μου άνοιξε σημαντικές πόρτες , όπως του Μίκη Θεοδωράκη και του Θάνου Μικρούτσικου . Μου ζητείται κάθε φορά να φτιάξω κάτι σε όλα τα επίπεδα , να τα αγκαλιάζω καθολικά μέσα από το δικό που πρίσμα.

Το πρώτο σας βιβλίο, Μια Χαραμάδα Πανικού, αποτελεί μια πολύ προσωπική αφήγηση για τις κρίσεις πανικού. Πώς επηρέασε αυτή η διαδικασία τη σχέση σας με τη μουσική και τις παραστάσεις σας;

Πολύ απελευθερωτικά . Πίστευα -και ήλπιζα – ότι ανοίγοντας την ψυχή μου γύρω από το θέμα της αγχώδους διαταραχής , θα μπορούσε κάποιος να ταυτιστεί, να μην νιώσει μόνος και εν τελεί να γλυτώσει χρόνο από αυτή την ταλαιπωρία . Όμως και εγώ ένιωσα την αγκαλιά χιλιάδων ανθρώπων , κάτι που με έκανε να δω πολλά πράγματα αλλιώς . Στη σκηνή από τότε είμαι πιο ελεύθερη , πιο παρατηρητική , συνδέομαι με το εδώ και τώρα . Τις λίγες πια φορές που μπορεί να τύχει να πάθω αγχώδη διαταραχή πάνω στη σκηνή , τους το επικοινωνώ και τους ευχαριστώ . Αλήθεια θέλει ο κοσμος – και αγάπη .

Η παράσταση 17 ταπεινά ρέκβιεμ για το μέλλον ήταν ένα αφιέρωμα στο έργο του Θάνου Μικρούτσικου. Ποια ήταν η πιο αξέχαστη στιγμή στη δημιουργία και παρουσίαση αυτής της παράστασης, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το συναισθηματικό βάρος της τιμής προς έναν τόσο σπουδαίο συνθέτη;

Η στιγμή που η κόρη του μετά την πρεμιέρα μας στο θέατρο Ολύμπια Μαρία Κάλλας μου είπε, κλαίγοντας, ότι ο πατέρας της θα ήταν πολύ περήφανος αν ήταν εκεί .

Ως ραδιοφωνική παραγωγός στο Δεύτερο Πρόγραμμα, παρουσιάζατε την εκπομπή Τα Τραγούδια Των Άλλων. Πώς διαφέρει η επιλογή μουσικής για το ραδιόφωνο από τη δημιουργία μουσικής δικής σας και τι σας έχει διδάξει αυτή η εμπειρία για τη μουσική και την αφήγηση;

Ήταν από τις πιο όμορφες και αξέχαστες στιγμές της ζωής μου! Το λειτούργημα του ραδιοφωνικού παραγωγού είναι πολύ δύσκολο, μοιάζει πάρα πολύ με την ροή παράστασης που κάνουμε κι εμείς πάνω στη σκηνή. Πρέπει να φτιάξεις ένα παραμύθι, να είσαι καλός παραμυθάς, να δημιουργήσεις γνώση και να συγκινήσεις . Χρειάζεται καθημερινή αφοσίωση και παρακολούθηση της μουσικής εξέλιξης , αλλά και γνώση των ιστοριών πίσω από τα τραγούδια.

Έχετε συνθέσει μουσική για ταινίες μικρού μήκους και videogames, κερδίζοντας μάλιστα βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών. Πώς προσεγγίζετε τη σύνθεση μουσικής για οπτικά μέσα και πώς διαφοροποιείται αυτή η διαδικασία από τη δουλειά σας ως σόλο καλλιτέχνη;

Όλα έχουν να κάνουν με την ομαδικότητα. Το να μπαίνεις στο μυαλό του άλλου είναι και αυτό από μόνο του ένα ταλέντο. Θαυμάζω τους ανθρώπους που υπηρετούν την ματιά κάποιου άλλου, σε όλες τις τέχνες. Όπως πχ ο εικαστικός, που κάνει το εξώφυλλο ενός δίσκου. Χρειάζεται να βάλεις τον εγωισμό σου κάτω και να είσαι έτοιμος να προσαρμοστείς εκ νέου αν χρειαστεί, χωρίς να πάρεις προσωπικά το οτιδήποτε. Είναι, θα έλεγα, μια άσκηση αυτοβελτίωσης.

