Στ. Τσικριτσής: Αυτά που δεν έκαναν στο δήμο Τυρνάβου οι προηγούμενοι, εμείς τα κάνουμε με πολύ δουλειά, τρέξιμο και συγκρούσεις

Συνέντευξη στον Γιάννη Παιδή

«Είναι τόσα πολλά όσα έγιναν μέσα στη χρονιά που πέρασε, που τι να σας πω: για την πρωτοφανή αγροτική και κτηνοτροφική οδοποιία που όμοια της δεν ξαναϋπήρξε στα χρονικά του Δήμου μας, τις ασφαλτοστρώσεις, όσα έγιναν και όσα είναι στα σκαριά να γίνουν;», επισημαίνει ο δήμαρχος

Στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με τη συμπλήρωση ενός χρόνου θητείας της δημοτικής αρχής του δήμου Τυρνάβου προχώρησε στο paidis.com ο δήμαρχος Στέλιος Τσικριτσής, αναφερόμενος στις δυσκολίες, στο έργο που έγινε και συνεχίζει να γίνεται, στο σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια, στη σχέση δημοτικής αρχής και κεντρικής εξουσίας, αλλά και στις προσπάθεια που καταβάλει ο ίδιος και οι συνεργάτες του για να στηριχτούν όσοι έχουν ανάγκη ή έχουν ξεχαστεί από το κράτος:

Αναλάβατε το τιμόνι του Δήμου Τυρνάβου σε μία ομολογουμένως ασφυκτική συγκυρία τόσο σε θέματα πόρων και προσωπικού, όσο και αυστηρών ελέγχων και σκληρών κυβερνητικών αποφάσεων που κυριολεκτικά ακυρώνουν το αυτοδιοίκητο των δήμων. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να εμποδιστεί αυτή η λαίλαπα και ποια θα είναι η στάση της δημοτικής αρχής του δήμου Τυρνάβου.

Όντως, κληθήκαμε μέσα σε ασφυκτικά πλαίσια να διοικήσουμε το Δήμο Τυρνάβου. Μόνο που δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο, ό,τι αντιμετωπίζουμε. Είναι μια χρόνια κατάσταση που αν θέλετε έχει να κάνει με τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής και βέβαια της διοίκησης. Τι εννοώ;

Καταρχήν, είμαστε οι μόνοι που όχι για λόγους ακριβολογίας ή σωστής χρήσης της γλώσσας, μιλάμε όχι για «αυτοδιοίκηση» αλλά για τοπική διοίκηση. Οι δήμοι και οι περιφέρειες είναι μέρος του κράτους, του κρατικού μηχανισμού, που το πλαίσιο λειτουργίας τους το καθορίζουν οι αντίστοιχοι νόμοι, θυμηθείτε τον «Καλλικράτη», τον «Καποδίστρια» παλιότερα, τον «Κλεισθένη», τώρα. Είναι αυτό το πλαίσιο, όμως, που ανεξάρτητα από τα ονόματα που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις κάθε φορά, έχουν μειώσει την χρηματοδότηση, έχουν στερήσει προσωπικό από τους δήμους, και την ίδια ώρα αυξάνουν την φορολογία και γενικά το κόστος των υπηρεσιών που το πληρώνουν οι δημότες.

Συνεπώς, ξεχνάμε την «τοπική αυτοδιοίκηση», δεν στηρίζεται πουθενά ούτε μπορεί να βρεθεί αντεπιχείρημα που να επιβεβαιώνει έναν τέτοιο όρο σήμερα, και μιλάμε για μια κρατική διοίκηση σε τοπικό επίπεδο. Πάνω από 200 αρμοδιότητες πέρασαν τα τελευταία χρόνια στους δήμους χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό.

