
Η επαφή του 4ου ΓΕΛ Λάρισας με το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης Λάρισας έφερε μαθητές της Α΄ Τάξης του σχολείου στην Κωνσταντινούπολη, το χρονικό διάστημα από τις 3 εως και τις 7 Απριλίου 2025.
Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Ζωγράφειο Λύκειο και να περιηγηθούν στα αξιοθέατα της «Βασιλεύουσας», με τη συνοδεία των καθηγητών του σχολείου κ. Ανδρεάδη, κ. Μιχαλόπουλου, κ. Ζιάκα, κ. Κωνστάντου, κ. Καπετάνου
Ξεκινώντας από την κατανυκτική επίσκεψη στο ναό της Αγίας Σοφίας, τον Ιππόδρομο και στην Κιστέρνα του Ιουστινιανού, οι μαθητές θαύμασαν τον συνδυασμό της θαυμάσιας αρχιτεκτονικής των κτιρίων και της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης. Παράλληλα, ανακάλυψαν στοιχεία της οθωμανικής αρχιτεκτονικής στα τζαμιά και στα παλάτια της Οθωμανικής περιόδου (παλάτι του Ντολμά Μπαχτσέ, Τοπ Καπί) που κοσμούν την Πόλη. Κατά την περιήγησή τους στη σύγχρονη πόλη – τόσο στη ευρωπαϊκή όσο και στην ασιατική πλευρά- παρατήρησαν ότι δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου, καθώς η ανάπτυξη, το μέγεθός της και η φυσική ομορφιά της την καθιστούν μοναδική.
Έντονο είναι ακόμη το χριστιανικό στοιχείο στις εκκλησίες που ακόμη λειτουργούν στην Πόλη. Οι μαθητές είχαν την ευλογία να παρακολουθήσουν τη λειτουργία του Ακάθιστου Ύμνου στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Πατριαρχείο, στο Φανάρι και να επισκεφτούν την Παναγία των Βλαχερνών – εκεί όπου για πρώτη φορά εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος – και την Παναγία στο Μπαλουκλή, για να πάρουν το αγίασμα.
Η περιήγηση συνεχίστηκε στον Βόσπορο, όπου θαύμασαν την ομορφιά της περιοχής και τα αρχοντικά που πλαισιώνουν τις ακτές του. Ακολούθησαν τα Πριγκηπόννησα, στη θάλασσα του Μαρμαρά. Επισκέφτηκαν τη Θεολογική Σχολή του Πατριαρχείου στη Χάλκη, η οποία λειτουργούσε μέχρι και το 1971.
Συμμετείχαν στη θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Γέρων Πριγκηποννήσων Δημητρίου. Στην Πρίγκηπο, το μεγαλύτερο από τη συστάδα των Πριγκηπονήσσων απόλαυσαν τη βόλτα τους στους δρόμους του νησιού με πλούσια βλάστηση και αρώματα φύσης.
Τέλος, οι μαθητές περπάτησαν στους δρόμους της Πόλης , στην πλατεία Ταξίμ και στη συνοικία του Γαλατά, στην αγορά Kapaliçarşi όπου ήρθαν σε επαφή με τις καθημερινές συνήθειες των κατοίκων και γεύτηκαν τα εδέσματα της περιοχής.