Όταν ακούει κανείς για αλλεργίες το τελευταίο πράγμα, που σκέφτεται είναι η σιδερώστρα, η σφουγγαρίστρα και η χλωρίνη. Παρόλα αυτά αν παρατηρήσετε, ότι όταν βρίσκεστε στο σπίτι σας τα συμπτώματα αλλεργίας εντείνονται, τότε αντί να ανησυχήσετε, ότι είστε αλλεργικοί στο σπίτι σας, μάλλον πρέπει να στραφείτε στην καθαριότητα.
Και προς θεού μην ξεκινήσετε να τρίβετε με τις χλωρίνες όλον τον χώρο, γιατί μπορεί να πυροδοτήσετε ακόμη πιο έντονα τα συμπτώματα της αλλεργίας. Τι μπορείτε να κάνετε; Υιοθετήστε απλές τακτικές καθαρισμού του σπιτιού για να ζείτε σε ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον. Παρακάτω μάλιστα θα αναφερθούμε σε αυτές ανά δωμάτιο.
Αλλεργίες: Οδηγίες για να καθαρίσετε το σπίτι ανά δωμάτιο για τις θεραπεύσετε
Καθαριότητα στα σωστά σημεία του υπνοδωματίου
Το υπνοδωμάτιο είναι ο χώρος, που αναπαυόμαστε και φορτίζουμε τις μπαταρίες μας. Γι’ αυτό χρειάζεται να διαβεβαιώσουμε, ότι ο χώρος είναι καθαρός και απαλλαγμένος από οτιδήποτε προκαλεί αλλεργίες. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέχετε ανά δωμάτιο.
- Ξεκινήστε από το κρεβάτι και τα κλινοσκεπάσματα
Ξεσκονίζετε τακτικά τον σκελετό του κρεβατιού είτε είναι από ύφασμα, ξύλο ή σίδερο. Επιπρόσθετα επιλέξτε υποαλλεργικά καλύμματα τόσο για τα μαξιλάρια, τα στρώματα ακόμη και για το τελάρο του κρεβατιού.
Φροντίστε ακόμη να πλένετε κουβέρτες και σεντόνια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα στους 50-60 βαθμούς Κελσίου. Εξίσου τακτικά θα πρέπει να πλένετε και τα παπλώματα, ενώ λάβετε υπόψη ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα μάλλινα ή πουπουλένια προϊόντα ύπνου ίσως ευθύνονται για την εμφάνιση αλλεργιών σε ορισμένους ανθρώπους.
- Σφουγγαρίστρα και σκούπα στη μάχη κατά των αλλεργιογόνων
Δεν είναι ανάγκη να βάζετε τη σφουγγαρίστρα πάνω από μια φορά την εβδομάδα, όμως θα πρέπει να σκουπίζουμε τακτικά. Μάλιστα η Mayo Clinic συστήνει να έχουμε χαλιά με χαμηλό πέλος για να μην συγκεντρώνετε στις κλωστές σκόνη αντί για εκείνα με υψηλό πέλος. Επίσης συνιστά να χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα με ΗΕΡΑ φίλτρο, που συγκρατεί αλλεργιογόνα σωματίδια και να πλένουμε τα χαλιά μας τακτικά.
- Τι άλλο να προσέξουμε στην καθαριότητα του υπνοδωματίου
Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι, ότι τα υφάσματα τείνουν να συγκεντρώνουν σκόνη. Επομένως αν έχετε σκαμπό ή μαξιλάρια διακοσμητικά, αν έχετε πορτατίφ με υφασμάτινο καπέλο, ξεσκονίστε τα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Στην ίδια λογική θα πρέπει να πλένετε τακτικά κουρτίνες και στόρια.
Ειδικά για την περίοδο της άνοιξης, που υπάρχει διάσπαρτη γύρη στον αέρα, η Mayo Clinic συνιστά να περιορίσουμε τον αερισμό του σπιτιού ή να καθαρίζουμε συχνά μέσα στη βδομάδα τα παράθυρα, ώστε να μη συγκεντρώνεται σκόνη και γύρη, που θα μεταφερθεί και στον υπόλοιπο χώρο.