Η σημερινή κυβέρνηση υπηρετεί ένα σχέδιο, το οποίο είναι συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης και πάει λέγοντας. Αν ξετυλίξουμε το νήμα θα βρούμε στην άκρη του όλες τις σκοπιμότητες των αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων όπως ονομάζονται κάθε φορά, που δεν υπηρετούν τίποτα άλλο παρά τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Εμείς κ. Παιδή, με την ευκαιρία θέλω να πω πως καταλαβαίνουμε και έναν κόσμο που σκέφτεται καλοπροαίρετα και σε σχέση με τις θέσεις μας, και τη βασική μας αντίληψη, και εκφράζει απορίες ή και διαφωνία. Όμως, ότι λέμε έχει να κάνει με τη μεγάλη εικόνα, και για μας είναι σημαντικό, γιατί αν δεν έχουμε τη μεγάλη εικόνα, αν δεν καταλαβαίνουμε πως λειτουργεί όλο αυτό το σύστημα, αν δεν αποκαλύψουμε όλες τις πτυχές του στο λαό του Δήμου μας, πως θα οργανώσουμε την απάντησή μας; Πως θα αντιπαλέψουμε αυτά τα σχέδια, πως θα συμβάλλουμε για να βάλουμε εμπόδια με γραμμή ανατροπής;

Κοιτάξτε να δείτε, ένα χρόνο τώρα, μαζί με τη μάχη για να λύσουμε προβλήματα, με προσπάθεια, με τρέξιμο, και αυτά είναι απαραίτητα και όχι αυτονόητα, κρίνοντας και σε σχέση με προηγούμενες δημοτικές αρχές στο Δήμο Τυρνάβου, δώσαμε τη μάχη να γίνει ο κάθε δημότης, ο κάθε άνθρωπος που κατοικεί στο Δήμο Τυρνάβου, κοινωνός της κατάστασης. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τέτοια προσπάθεια για πλήρη ενημέρωση για όλα τα ζητήματα, για τις εξελίξεις, για τα σχέδια των κυβερνήσεων, για τις στοχεύσεις και τι κρύβεται από πίσω, για το πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής διοίκησης, τις δυσκολίες και τα δεδομένα. Δεν κρύψαμε κάτω από τα χαλί τίποτα, και την ίδια ώρα μπήκαμε μπροστά για να διαμορφώνουμε πλαίσια, αιτήματα και διεκδικήσεις με το λαό σε κίνηση.

Όχι παθητικό δέκτη, αλλά με την ενεργή συμμετοχή του γιατί τελικά ο ίδιος ο λαός είναι και αποδέκτης των όποιων σχεδιασμών. Για παράδειγμα, οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ. Λέγανε «αυτοδιοικητικοί» προσκείμενοι στην κυβέρνηση ή στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης: φταίει ο Υπουργός. Μα είναι δυνατόν; Τελικά το νομοσχέδιο αποσύρθηκε, δεν ξέρουμε για πόσο και με τι μορφή θα ξαναεμφανιστεί αλλά προς το παρόν η κυβέρνηση το πήρε πίσω.

Οι σχεδιασμοί για το νερό, δεν είναι κυβερνητικό σχέδιο, που έχει αρχή, μέση και τέλος, με τελικό αποδέκτη, ποιόν; Τον λαό. Αυτόν που πληρώνει για την υγεία, για την παιδεία, για τα πάντα όλα, πληρώνει και την ενέργεια και το νερό, και αύριο θα το χρυσοπληρώνει. Γιατί;

Γιατί, εδώ υπάρχει έδαφος για την ανάπτυξη μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, πεδίο για να επενδύσουν και βέβαια να κερδίσουν. Και για να κερδίσουν αυτοί, θα πρέπει να χάσει ο λαός. Έτσι πάει.

Επομένως, ότι λέμε δεν έχει να κάνει με «ιδεολογικές αγκυλώσεις» ή κάτι άλλο, αλλά θεωρούμε πως δίνει την πραγματικότητα στους δημότες. Χωρίς γνώση και κατανόηση της πραγματικότητας, δεν μπορεί να δοθεί η μάχη για να σταματήσουμε τη λαίλαπα. Και έρχομαι στο ερώτημά σας, ότι ναι μπορούμε να βάλουμε εμπόδια, να φράξουμε το δρόμο σε σχεδιασμούς που εκπορεύονται από αυτή την πολιτική που για να υπηρετήσει τα συμφέροντα λίγων, θυσιάζει τις ζωές των πολλών.

Και νομίζω ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα, από τον πρώτο χρόνο της θητείας μας, για το πως αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα και πως θα συνεχίσουμε. Δεν αρκεί από μόνη της μια δημοτική αρχή, χρειάζεται και όλη η κοινωνία σύσσωμη, με αγώνες και διεκδικήσεις.

