![Perraibia5SynedrioPraktikaPsifiopoiisi2](https://paidis.com/wp-content/uploads/2025/02/Perraibia5SynedrioPraktikaPsifiopoiisi2-678x381.jpg)
Διατίθενται δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο – Μια μεγάλη προσφορά στην εθνική προσπάθεια για την Ψηφιοποίηση και ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού
Μια ,ακόμα, προσπάθεια που αφορά τον Ελληνικό Πολιτισμό στο σύνολό του (άυλο και υλικό) , ολοκληρώθηκε , με την έκδοση των Πρακτικών του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-EuroMed, που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο «Γ.Ι. Κατσίγρα» στις 6-9 Μαρτίου 2024, με τη συμμετοχή 400 συνέδρων απ’ όλο τον κόσμο και που περιέχουν, μέσα σε 1200 σελίδες, τη συμπυκνωμένη επιστημονική έρευνα και γνώση εκατοντάδων Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων και αφορούν την καταγραφή, τη μελέτη, τη συντήρηση, την ψηφιοποίηση, τη διάσωση, την προστασία και την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου, αλλά κυρίως του Ελληνικού Πολιτισμού, που θεωρείται, απ’ όλους, ως ο υπέρτατος ακρογωνιαίος λίθος για την πορεία του Ελληνισμού προς το Μέλλον.
Το σημαντικό αυτό -για τον Ελληνικό Πολιτισμό- Συνέδριο, πραγματοποιήθηκε με την παρουσία πολλών επισήμων των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, μελών της επιστημονικής κοινότητας και με τη συμμετοχή Συνέδρων από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.
Τα πρακτικά είναι διαθέσιμα Δωρεάν προς κάθε ενδιαφερόμενο από την επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου www.euromed_dch.eu .
Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου έγινε την Τετάρτη 6/3/2024, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας με τη υποδοχή των Συνέδρων από τον κ. Κων/νο Σκριάπα-Προέδρου του Δικτύου «Περραιβία», ο οποίος αναφέρθηκε πως ξεκίνησαν αυτά τα περίφημα, πλέον, Συνέδρια, τους σκοπούς τους , τους συμμετέχοντες , που ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες, τη θεματολογία τους , τα πρακτικά τους και τα επιτεύγματά τους σε εθνικό επίπεδο.
Χαιρετισμοί έγιναν από την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδ.Λιβάνιο, τον τ. Γ.Γ. Απόδημου Ελληνιμσού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Στ. Αυγουστίδη, τον τ. Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα κ. Κυριάκο Κενεβέζο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λάρισας και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, τον εκπρόσωπο της Κυπριακής Αστυνομίας κ. Μιχ. Γαβριηλίδη, τον Κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Κων. Στεργίου, την Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Λάρισας κ. Μαρία Γαλλιού, τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Αθαν. Μαμάκο, τον Δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νίκο Γάτσα, τον εκπρόσωπο του Δήμου Βόλου κ. Νίκο Ντόκο, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια και την Αντιπρ. της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κ. Κατερίνας Κόσσυβα.
Οι Διοργανωτές , κατά την έναρξη της τελετής απένειμαν αναμνηστικά στους Υποστηρικτές και Συνδιοργανωτές Φορείς του Συνεδρίου 2024, που ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων, ο Δήμος Ελασσόνας, το Επιμελητήριο Λάρισας και η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας «Μουσείο «Γ. Ι. Κατσίγρα».
Ένα εμβληματικό Συνέδριο σε μια πόλη που αγαπάει τον Πολιτισμό
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε, επί 4 μέρες, στο Αμφιθέατρο και στους εξαιρετικούς χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-«Μουσείο «Γ.Ι. Κατσίγρα»- και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον άνω των τετρακοσίων (400) Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο, είτε με φυσική παρουσία στην πόλη της Λάρισας , είτε μέσω. διαδικτύου, με σύνδεση απευθείας με πολλές χώρες του εξωτερικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι Σύνεδροι ξεναγήθηκαν στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κ. Γιάννα Δεληγιάννη, όπου φιλοξενούνται εξαιρετικά έργα και έχει καταστεί σημείο πολιτισμού για την πόλη της Λάρισας.
Ξεπέρασαν κάθε όριο οι συμμετοχές
Το ενδιαφέρον των επιστημόνων ,αλλά και εκπροσώπων της Τ.Α., να παρουσιάσουν τις εργασίες τους ,το έργο τους ή και τα μελλοντικά τους σχέδια, στο Συνέδριο, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, είναι διπλάσιες σε σχέση με όλα τα προηγούμενα Συνέδρια, χαρακτηρίζονταν από το πολύ υψηλό επίπεδο και παρουσιάστηκαν όλες οι παγκόσμιες επιστημονικές εξελίξεις σε σημαντικά θέματα που απασχολούν τη διάσωση, ψηφιοποίηση και την ανάδειξη της άυλης και υλικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε δύο παράλληλες Συνεδρίες.
Συνολικά, παρουσιάστηκαν 150 επιλεγμένες εργασίες από Κριτές , πολύ περισσότερες από τα προηγούμενα Συνέδρια , που εργάστηκαν γι΄ αυτές 380 επιστήμονες, ενώ είχαν προσκληθεί ως Key Note Speakers σημαντικοί επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, οι οποίοι και παρουσίασαν τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους σε κάθε θεματικό πεδίο ( καθηγητές πανεπιστημίου, υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη της αγοράς, ερευνητές κ.ά.) .
Στην πόλη της Λάρισας χτύπησε, επί τέσσερις μέρες η καρδιά του Ελληνικού Πολιτισμού , σε έναν εξαιρετικά φιλόξενο χώρο ,όπως είναι η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας.
Ένα Συνέδριο-σταθμός που αγκαλιάζεται από όλους
Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα μοναδικά αυτά Συνέδρια, που λόγω της θεματολογίας τους, χαρακτηρίστηκαν , απ’ όλους, ως εθνικής σημασίας, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όλου του Ελληνισμού ( εντός και εκτός Ελλάδος) και το 5ο Συνέδριο τελούσε υπό την Αιγίδα πολλών Πολιτειακών και Εκκλησιαστικών θεσμών και παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών, όπως: το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Εξωτερικών/Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου, UNESCO, ICOMOS, ICOM, της Κυπριακής Βιβλιοθήκης κ.ά.
Το Συνέδριο έχει χαρακτηριστεί από τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά κυρίως από την επιστημονική κοινότητα, ως καινοτόμο και πρωτοπόρο για την Ελλάδα και έχει καταστεί θεσμός από το 2015, γιατί παρουσιάζει , όχι μόνο το τεράστιο έργο που επιτελείται από σημαντικούς Έλληνες και Κυπρίους επιστήμονες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και γιατί παρουσιάζει τις παγκόσμιες εξελίξεις στον μεγάλο τομέα της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου, στο σύνολό του.
Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς περνά στην ιστορία ως ένα μοναδικό και παγκόσμιας εμβέλειας γεγονός, έχει καθιερωθεί, πλέον, ως θεσμός για την Ελλάδα και θα αποτελεί κάθε δύο (2) χρόνια το μεγάλο ραντεβού όλων των Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο.
Το επόμενο μεγάλο ραντεβού για το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο έχει προγραμματιστεί για τις 19-22 Νοεμβρίου 2025 στην Αθήνα, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή προμήθεια των πρακτικών του Συνεδρίου στο επίσημο Site www.euromed-dch.eu και στο E-Mail: euromed.greece@gmail.com (Αρμόδιος Κων. Σκριάπας 6974-881944)