Καλλιεργώντας τη Συμπερίληψη, τις Ξένες γλώσσες και Εξερευνώντας την Τέχνη με την Ιστορία στο Παρίσι

Το 6ο Γυμνάσιο Λάρισας υλοποίησε πρόγραμμα δράσης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με κωδικό 2023-1-EL01-KA121-SCH-000129483 ως διαπιστευμένο σχολείο (με κωδικό διαπίστευσης 2020-1-EL01-KA120-SCH-000094713) κάνοντας ένα ταξίδι στην ιστορία της Πόλης του Φωτός, στο Παρίσι.

Η κινητικότητα του προγράμματος πραγματοποιήθηκε από την 17 έως την 24-11-24 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ μαζί με μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς στο College Pleiades in Paris. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ο Διευθυντής του σχολείου κ. Παπαμαργαρίτης Βασίλειος-Αγγλικής Γλώσσας και Οικονομολόγος, η υποδιευθύντρια κ. Τασιοπούλου Παρασκευή – Φιλόλογος και η κ. Μαντζώρου Αικατερίνη-Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.


Το πρόγραμμα έχει ως στόχο, τη σύνδεση της μάθησης με πραγματικές εμπειρίες σε κατάλληλο περιβάλλον για τους κλάδους της επιστήμης, ιστορίας, του πολιτισμού, της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, της γλώσσας, της ψηφιακής τεχνολογίας, της τέχνης, του STEAM.
Οι μαθητές/τριές μας συνεργάζονται ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας e-Twinning. Με τη διαρκή ψηφιακή συνεργασία αλλά και με τη δια ζώσης διαπολιτισμική συνάντηση, εμπλούτισαν τις γνώσεις τους και ανέπτυξαν επικοινωνιακές, γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες απαραίτητες για τη μελλοντική επαγγελματική τους ανάπτυξη.


Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Παρίσι –σε συνέχεια της επίσκεψης του γαλλικού σχολείου στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα στον χώρο του σχολείου πλαισιωμένες από δραστηριότητες εξωτερικές – με περιήγηση σε σημαντικά αξιοθέατα και ξεναγήσεις στην όμορφη πόλη του Παρισιού που ξεχειλίζει από πολιτισμό.


Η κινητικότητα των εκπαιδευτικών και των μαθητών/-τριών τους συνέβαλε στο να βελτιώσουν οι συμμετέχοντες/-ουσες πολλές εμπειρίες – δεξιότητες :
• να ενσωματώνουν σε πρακτικές δραστηριότητες στην τάξη τις γνώσεις και πληροφορίες που αποκόμισαν
•να ανταποκρίνονται σε πολιτιστικές και κοινωνικές προκλήσεις της εποχής τους
• ενισχύσουν τις δεξιότητες κριτικής σκέψης για την ανάλυση και τη διαμόρφωση των νέων ρευμάτων της σύγχρονης τέχνης – αποδοχή σε εναλλακτικά συστήματα σκέψης, που αμφισβητούν την κοινωνικο-πολιτισμική προκατάληψη
•να αποκτήσουν δεξιότητες παρατήρησης και συζήτησης για την τέχνη και την ιστορία
•να εξοικειωθούν με εφαρμογές STEM
•να βρίσκουν πηγές δημιουργικότητας από την τέχνη που μας περιβάλλει
•να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους ικανότητες
•να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες ολοκληρώνοντας ομαδικές και συνεργατικές εργασίες.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής συνάντησης οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας επισκέφθηκαν σημαντικά μουσεία και αξιοθέατα σχετικά με το θέμα του προγράμματος.
-Περιηγήθηκαν στις όχθες του Σηκουάνα, στο Μουσείο του Λούβρου (Museum de Louvre) όπου είδαν δείγματα της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης, πίνακες διάσημων ευρωπαίων ζωγράφων (όπως του Delacroix). Έκαναν εκπαιδευτικό θεατρικό δρώμενο μπροστά στις πυραμίδες, δηλαδή «Ζωντανές» Αναπαραστάσεις Τέχνης: εμπνευσμένοι/-ες από τα έργα τέχνης του Μουσείου, οι μαθητές /-τριες θαύμασαν και αναπαράστησαν διάσημα έργα όπως η ‘’Μόνα Λίζα ‘’ (ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Μόνα Λίζα ), η ‘’Νίκη της Σαμοθράκης’’ ( ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Η Νίκη της Σαμοθράκης), η ‘’Αφροδίτη της Μήλου’’ (ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Η Αφροδίτη της Μήλου ), ‘’Έρως και Ψυχή’’ (ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Έρως και Ψυχή) που συγκίνησαν τους μαθητές/-τριες βλέποντας εκατοντάδες ανθρώπους από όλη τη γη επισκέπτες, οι οποίοι στέκονται και θαυμάζουν με δέος και θαυμασμό τα μοναδικά αυτά γλυπτά. (ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: (ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΟΥΒΡΟΥ ). Αντίστοιχα παρήγαγαν ψηφιακό υλικό με τις εργασίες τους.


