Τα προβλήματα του αγροτικού τομέα δεν αντιμετωπίζονται με ευχές, διαπιστώσεις και «πρέπει»

Ο Β. Κόκκαλης για τον προϋπολογισμό του 2025

«Τα προβλήματα του αγροτικού τομέα δεν αντιμετωπίζονται με ευχές, διαπιστώσεις και πρέπει» τόνισε μεταξύ άλλων ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2025.

Όπως εξήγησε ο κ. Κόκκαλης, «Είναι ο πέμπτος προϋπολογισμός και ο πέμπτος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος -το συνηθίζουν αυτό στην Κυβέρνηση- αρκείται σε διαπιστώσεις, σε ευχές, σε παρατηρήσεις ειδικά από τα Συμβούλια Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, του τύπου «οφείλουμε ως χώρα να προστατευτούμε από την κλιματική αλλαγή», «οφείλουμε ως χώρα να πάρουμε μέτρα για την προστασία του πρωτογενούς τομέα», «πρέπει ως χώρα να κάνουμε αυτό, πρέπει το άλλο». Δυστυχώς όμως λησμονείτε ότι είστε η υπεύθυνη, υποτίθεται, Κυβέρνηση της χώρας σε έναν τομέα ευαίσθητο, σε έναν τομέα για τον οποίο δυστυχώς οι περισσότεροι εξ ημών μόνο ευχές και διαπιστώσεις και «πρέπει» και «πρέπει» και «πρέπει».

Δεν θα παρουσιάσω σε αυτά τα 7 λεπτά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αλιείς. Ούτε θέλω να εκμηδενίσω την οποιαδήποτε θετική προσπάθεια η οποία γίνεται μετά από κάθε αποζημίωση. Ούτως η άλλως είναι υποχρέωση του κράτους να αποζημιώνει τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο και δεν απαιτείται να σας λέει και ευχαριστώ για την αυτονόητη υποχρέωση. Η υποχρέωση μιας πολιτείας, ειδικά στον πρωτογενή τομέα, είναι να έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο ένα συγκεκριμένο μοντέλο για την ελληνική γεωργία για τον πρωτογενή τομέα.

Σήμερα στη χώρα μας όλα σχεδόν τα προϊόντα δέχονται πιέσεις και όλα τα προϊόντα έχουν πρόβλημα στις τιμές. Οι βασικοί λόγοι -θα μου επιτρέψετε- είναι τρεις. Πρώτον, το υψηλό κόστος παραγωγής. Δεύτερον, οι συνέπειες από την κλιματική κρίση – κλιματική αλλαγή. Γι’ αυτές τις συνέπειες έχουμε εγκαίρως προτείνει και στην Ευρωβουλή τη σύσταση ταμείου αποκατάστασης αυτών των συνεπειών από την κλιματική κρίση. Ένα ταμείο το οποίο θα είναι ξέχωρο από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Ο τρίτος λόγος για τον οποίο δέχονται πιέσεις τα ελληνικά προϊόντα είναι οι εισαγωγές από τρίτες χώρες οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω δεν γίνονται λαθραία. Γίνονται κατόπιν συμφωνιών τις οποίες έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτές τις τρίτες χώρες με τη διαφορά όμως ότι τα προϊόντα που έρχονται από τρίτες χώρες δεν καλύπτουν τα ίδια πρότυπα ποιότητας αλλά και περιβαλλοντικά με αυτά τα οποία παράγονται στην Ελλάδα, στην Ιταλία ή στην Ισπανία με αποτέλεσμα να έρχονται πολύ πιο φθηνά και να πιέζουν όσο γίνεται παρακάτω τα προϊόντα τα οποία παράγουν οι αγρότες μας. Τι κάνει η Κυβέρνηση γι’ αυτό; Τίποτα. Ευχές και μόνο διαπιστώσεις.

Το έχουμε πει και στο παρελθόν. Απαιτείται μια εθνική αγροτική πολιτική με άξονες και με κατεύθυνση αυτόν ο οποίος παράγει, ειδικά τον μικρό παραγωγό. Με τρεις λέξεις τις οποίες φαίνεται ότι τις γνωρίζετε μόνο από το λεξικό και μόνο ως ευχές. Η πρώτη λέξη είναι η οργάνωση που καθοδηγεί το μοντέλο στον πρωτογενή τομέα. Θα κάνω μια αντιπαραβολή με το μοντέλο το οποίο επιχειρείται από την Κυβέρνηση. Θερμοκήπια: Να γεμίσουμε θερμοκήπια. Η ερώτηση είναι πόσοι αγρότες μπορούν να κάνουν ένα θερμοκήπιο; Πάρα πολλοί λίγοι. Και πόσοι απ’ αυτούς που μπορούν, μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ενεργειακές ανάγκες ενός θερμοκηπίου; Τι ακούσαμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όχι απλά θα γίνει ένα ξεχωριστό μέτρο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης αλλά θα παραχωρηθούν και εκτάσεις του δημοσίου –προσέξτε- για επενδύσεις θερμοκηπίων. Αντί αυτές οι εκτάσεις του δημοσίου να παραχωρηθούν σε νέους, σε επαγγελματίες αγρότες ή σε συνεταιρισμούς, προτιμούν σε μεγάλες εταιρείες με θερμοκήπια.