Δεν έχουμε αυταπάτες, χρειάζεται μια συνολική γραμμή ανατροπής, αλλά στο μέτρο που μας αναλογεί εμείς θα είμαστε μπροστά, μαζί με το κίνημα, μαζί με το λαό για να αντιπαλέψουμε αυτή την πολιτική.

Πάντως παρά τις τεράστιες δυσκολίες, κατά γενική ομολογία η δημοτική αρχή από τον πρώτο χρόνο της θητείας της έδωσε πολλά θετικά δείγματα γραφής. Ποιο είναι το μυστικό για αυτή σας την πετυχημένη παρουσία τον πρώτο χρόνο της θητείας;

Ναι, κατά γενική ομολογία, και με βάση ότι εισπράττουμε από το κόσμο, την αποδοχή, την στήριξη και την εκτίμηση, θετικά αποτιμάμε τον πρώτο χρόνο της θητείας μας. Καταφέραμε πολλά, σε όλα τα επίπεδα. Καταρχήν δεν αφήσαμε κ. Παιδή, τίποτα να πέσει κάτω. Καταπιαστήκαμε με τα πάντα. Με ότι ρήμαζε για χρόνια στον Τύρναβο και στον Αμπελώνα και γενικά σε όλη την έκταση του Δήμου.

Και σε εγκαταστάσεις, και σε υποδομές αλλά και σε χρόνιες παθογένειες. Σε υποθέσεις που σέρνονταν και αποτελούσαν βάρος για το Δήμο και την τοπική κοινωνία. Χαρακτηριστικά τα σφαγεία, τα κληροδοτήματα, κτηματολογικές εκκρεμότητες.

Και όλη αυτή η βελτίωση, είναι αισθητή και έτσι μετριέται από τους δημότες του Δήμου Τυρνάβου. Έχει δηλαδή αντανάκλαση σε έναν κόσμο που είχε μάθει με χαμηλές απαιτήσεις, εξαιτίας αν θέλετε και μιας γενικότερης διαχειριστικής αντίληψης των προηγούμενων διοικήσεων, που δεν θέλησαν να ασχοληθούν, να καταπιαστούν. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτά που δεν έκαναν οι προηγούμενοι, εμείς τα κάνουμε. Η έστω προσπαθήσαμε και προσπαθούμε.

Αλλά δεν είναι αυτό που χαρακτηρίζει την δημοτική μας αρχή. Αυτό που κάνει τη διαφορά. Προσπάθεια ναι, δουλειά ασυζητητί και πολύ τρέξιμο. Αλλά δεν φτάνουν όλα αυτά, αν δεν υπάρχει ένας βασικός όρος: η πολιτική της σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική.

Που να αναδεικνύει τον ένοχο, από το πιο μικρό μέχρι και το πιο μεγάλο. Και εδώ είναι η πραγματική διαφορά.

Ας πάρουμε τα σχολεία. Ναι, σαν δημοτική αρχή μας ενδιαφέρει και τι παιδεία έχουμε και τι σχολεία έχουμε σήμερα. Είναι μπροστά ή πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, η κατάσταση; Δεν μπορεί κ. Παιδή, σε μια εποχή που η τεχνολογία προχωράει ταχύτατα, που έχουν γίνει άλματα, τα σχολεία μας να βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο. Είναι δουλειά των δήμων, όμως; Όχι. Είναι ευθύνη του κράτους. Ακόμη και για τις δομές και τα λειτουργικά των σχολείων που τα έχουν δώσει στους δήμους, χωρίς όμως αντίστοιχη χρηματοδότηση, είναι ευθύνη του κράτους. Το είπαμε και θα το λέμε φωναχτά. Μαζί με τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς. Το να παλέψουμε είναι μονόδρομος, γιατί κανείς δεν θα μας χαρίσει τίποτα. Πόσο μάλλον αυτοί οι ίδιοι που μας έχουν στερήσει τα αναγκαία και τα αυτονόητα. Είναι πρόκληση, όταν λένε ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για την παιδεία, την ίδια ώρα που εκτοξεύονται στα ύψη οι δαπάνες για το ΝΑΤΟ ή τα επενδυτικά προγράμματα για το μεγάλο κεφάλαιο.

