Πραγματοποιήθηκαν στο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Καλλιθέας Ελασσόνας έξι καινοτόμα εκπαιδευτικά μαθήματα («Smart Lessons»)

Κατά το διάστημα Δεκεμβρίου 2024 – Ιανουαρίου 2025, πραγματοποιήθηκαν στο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Καλλιθέας Ελασσόνας, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Καινοτομίας OPEN UP, έξι καινοτόμα εκπαιδευτικά μαθήματα («Smart Lessons»).

Η δράση αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ (Δράση ΚΑ220) με κωδικό 2022-1-IT02-KA220-SCH-000087091 και τίτλο «SMART LESSON – A New Approach and Innovative Tools for Teaching with Smartphones». Στόχος του προγράμματος είναι να εισαγάγει νέες προσεγγίσεις και καινοτόμα εργαλεία στη διδασκαλία μέσω smartphones. Στην υλοποίηση των μαθημάτων συμμετείχαν περισσότεροι από 70 μαθητές από 5 διαφορετικά τμήματα και 8 εκπαιδευτικοί.


Οι εκπαιδευτικοί ήταν οι εξής:
1. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, 2. Αννα Φωτιάδου, 3. Σοφία Καλαιτζίδου, 4. Σοφία Παπαποστόλου, 5. Μανώλης Στεργιακούλης, 6. Χρήστος Κυρίτσης, 7. Βάιος Βίλλης και 8. Χρήστος Τολιόπουλος
Αυτή η ευρεία συμμετοχή προσέφερε ένα πολυδιάστατο μαθησιακό περιβάλλον. Τα Smart Lessons κάλυψαν γνωστικά αντικείμενα της Φυσικής, των Μαθηματικών και της Χημείας, με τη χρήση εξειδικευμένων εφαρμογών σε smartphones ως εκπαιδευτικών εργαλείων.


Αναλυτικά, τα έξι Smart Lessons που πραγματοποιήθηκαν ήταν τα εξής:
1. Μέτρηση πίεσης με την εφαρμογή Phyphox: Χρήση των αισθητήρων του smartphone μέσω της εφαρμογής Phyphox για τη μέτρηση πίεσης. Οι μαθητές εξοικειώθηκαν με την έννοια της πίεσης και τη λειτουργία των σύγχρονων αισθητήρων.
2. Μέτρηση σταθεράς ελατηρίου με τον νόμο του Hooke και Phyphox: Πειραματικός προσδιορισμός της σταθεράς ενός ελατηρίου με εφαρμογή του νόμου του Hooke και με την παροδοσιακή μέθοδο. Οι μαθητές κατέγραψαν την κίνηση του ταλαντούμενου ελατηρίου με το Phyphox και υπολόγισαν τη σταθερά του.
3. Μέτρηση επιτάχυνσης και μήκους εκκρεμούς μέσω Phyphox: Εξερεύνηση της κίνησης εκκρεμούς με χρήση του smartphone. Οι μαθητές μέτρησαν την επιτάχυνση και τη χρονική περίοδο ενός εκκρεμούς μέσω Phyphox, υπολογίζοντας το μήκος του εκκρεμούς και επιβεβαιώνοντας τη θεωρητική σχέση περίοδου-μήκους.
4. Επίλυση και απεικόνιση συστημάτων γραμμικών εξισώσεων με Photomath και GeoGebra: Χρήση ψηφιακών εργαλείων για την κατανόηση συστημάτων εξισώσεων. Οι μαθητές έλυσαν συστήματα δύο γραμμικών εξισώσεων με τη βοήθεια της εφαρμογής Photomath και οπτικοποίησαν τις λύσεις στο GeoGebra.
5. Επίλυση δευτεροβάθμιων εξισώσεων με παραδοσιακές μεθόδους, Photomath και GeoGebra: Συνδυασμός παραδοσιακής και ψηφιακής επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων. Οι μαθητές έλυσαν δευτεροβάθμιες εξισώσεις αρχικά με τον συμβατικό αλγεβρικό τρόπο και στη συνέχεια επαλήθευσαν και απεικόνισαν τις λύσεις μέσω Photomath και GeoGebra.
6. Παρατήρηση αντιδράσεων διπλής αντικατάστασης με Unreal Chemist και εργαστηριακά πειράματα: Σύγκριση εικονικού και πραγματικού χημικού πειράματος. Οι μαθητές προσομοίωσαν αντιδράσεις διπλής αντικατάστασης στην εφαρμογή Unreal Chemist και στη συνέχεια τις αναπαρήγαγαν στο εργαστήριο, παρατηρώντας και συγκρίνοντας τα αποτελέσματα.


Με βάση τα αρχικά και τελικά τεστ αξιολόγησης, παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών. Οι συμμετέχοντες βελτίωσαν την ικανότητά τους στην αναζήτηση και διαχείριση πληροφοριών, στην ψηφιακή επικοινωνία και συνεργασία, καθώς και στην επίλυση προβλημάτων μέσω ψηφιακών εργαλείων. Παράλληλα, ενισχύθηκε η διάθεσή τους για διά βίου μάθηση και περαιτέρω αξιοποίηση της τεχνολογίας στην εκπαίδευσή τους. Σημαντική άνοδος καταγράφηκε και στις επιδόσεις των μαθητών στα τεστ γνώσεων των αντίστοιχων μαθημάτων. Οι μαθητές κατανόησαν βαθύτερα τις έννοιες της Φυσικής, των Μαθηματικών και της Χημείας που διδάχθηκαν. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της καινοτόμου αυτής εκπαιδευτικής προσέγγισης.


Τα μαθήματα διεξήχθησαν σε ζεστό και ενθουσιώδες κλίμα, με τους μαθητές να συμμετέχουν ενεργά και με μεγάλο ενδιαφέρον. Οι πρωτότυπες μέθοδοι διδασκαλίας μέσω smartphone έκαναν τη μαθησιακή διαδικασία πιο ελκυστική, και οι μαθητές εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την εμπειρία. Η θετική ανταπόκριση τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών αναδεικνύει τη σημασία της ενσωμάτωσης καινοτόμων εργαλείων και προσεγγίσεων στη σύγχρονη εκπαίδευση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