Τέλος είναι σαφές, ότι όσο πιο λίγα διακοσμητικά έχετε στον χώρο σας, τόσο λιγότερη σκόνη θα συγκεντρώνεται και φυσικά θα έχετε λιγότερο ξεσκόνισμα. Στην ίδια λογική αν έχετε κατοικίδια, καλό είναι να μη βρίσκονται στον χώρο του υπνοδωματίου. Αν παρόλα αυτά δε δέχεστε αυτή τη μικρή θυσία, θα πρέπει να συμβιβαστείτε με την ιδέα της αλλεργίας εξαιτίας του τριχώματος των μικρών σας φίλων.
Ατμοκαθαριστής: Ο σύμμαχός σας για καθιστικό χωρίς αλλεργιογόνα
Ο ατμοκαθαριστής μπορεί να αποτελέσει τον πολύτιμο βοηθό σας στην απολύμανση του καθιστικού, ώστε να ζείτε σε έναν καθαρό και υγιεινό χώρο. Μάλιστα το μεγάλο προτέρημά του, η χρήση νερού για δημιουργία ατμού, εγγυάται ότι δε χρειάζεστε τη χρήση σκληρών απορρυπαντικών. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε και τα χημικά. Πάμε να δούμε όμως τι άλλο μπορείτε να προσέξετε στο σαλόνι σας.
- Σκούπισμα- σφουγγάρισμα- απολύμανση και χαλιά
Μια κοινή σύσταση είναι η χρήση παρκε ή πατωμάτων από βινύλιο. Επειδή αυτό δεν είναι εφικτό, αλλά όπως και να το κάνουμε η χρήση χαλιών μας δίνει την αίσθηση ενός ζεστού σπιτιού, το επόμενο βήμα είναι η καθαριότητα των χαλιών.
Θα πρέπει τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα να σκουπίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα, η οποία συνιστάται να διαθέτει ΗΕΡΑ φίλτρο. Ομοίως μπορούμε να κάνουμε με τα κατάλληλα καθαριστικά στεγνό καθάρισμα στα χαλιά μας.
- Τακτικό ξεσκόνισμα σε όλο το σαλόνι
Το ξεσκόνισμα θα πρέπει να μπει στη ρουτίνα μας για τη φροντίδα του σαλονιού, όταν θέλουμε να αποφύγουμε αλλεργιογόνες ουσίες. Μια ιδέα είναι να αποφεύγουμε, όσο γίνεται τα πολλά υφασμάτινα έπιπλα, καθώς κατακρατούν μικροσωματίδια σκόνης σε αντίθεση με τα ξύλινα ή άλλου υλικού έπιπλα.
- Καθαρίστε κουρτίνες και παράθυρα
Τόσο η απλώστρα όσο και η σιδερώστρα θα γίνουν καλές μας φίλες την περίοδο αυτή. Αρχικά θα πρέπει να πλένουμε τακτικά τις κουρτίνες ή τα ρομάν ή στόρια από ύφασμα για να απομακρύνονται αλλεργιογόνες ουσίες. Εκτός αυτού όμως θα πρέπει και να τα σιδερώνουμε με ατμοσίδερο, ώστε ο ατμός να εξουδετερώνει βακτήρια και μικρόβια.
- Τι άλλο προσέχουμε στο σαλόνι
Ίσως δε σας έχει περάσει από το μυαλό, αλλά τα χαλικάκια στα φυτά εσωτερικού χώρου δεν είναι μόνο όμορφα. Εξυπηρετούν και στο να μη διαχέεται σκόνη από το χώμα μέσα στο σπίτι.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι και όσοι διαθέτουν τζάκι θα πρέπει να το καθαρίζουν επαρκώς, γιατί τα μικροσωματίδια στάχτης επιδεινώνουν τα συμπτώματα άσθματος. Τέλος οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες για καθάρισμα των χαλιών, σκούπισμα και ξεσκόνισμα θα είναι εντάξει.
Αυτά τα δύο είναι τα δωμάτια, στα οποία συγκεντρώνεται κυρίως η σκόνη και αλλεργιογόνα. Αυτό δε σημαίνει, ότι θα πρέπει να παραμελήσουμε την καθαριότητα σε κουζίνα και μπάνιο. Με απολύμανση των επιφανειών και τακτικό σκούπισμα το σπίτι μας θα απαλλαγεί από αλλεργιογόνες ουσίες.
Image by Freepik