Δείτε το κρατικό προϋπολογισμό για το 2025. Από τα 70 δισ. που προϋπολογίζονται στο νέο κρατικό προϋπολογισμό (69,203 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,5 δισ. παραπάνω από το 2024) από την συνεχιζόμενη φοροεπέλαση, τα 65 δισ. πληρώνουν οι εργαζόμενοι και 5 δισ. το κεφάλαιο, αυτοί που έχουν το 60% του πλούτου.Από πού δηλαδή τα συλλέγουν, και που κατευθύνονται αυτά τα ποσά.

Και να προσθέσω κ. Παιδή, ότι εμείς δεν είπαμε, ότι θα λύσουμε τα πάντα. Αλλά ότι θα παλέψουμε μαζί με λαό για τα πάντα. Και θα του πούμε και την αλήθεια, τί κρύβεται από πίσω. Πράγματα που για κάποιους είναι «εξωγήινα», αλλά εμείς θέλουμε ο δημότης του Τυρνάβου να γνωρίζει. Και να βρίσκει τις απαντήσεις για όλα. Γιατί ερημώνουν τα χωριά μας, αφού όλα καλά πάνε; Γιατί οι νέοι φεύγουν από τον τόπο τους; Γιατί μαγαζιά κλείνουν; Γιατί υπάρχουν κατασχέσεις, γιατί υπάρχει ακρίβεια. Γιατί το ρεύμα είναι πανάκριβο; Γιατί οι Δαμασιώτες δεν μπήκαν ακόμα στα σπίτια τους; Γατί δεν έχει ο Δήμος προσωπικό;

Εδώ νομίζω ότι είναι και το μυστικό της αποδοχής από τον κόσμο. Στην κοινωνία την ίδια, όπου μετριούνται τα όποια βήματα κάναμε, μέσα σε αυτές τι συνθήκες.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο έργο της δημοτικής αρχής ποια θεωρείται ότι είναι τα εμβληματικά σημεία του έργου σας τη χρονιά που φεύγει; Και ποια είναι τα σημεία εκείνα στα οποία πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις ή αλλαγές;

Η καθαριότητα και το πράσινο. Η καθημερινότητα ήταν το μεγάλο μας στοίχημα, και νομίζω ότι η βελτίωση είναι τεράστια, με τη συνεισφορά των εργαζόμενων του Δήμου, σε όλους τους τομείς. Στην καθημερινότητα είναι που πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ακόμη, και νομίζω ότι έχουν μπει οι βάσεις για τη νέα χρονιά και τον αντίστοιχο σχεδιασμό που έχουμε.

Κατά τα άλλα, είναι τόσα πολλά όσα έγιναν μέσα στη χρονιά που πέρασε, που τι να σας πω: για την πρωτοφανή αγροτική και κτηνοτροφική οδοποιία που όμοια της δεν ξαναϋπήρξε στα χρονικά του Δήμου μας , τις ασφαλτοστρώσεις, όσα έγιναν και όσα είναι στα σκαριά να γίνουν;

Τις μεγάλες και μικρότερες εκδηλώσεις στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, το Καρναβάλι το πρώτο παιδικό καρναβάλι ,τον ξεχωριστό Χριστουγεννιάτικο στολισμό με τις πρότυπες εκδηλώσεις, τις γιορτές κρασιού και τσίπουρου, το αθλητικό τουρνουά; Την φιλοξενία του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων Πάλης; Την κοινωνική πολιτική;

Τί να ξεχωρίσουμε ακόμη; Έργα στην ανατολική επέκταση της πόλης. Τις αλλαγές χιλιομέτρων των σωλήνων αμιάντου της ύδρευσης. Βελτίωση του δικτύου αποχέτευσης. Το Πολιτιστικό Κέντρο στο άλσος του Αγίου Γεωργίου του Αμπελώνα. Την μετατροπή του Περιφερειακού Ιατρείου του Αμπελώνα σε Πολυδύναμο Ιατρείο με νέες ειδικότητες .Την ενίσχυση του εξοπλισμού του Κέντρου Υγείας Τυρνάβου, με την προσθήκη ενός υπερηχογράφου μαστού που ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία, όπως επίσης την εξασφάλιση και προσθήκη δεύτερου χειριστή του Ακτινολογικού Εργαστηρίου, το οποίο κατ’ αυτόν τον τρόπο λειτουργεί και απογευματινή βάρδια, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στους συμπολίτες μας.

