
Ένα γεμάτο και συναρπαστικό εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τριήμερο έζησαν στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας, από τις 26 έως τις 28 Μαρτίου 2025, 8 μαθητές και 2 εκπαιδευτικοί από το συνεργαζόμενο σχολείο IES VELASQUEZ στη Σεβίλλη της Ισπανίας.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “Seville meets Larissa. An Erasmus exchange of culture and chaos” (κωδικός 2024-1-ES01-KA121-SCH-000212529).Την ευθύνη για την επικοινωνία με τους Ισπανούς εταίρους καθώς και για τον προγραμματισμό και την οργάνωση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ανέλαβε η εκπαιδευτικός του Μουσικού Σχολείου Λάρισας Ευαγγελία Τσιούκα.
Οι Ισπανοί μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών (υπεύθ.: Βασιλική Τσάκνη), Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (υπεύθ.: Ελένη Σιούλα), Μαθηματικών (υπεύθ.: Χρήστος Αγορίτσας, Νικόλαος Κουτσιούλης και Αλεξία Τουρναβίτη) και Μουσικής Θεωρίας και Πράξης (υπεύθ.: Βασιλική Κοσμάνου). Παράλληλα, οι Ισπανοί καθηγητές στα πλαίσια του Job Shadowing παρακολούθησαν μαθήματα Ελληνικής Ιστορίας (υπεύθ.: Δέσποινα Καραβαγγέλη) και Ιστορίας της Τέχνης (υπεύθ.: Ελένη Μακροπούλου), ενώ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την Σύμβουλο Σχολικής Ζωής κ. Βάγια Τζόκα και να ενημερωθούν για τις πρακτικές συνύπαρξης και λειτουργίας της σχολικής κοινότητας.
Η αποστολή από τη Σεβίλλη έφτασε στη Λάρισα το απόγευμα της 25ης Μαρτίου. Αντιπροσωπεία μαθητών και καθηγητών του Μουσικού Σχολείου τους υποδέχτηκαν θερμά.
Την Τετάρτη 26 Μαρτίου, η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Αθηνά Μήλιου και η Υποδιευθύντρια κ. Χάιδω Ευθυμίου καλωσόρισαν τους Ισπανούς επισκέπτες, ενώ τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του σχολείου Κασσιανή Ρήτου και Ραλλού Τσικαντέρη τους ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου και παρουσίασαν τη λειτουργία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και των Μουσικών Σχολείων.
Το απόγευμα, στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα η κ. Άννυ Αρχιμανδρίτου, αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης, τους υποδέχτηκε και τους ενημέρωσε για τη λειτουργία του Μουσείου, δωρίζοντάς τους ενθύμια και εκπαιδευτικό υλικό για τη βιβλιοθήκη του σχολείου τους. Στη συνέχεια η κ. Βασιλική Κοσμάνου, Μέλος του Δ.Σ. της Πινακοθήκης, τους ξενάγησε τόσο στην εξαιρετική μόνιμη έκθεση, όσο και στις ιδιαίτερες εκθέσεις του Διαμαντή Διαμαντόπουλου και του Μάριου Πράσινου που θα μείνουν στην πόλη μας μέχρι το τέλος Μαΐου.
Την Πέμπτη 27 Μαρτίου, οι Ισπανοί φιλοξενούμενοι επισκέφθηκαν το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, όπου παρακολούθησαν την θεατρική παράσταση “Ηλέκτρα” από το Σύνολο του Μουσικού Θεάτρου του Μουσικού Σχολείου (υπεύθ.: Αγγελική Βόγια, Ελένη Κουτή και Νικόλαος Έξαρχος), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Δ.Δ.Ε. Λάρισας για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου Σταμάτη Μαλάκο και Κασσιανή Ρήτου και επισκέφθηκαν το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στον Μύλο του Παππά, απολαμβάνοντας την εξαιρετική ξενάγηση και την υπεροχή φιλοξενία της υπεύθυνης κ. Κωνσταντίνας Κόντσα.
Την Παρασκευή 28 Μαρτίου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συμμετείχαν ενεργά στην παρουσίαση “A problem and it’s Solution by an Ancient Greek Philosopher” – πρόγραμμα για τον Θαλή (μέτρηση της απόστασης ενός πλοίου από την ακτή) με υπεύθυνους τους εκπαιδευτικούς Νικόλαο Κουτσιούλη και Αλεξία Τουρναβίτη. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου αποχαιρέτησαν μελωδικά τους Ισπανούς φιλοξενούμενους, παίζοντας στο πιάνο έργα για δύο, τέσσερα και έξι χέρια στο Αμφιθέατρο του σχολείου, υπό την επιμέλεια της εκπαιδευτικού Βασιλικής Κακαγιάννη. Στη συνέχεια, η Διευθύντρια του Σχολείου, κ. Αθηνά Μήλιου απένειμε Βεβαιώσεις Συμμετοχής στους φιλοξενούμενους, ενώ ο κ. Χρήστος Αγορίτσας, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαρισαίων, προσέφερε στους Ισπανούς μαθητές και εκπαιδευτικούς αναμνηστικά από τον Δήμο Λαρισαίων. Κλείνοντας την τελετή του αποχαιρετισμού οι μαθητές και οι μαθήτριες του β3 τμήματος Γυμνασίου τους αποχαιρέτησαν τραγουδώντας μελωδίες από το μάθημα σολφέζ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου σχεδίασαν τα μαθήματά τους στην ελληνική, αγγλική αλλά και την ισπανική γλώσσα, δίνοντας στους φιλοξενούμενους την ευκαιρία να εξερευνήσουν την ελληνική παιδεία, την ιστορία και τον πολιτισμό, ενώ παράλληλα προσέφεραν εμπειρίες για συνεργασία και σύμπραξη με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης.
Η φιλοξενία, οι εκπαιδευτικές δράσεις και οι αξέχαστες στιγμές συνεργασίας ενίσχυσαν τη σύνδεση μεταξύ των δύο σχολείων και ο αντίκτυπος αυτής της εμπειρίας θα παραμείνει ανεξίτηλος στις καρδιές όλων των συμμετεχόντων, ενδυναμώνοντας την αξία των διεθνών συνεργασιών και των πολιτιστικών ανταλλαγών στην εκπαίδευση.