Εκπαιδευτική επίσκεψη του 9ου Γυμνασίου Λάρισας σε Ιωάννινα και Μέτσοβο 

Την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου του σχολείου μας επισκέφθηκαν στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης τα Ιωάννινα και το Μέτσοβο. Στα Ιωάννινα είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Κάστρο της πόλης, να περπατήσουν στα γραφικά του στενά και να εξερευνήσουν το Ιτς Καλέ που σήμερα θεωρείται το πιο ζωντανόαρχαιολογικό πάρκο της Ηπείρου. Ειδικότερα ξεναγήθηκαν στο Φετιχιέ  Τζαμί, στον Τάφο του Αλή Πασά, στα ερείπια του Οθωμανικού Λουτρού και στο Βυζαντινό Μουσείο, όπου θαύμασαν ευρήματα (γλυπτά, νομίσματα, κεραμική, εικόνες, βημόθυρα, ευαγγέλια) που προέρχονται από όλη την Ήπειρο και είναι ενδεικτικά για την ιστορία και την τέχνη της περιοχής κατά την Παλαιοχριστιανική, τη Βυζαντινή και τη Μεταβυζαντινή περίοδο.
Επιπλέον η επίσκεψη στο Βυζαντινό μουσείο κάλυψε και τους μορφωτικούς στόχους του πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιούν ομάδες μαθητών/τριών της Γ΄τάξης με θέμα: «Ανακαλύπτοντας τους θησαυρούς της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από τα βυζαντινά μνημεία της πόλης μας και των γειτονικών χωρών»


Αργότερα περπάτησαν στον παραλίμνιο της Παμβώτιδας, μιας από τις αρχαιότερες λίμνες στον κόσμο και η δεύτερη παλαιότερη στην Ευρώπη μετά τη λίμνη της Αχρίδας. Στην περιοχή του μώλου οι μαθητές/-τριες ξεκουράστηκαν και γευμάτισαν. Το απόγευμα περιηγήθηκαν στα σοκάκια και το κέντρο του Μετσόβου, γενέτειρας σπουδαίων εθνικών ευεργετών, στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και εντυπωσιάστηκαν από τη μετσοβίτικη αρχιτεκτονική. Οι παιδαγωγικοί στόχοι της επίσκεψης, θεωρούμε, ότι εκπληρώθηκαν πλήρως. Οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με χώρους ιδιαίτερης μορφωτικής αξίας και πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και με τοποθεσίες ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Κοινωνικοποιήθηκαν, ενήργησαν βάσει κανόνων, ενίσχυσαν τη συμμετοχή και την παρατηρητικότητά τους, απέκτησαν κι αξιολόγησαν εμπειρίες. Τους μαθητές συνόδευσαν η Διευθύντρια κα Παλαιομίχα Ρούλα, ο Υποδιευθυντής Μπρισίμης Αχιλλέας, ο κ. Γκαμπούρας Αγοραστός ΠΕ02, η κα Τουρναβίτη Βασιλική ΠΕ03 και η Ζαϊρέ-Καρανάσιου Κατερίνα ΠΕ02

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