Στο Εμμανουήλειο και το Δελήχειο που ξεκινάνε τα έργα σύντομα. Τις αθλητικές εγκαταστάσεις, το κλειστό γυμναστήριο, το ανοιχτό κολυμβητήριο, παιδικές χαρές και νέα γήπεδα μπάσκετ και 5Χ5. Στο Χαμάμ που σύντομα θα παραδώσουμε ένα νέο καινοτόμο χώρο για το λαό του Τυρνάβου. Τα σχολεία στα Δένδρα και στα Πλατανούλια, που ανοίξαμε το δρόμο για την ανέγερση νέων κτιρίων μέσα σε μια τριετία από τώρα. Την λύση της άρδευσης με πρωτοφανή αποκατάσταση και συντήρηση του δικτύου στα χωριά του Αργυροπουλίου της Ροδιάς των Δελεριων.

Την ολική ανάπλαση  με ουσιασιαστικές και αισθητικές παρεμβάσεις που επανάφεραν την χαμένη αίγλη στην Βρύση Τυρνάβου. Την συντήρηση και αξιοποίηση όλων των μηχανημάτων του αμαξοστασίου που ήταν εγκαταλελειμμένα για χρόνια. Την δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης σε κεντρικά σημεία της Πόλης του Τυρνάβου.

Είναι τόσα αυτά που καταφέραμε να κάνουμε και άλλα που δρομολογήσαμε για την πορεία, που αυτή τη στιγμή σίγουρα θα παραλείψω κάτι.

Με δεδομένη τη συνολική πολιτική σας παρουσία πόσο εύκολο είναι να χτυπήσετε πόρτες υπουργείων και περιφέρειας για να εξασφαλίσετε χρηματοδοτήσεις.

Όπως σας είπα και προηγούμενα, ο δήμος είναι μια κρατική υπηρεσία. Και στο πλαίσιο αυτό έχουν αναπτυχθεί από την πλευρά μας υπηρεσιακές σχέσεις με την περιφέρεια και τα υπουργεία. Δεν λέω, πίσω από κάθε υπηρεσιακή θέση κρύβονται άνθρωποι, με διαφορετικές πολιτικές καταβολές, απόψεις και κοσμοθεωρία. Η δικής μας, καθαρή, σταθερή πολιτική θέση, το ότι ο ίδιος είμαι στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, καθόλου δεν εμπόδισε μέχρι σήμερα στο αναπτυχθούν τέτοιες υπηρεσιακές σχέσεις.

Για να το πω απλά, δεν βρήκαμε καμία πόρτα κλειστή ούτε στα υπουργεία ούτε στην περιφέρεια. Άλλωστε η πρωτοφανής εξασφάλιση εκατομμυρίων ευρώ από την κεντρική εξουσία μιλάει από μόνη της. Οπως επίσης και η εξασφάλιση επίσης σημαντικής χρηματοδότησης και κυρίως μελλοντικών έργων με την δημιουργία μουσείου και κλειστού κολυμβητηρίου από την Περιφέρεια. Λόγω της ιδεολογικοπολιτικής μας αντίληψης να τονίσουμε ότι ίσα – ίσα συναντούμε και εκτίμηση και ανταπόκριση και από κοινού πολλές φορές αναζητούμε λύσεις για προβλήματα και διεξόδους για να καταφέρουμε να δρομολογήσουμε έργα και χρηματοδοτήσεις στο Δήμο μας. Μέσα στα όρια βεβαίως όχι των αναγκών του Δήμου και του λαού, αλλά των δυνατοτήτων χρηματοδότησης.

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι αυτό. Δεν είναι η πολιτική μας τοποθέτηση. Το πρόβλημα είναι το ίδιο το πλαίσιο λειτουργίας των δήμων, του ίδιου αυτού του κράτους, που είναι κράτος των λίγων. Και οι πολιτικές των κυβερνήσεων και της σημερινής και των προηγούμενων είναι το πρόβλημα. Που για να υπηρετήσουν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, οδηγούνται σε αποφάσεις που είναι εις βάρος των πολλών.

