Μελέτη σε ποντίκια αποκαλύπτει εκπληκτική σύνδεση ανάμεσα στο σκάλισμα της μύτης και το Αλτσχάιμερ

Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2022 αποκάλυψε έναν αδύναμο αλλά πιθανό σύνδεσμο ανάμεσα στο σκαλίσμα της μύτης και την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας.

Σε περιπτώσεις όπου το σκαλίσμα προκαλεί βλάβες στους εσωτερικούς ιστούς της μύτης, σημαντικά είδη βακτηρίων αποκτούν ευκολότερη πρόσβαση στον εγκέφαλο, ο οποίος αντιδρά στην παρουσία τους με τρόπους που μοιάζουν με σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Υπάρχουν φυσικά αρκετές επιφυλάξεις, κυρίως το γεγονός ότι η έρευνα μέχρι τώρα βασίζεται σε πειράματα σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους. Ωστόσο, τα ευρήματα αξίζουν περαιτέρω διερεύνηση – και μπορεί να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς ξεκινά η νόσος του Αλτσχάιμερ, κάτι που παραμένει σε μεγάλο βαθμό μυστήριο.

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Griffith στην Αυστραλία πραγματοποίησε δοκιμές με ένα βακτήριο που ονομάζεται Chlamydia pneumoniae, το οποίο μπορεί να μολύνει ανθρώπους και να προκαλέσει πνευμονία. Το βακτήριο αυτό έχει επίσης βρεθεί στην πλειονότητα των ανθρώπινων εγκεφάλων που έχουν προσβληθεί από άνοια όψιμης έναρξης.

Διαπιστώθηκε ότι στα ποντίκια, το βακτήριο μπορούσε να ταξιδέψει μέσω του οσφρητικού νεύρου (που ενώνει τη ρινική κοιλότητα με τον εγκέφαλο). Επιπλέον, όταν υπήρχε βλάβη στο ρινικό επιθήλιο (ο λεπτός ιστός στην οροφή της ρινικής κοιλότητας), οι νευρικές λοιμώξεις επιδεινώνονταν.

Αυτό οδήγησε τους εγκεφάλους των ποντικιών να εναποθέτουν μεγαλύτερες ποσότητες της πρωτεΐνης αμυλοειδούς-βήτα – μιας πρωτεΐνης που απελευθερώνεται ως απόκριση σε λοιμώξεις. Πλάκες (ή σβώλοι) αυτής της πρωτεΐνης βρίσκονται επίσης σε σημαντικές συγκεντρώσεις στους ανθρώπους με νόσο Αλτσχάιμερ.

«Είμαστε οι πρώτοι που δείξαμε ότι η Chlamydia pneumoniae μπορεί να εισχωρήσει απευθείας από τη μύτη στον εγκέφαλο και να προκαλέσει παθολογίες που μοιάζουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο νευροεπιστήμονας James St John από το Πανεπιστήμιο Griffith στην Αυστραλία τον Οκτώβριο του 2022, όταν δημοσιεύτηκε η μελέτη. «Το είδαμε να συμβαίνει σε μοντέλο ποντικιών, και τα στοιχεία είναι δυνητικά ανησυχητικά και για τους ανθρώπους».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