Εμείς προτείνουμε ένα άλλο μοντέλο το οποίο θα στηρίζεται στα υγιή συνεργατικά σχήματα, στα συνεργατικά σχήματα τα οποία θα μπορούν εκτός απ’ το να παράγουν, να το πουλήσουν και οι ίδιοι. Όπερ σημαίνει ότι θα μειωθεί το κόστος παραγωγής.
Η δεύτερη λέξη στο μοντέλο μιας επίκαιρης, δέουσας, επιβεβλημένης αγροτικής πολιτικής, είναι η λέξη «εκπαίδευση». Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα είναι ψηφιακά αναλφάβητο. Οφείλουμε να τους δώσουμε πρόσβαση, με ενίσχυση των αγροτικών σχολών.

Και η τρίτη λέξη, βέβαια, είναι η λέξη «πιστοποίηση». Είναι το μοναδικό επάγγελμα το οποίο μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε. Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια. Ποτέ, όμως, δεν καθίσαμε να δούμε -και ειδικά η Κυβέρνησή σας- τις παθογένειες που έχει σήμερα ο πρωτογενής τομέας. Ενδεικτικό αυτού του γεγονότος είναι η κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, μια κατάσταση η οποία είναι -το λιγότερο- απαράδεκτη. Είναι κοινό μυστικό ότι το εθνικό απόθεμα κατευθύνεται, στην πλειοψηφία του, προς μια συγκεκριμένη περιφέρεια. Είναι κοινό μυστικό ότι μια συγκεκριμένη περιφέρεια έχει πολύ περισσότερα ζώα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι κοινό μυστικό ότι αυτή η περιφέρεια, ταυτόχρονα, έχει και το λιγότερο γάλα. Πώς γίνεται αυτό;

Κανείς δεν είπε μέχρι τώρα ποιος είναι ο πραγματικός κτηνοτρόφος. Κανείς.
Τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης ακόμη είναι υπό διαμόρφωση. Αλλά η κτηνοτροφία, επιτρέψτε μου να πω ότι, σχεδόν εξαφανίζεται. Και αυτό δεν είναι ούτε υπερβολή ούτε κάποια κραυγή αντιπολιτευτικής ρητορικής. Είναι η πραγματικότητα. Πανώλη, Daniel, ευλογιά. Είδατε τόσους μήνες ένα πόρισμα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο να λέει ότι η πανώλη εισήλθε από αυτήν τη χώρα και πήγε στην επιχείρηση του τάδε, ο οποίος τάδε το πούλησε μετά στην Κόρινθο. Είδατε τέτοιο πόρισμα;

Και με αναθεώρηση της ΚΑΠ. Νομίζω εδώ πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα αυτή η κουβέντα. Έχουμε καταθέσει ήδη τις προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ με στόχευση στον μικρό παραγωγό, σε αυτόν ο οποίος παράγει, αλλά και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε το ζήτημα των τραπεζών και των προμηθειών που απασχολεί την επικαιρότητα, σημειώνοντας πως «λέει η Κυβέρνηση εδώ και πέντε μέρες «θα περιμένουμε την Κυριακή τον Πρωθυπουργό». Και το ΠΑΣΟΚ καταθέτει μια τροπολογία γι’ αυτές τις αθέμιτες πρακτικές. Συγγνώμη, η επιτροπή ανταγωνισμού έχει, ήδη, κρίνει παράνομες αυτές τις καταχρηστικές πρακτικές και έχει τάξει ήδη προθεσμία -μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2024- αυτά τα οποία θα μας πει την Κυριακή ο Πρωθυπουργός να τα εξαλείψει. Και έρχεστε τώρα για να μας πείτε ότι θα νομοθετήσετε για τα αυτονόητα, από τον νόμο, που προκύπτουν για τις τράπεζες; Αυτό θα πει ο Πρωθυπουργός;
Τον Δεκέμβριο του 2023 η επιτροπή ανταγωνισμού ήταν ξεκάθαρη. Έθεσε προθεσμία για να συμμορφωθούν οι τράπεζες».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