Έτσι λοιπόν, «κλειστές πόρτες» μπορεί να συναντήσει στα υπουργεία κάποιος όχι μόνο ένας αιρετός εκλεγμένος με το ΚΚΕ αλλά και της Νέας Δημοκρατίας ακόμα, όταν πρόκειται για τις πραγματικές ανάγκες του λαού σε υποδομές.

Πόσο έτοιμος είναι ο δήμος για να διεκδικήσει έργα και προγράμματα τα επόμενα χρόνια;

Το πρόβλημα κ. Παιδή, είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών μας. Ξέρετε πως λειτουργεί όλος αυτός ο κυκεώνας και οι διαδικασίες που χρειάζονται, αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους του Δήμου μας, στην Τεχνική μας Υπηρεσία. Και πάνω από άλλο εμπιστευόμαστε το λαϊκό κριτήριο, τις πραγματικές ανάγκες του λαού που με βάση αυτές θα κινηθούμε και θα προετοιμάσουμε και θα διεκδικήσουμε έργα, όπως ήδη το κάνουμε.

Το πρόβλημα είναι εδώ, και σαν συνέχεια της προηγούμενης ερώτησής σας, τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ, με επιλέξιμα έργα που δεν έχουν σχέση με τις λαϊκές ανάγκες, την ώρα που μεγάλα έργα της «πράσινης ανάπτυξης» και του τουρισμού επιδοτούνται με πακτωλούς χρημάτων για λογαριασμό επιχειρηματικών ομίλων.

Εδώ είμαστε να δώσουμε μάχες. Είμαστε έτοιμοι, σίγουρα άλλωστε τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους από τον πρώτο χρόνο.

Ποια είναι τα σχέδια της δημοτικής αρχής για τη νέα χρονιά και τί σκέφτεστε να κάνετε περισσότερο για τους ξεχασμένους του δήμου, όπως οι σεισμόπληκτοι στο Δαμάσι, οι πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφοι, οι γεωργοί που δεν πήραν αποζημιώσεις;

Υπάρχει σχέδιο, νομίζω σε αδρές γραμμές ανέφερα και παραπάνω κάποια πράγματα. Με μια σειρά, τακτοποιούμε εκκρεμότητες χρόνων και παράλληλα βάζουμε τις βάζεις για ένα έργο που σύντομα θα αποκαλυφθεί στην ολότητά του, σε όλο το λαό του Τυρνάβου. Αυτό όμως που μας βαραίνει, είναι οι ταλαιπωρημένοι κάτοικοι του Δήμου μας. Οι χτυπημένοι από τα φυσικά φαινόμενα και από την πολιτική αυτή, που κλέβει τις ζωές και τα όνειρα όλων μας.

Θα σας αναφέρω, για τα χαμηλά τέλη, για τις απαλλαγές σε ευπαθείς ομάδες και σε πληγέντες κτηνοτρόφους που προβλέψαμε με τη νέα τιμολογιακή μας πολιτική, για τις ανάσες δηλαδή που δίνουμε εμείς σαν Δήμος με όσες δυνατότητες έχουμε.

Δεν αρκούν αυτά για τον λαό. Παράδειγμα χαρακτηριστικό για να μπούνε οι άνθρωποι ξανά στα σπίτια τους και να πάρουν τις ζωές τους πίσω, έχει πολύ δρόμο ακόμα. Φως δεν υπάρχει στον ορίζοντα, για να τα πούμε τα πράγματα πως είναι. Πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Ο μαζικός αγώνας, η πάλη, είναι η διέξοδος. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Εμείς είμαστε μαζί τους, είμαστε και μπροστά, αν θέλετε, αλλά χρειάζεται να παλέψουν, να παλέψουμε όλοι μαζί, προς κάθε κατεύθυνση.

Όσο είμαστε δημοτική αρχή, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μη μείνει κανείς άνθρωπος στο περιθώριο, κανείς ξεχασμένος.

Θα το υπενθυμίζουμε πάντοτε και παντού, μέχρι να αποκατασταθεί και ο τελευταίος άνθρωπος στο Δήμο Τυρνάβου.

Είτε είναι στο Δαμάσι, είτε είναι οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