Έδωσαν ζωή σε αυτά τα έργα με τη θεατρικότητα και τις ψηφιακές δημιουργίες τους. Αναπαρήγαγαν τις στάσεις ή τις σκηνές και εξήγησαν τις ιστορικές πτυχές του έργου. Έκαναν, ακόμη, μια Εκπαιδευτική Διαδρομή γύρω από τη Πυραμίδα, διαδρομή μάθησης γύρω από την εξωτερική περιοχή του Λούβρου και πραγματοποιώντας μικρές στάσεις έμαθαν για την αρχιτεκτονική του μουσείου και την ιστορία τη πυραμίδας. Ανέδειξαν τα Γλυπτά με την αναπαράσταση στάσης, βιώνοντας μια εμπειρία ανακάλυψης της γλυπτικής τέχνης, με ερμηνείες και συζητήσεις γύρω από την τέχνη και τη σημασία αυτών των έργων. Με το δρώμενο, με τη διασκέδαση και με τη μάθηση, οι μαθητές/-τριες απέκτησαν μια βιωματική εμπειρία γύρω από την τέχνη, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του Λούβρου αλλά και με την ευκαιρία της βιωματικής αυτής επαφής με τα σημαντικά έργα τέχνης και τις συλλογές που εκτίθενται, καλλιέργησαν την αισθητική αγωγή τους. (ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΟΥΒΡΟΥ).


-Έκαναν τη γνωριμία με τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Γαλλίας περιηγούμενοι πολλούς χώρους καθώς επισκέφθηκαν σημαντικά αξιοθέατα του Παρισιού, όπως Πύργος του Άιφελ (το ιστορικό μνημείο που στέκει επιβλητικό στην πόλη του Φωτός κατασκευάστηκε με αφορμή τα 100 χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης), τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, το γοτθικό παλάτι και πρώην φυλακή γνωστό ως Conciergerie, to Musee d’ Orsay (πρώην σιδηροδρομικό σταθμό που φιλοξενεί γαλλική τέχνη), την Πλατεία του Δημαρχείου, Αψίδα του Θριάμβου, το Palais Royal, την Opera Garnier, το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού (Centre Georges-Pompidou), γνωστό και ως Κέντρο Μπομπούρ ή απλά Μπομπούρ. Κατόπιν, επισκέφτηκαν την έκθεση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης όπου συνάντησαν και συνομίλησαν με καλλιτέχνες την ώρα της δημιουργίας των έργων τους. Επίσης, εξερεύνησαν τη γραφική συνοικία της Μονμάρτης (Montmarte), είδαν τη Βασιλική της Ιερής Καρδιάς (Basilique du Sacré-Cœur de Montmartre), την Place Du Tertre, Le Mur des Je t’ aime. Γνώρισαν το Galeries Lafayette (το διάσημο πολυκατάστημα υψηλής αισθητικής και παγκόσμιας φήμης, με τον υπέροχο θόλο σε στιλ αρτ νουβό). (ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΠΑΡΙΣΙ-ΜΟΝΜΑΡΤΗ ).