Κοιτώντας το μέλλον, ποιες κατευθύνσεις θέλετε να εξερευνήσετε μουσικά ή καλλιτεχνικά; Υπάρχουν κάποια έργα ή όνειρα που σας ενθουσιάζουν περισσότερο για το μέλλον;

Το όνειρο μου είναι να ξεπεράσω τη φοβία μου με τα αεροπλάνα και να ταξιδέψω στον κόσμο τραγουδώντας. Ήδη το καλοκαίρι θα είμαι στο Βερολίνο, μετά από μια τιμητική πρόταση που μου έκανε η διεθνούς φήμης σκηνοθέτις Έλλη Παπακωνσταντίνου . Έχω ένα όνειρο, να ταξιδέψω τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη στην Κίνα . Και τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου παντού στον κόσμο. Το θέλω τόσο , που θα γίνει.

Ποια είναι

Η Μαρία Παπαγεωργίου ζει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα ως μουσικός και δασκάλα φωνητικής.

Έχει στο ενεργητικό της 5 δίσκους σε πρωτογενείς συνθέσεις(« Όμορφοι και Ηττημένοι» , «Άβουλο Θεριό» , «3 Μοίρες», «Μνήμη», «Ο Τελευταίος Αναλογικός Έρωτας») , έναν δίσκο που περιέχει ανέκδοτες ζωντανές ηχογραφήσεις τραγουδιών με αφορμή τις 80 και πλέον εμφανίσεις της στο Σταυρό του Νότου («4 Χρόνια Δευτέρα»), αλλά και την πιο πρόσφατη “Αλληλογραφία”, μια δισκογραφική πρόταση που ήρθε από τον ίδιο το Μίκη Θεοδωράκη με επανεκτελέσεις κυρίως «κρυμμένων» τραγουδιών του, αλλά και πιο γνωστών, με τη δική της «ανάγνωση».

Το 2016 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο “Μια Χαραμάδα Πανικού”, μια προσωπική αφήγηση για τις κρίσεις πανικού, ενώ την ίδια χρονιά ιδρύει το μουσικό σχήμα HomeBound, με το οποίο πραγματοποιεί συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε σημαντικούς σταθμούς της Αθήνας (Ολύμπια, Ηρώδειο, Gazarte, Κήπος Μεγάρου Μουσικής, Μουσείο Γουλανδρή, Skrow Theater).

Την άνοιξη του 2020, εν μέσω της πανδημίας Covid -19, κυκλοφορεί ψηφιακά τον δίσκο ΕΣΟΡίΑ, που περιλαμβάνει επτά έργα διεθνούς ρεπερτορίου, ενώ παράλληλα βρίσκεται στη θέση της ραδιοφωνικής παραγωγού στο στούντιο του Δευτέρου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας , παρουσιάζοντας την δικής της εκπομπή με «Τα Τραγούδια Των Άλλων».

To 2023 , έπειτα από παρότρυνση της οικογένειας του Θάνου Μικρούτσικου, παρουσιάζει στο θέατρο Ολυμπία «17 ταπεινά ρέκβιεμ για το μέλλον», μια παράσταση – αφιέρωμα στο έργο του σπουδαίου συνθέτη που τυχαίνει μεγάλης αναγνώρισης από το κοινό και ταξιδεύει σε σημαντικούς σταθμούς στην Ελλάδα.

Έχει γράψει ορχηστρικά θέματα για ταινίες μικρού μήκους( Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής , Φεστιβάλ Καννών ), videogames και ραδιοφωνικές εκπομπές, είναι performer στο χοροθέατρο Quasi Stellar της χορογράφου Αποστολίας Παπαδαμάκη και μέλος της ομάδας «Κοπέρνικος» του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη, κάνοντας παιδικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις στον Ελληνικό Κόσμο και το Μέγαρο Μουσικής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