-Επισκέφτηκαν το εντυπωσιακό Ανάκτορο των Βερσαλλιών, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, έκτασης 815 εκταρίων, με τους περίφημους κήπους – θαύμα αρχιτεκτονικής και κηπουρικής μοναδικό στον κόσμο- 93 εκταρίων. (ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΒΕΡΣΑΛΛΙΩΝ).


-Συγκέντρωσαν φωτογραφικό υλικό με σκοπό να παράγουν ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό εκπονώντας εργασίες οι οποίες είναι σε εξέλιξη (βλ. ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ) στο πλαίσιο του προγράμματος με ιστορικοπολιτιτιστικό θέμα και αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας.


-Συνδιοργάνωσαν και συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες και δράσεις συμπερίληψης σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του σχολείου που επισκεφτήκαμε. Χωρίστηκαν σε ομάδες και συμμετείχαν σε αθλητικά παιχνίδια στο εξαιρετικά εξοπλισμένο γυμναστήριο του σχολείου Pleiades και του Πολιτιστικού κέντρου που επισκεφτήκαμε κοντά στο Le Mur des Je t’ aime.


-Ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια Πληροφορικής, στο Εργαστήριο Βιολογίας και Χημείας και στην άρτια εξοπλισμένη Σχολική Βιβλιοθήκη όπου οργάνωσαν τις εργασίες που θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα.


-Παρακαλούθησαν τη συνδιδασκαλία του Διευθυντή του σχολείου μας κ. Παπαμαργαρίτη Βασιλείου στο μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας με τη συνάδελφο του Κολλεγίου Pléiades του Sevran στο Παρίσι εξασκώντας και καλλιεργώντας την ξένη γλώσσα. Εν συνεχεία, παρακολούθησαν την παρουσίαση της κ. Μαντζώρου-καθηγήτριας Γαλλικής Φιλολογίας η οποία μίλησε για το πρόγραμμα, τις δραστηριότητες και τις ωφέλειές του στους μαθητές/-τριες. Οι δραστηριότητες αυτές ολοκληρώθηκαν ανταλλάσσοντας απόψεις οι διευθυντές των δύο σχολείων και οι παρευρισκόμενοι εκπαιδευτικοί. (ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ).


Έτσι, οι μαθήτριες και οι μαθητές μας είχαν τη μοναδική ευκαιρία να επικοινωνούν με μαθήτριες και μαθητές από τη χώρα της Γαλλίας, με μαθητές/-τριες του σχολείου συνεργασίας, είχαν την ευκαιρία να ταξιδεύουν ανοίγοντας τους ορίζοντές τους και τη σκέψη τους και να διαμορφώνουν με αυτό τον τρόπο μία ταυτότητα ευρωπαϊκή, αλλά και παγκόσμια, χωρίς αποκλεισμούς και στερεότυπα.


Η εκπαιδευτική αυτή περιπέτεια πετυχαίνοντας τον σκοπό της κατέστη μια μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής. Οι μαθήτριες και οι μαθητές μας την περιγράφουν στην επιστροφή τους με ενθουσιασμό και χαρά ενώ φαίνεται αυτό και στις εργασίες τους πριν και μετά την εκπαιδευτική επίσκεψη. Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα γίνει και η συνολική διάχυση του προγράμματος με τα διαθέσιμα εργαλεία επικοινωνίας του σχολείου μας.
Schoolpress Η Φωνή του Σχολείου μου «Εκπαιδευτική συνεργασία σε πρόγραμμα ανταλλαγής με σχολείο του Παρισιού».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