Οταν ψήφιζαν ομόφωνα στο Περιφερειακό Συμβούλιο μελέτη για το δρόμο Κεραμίδι – Ρακοπόταμος

Μεταξύ αυτών που την ενέκριναν ο σημερινός περιφερειάρχης Δ. Κουρέτας, η βουλευτής Ευ. Λιακούλη και άλλοι…

Όμόφωνη απόφαση να γνωµοδοτήσει θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) του έργου: «Ολοκλήρωση µελετών παραλιακού άξονα Θεσσαλίας, σύνδεση δύο νοµών, τµήµα από διασταύρωση προς Καµάρι-Κεραµίδι έως Ρακοπόταµο», των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Μαγνησίας & Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εφόσον ληφθούν υπόψη οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισµοί που συζητήθηκαν αναλυτικά στη συνεδρίαση, πήρε το Περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 2013.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών που ψήφισαν θετικά ήταν ο νυν περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, αλλά και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη.

Η απόφαση είχε λάβει α.α. 234.

Στη συνεδρίαση είχαν πάρει μέρος οι παρακάτω σύμβουλοι που αποδέχθηκαν ομόφωνα την μελέτη:

Την εισήγηση έκανε ο τότε Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραµµατισµού, Περιβάλλοντος & Βορείων Σποράδων, κ. Καλτσογιάννης Γεώργιος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ∆ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ :
Το έργο «Ολοκλήρωση µελετών παραλιακού άξονα Θεσσαλίας, σύνδεση δύο νοµών, τµήµα από διασταύρωση προς Καµάρι-Κεραµίδι έως Ρακοπόταµο», των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Μαγνησίας & Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, βρίσκεται εντός της περιοχής του ∆ικτύου “ΦΥΣΗ 2000” (NATURA 2000) [α.-µε κωδικό GR1420004, κατηγορίας SCI, «KARLA – MAVROVOUNI – KEFALOVRYSO VELESTINOU – NEOCHORI» και β.-µε κωδικό GR1420006, κατηγορίας SPA, «OROS MAVROVOUNI»]. Σύµφωνα µε τον Ν 4014/2011, και την ΥΑ 1958/2012 ακολουθείται η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργου υποκατηγορίας Α2.

Σκοπός της υπό µελέτης οδού είναι η παραλιακή σύνδεση των Νοµών Μαγνησίας και Λάρισας και δι’ αυτής η σύνδεση του ανατολικού Πηλίου µε τους οικισµούς του Νοµού Λάρισας και το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο αυτού του Νοµού. Το έργο βρίσκεται στα σύνορα του νοµού Λαρίσης και του νοµού Μαγνησίας και ειδικότερα στο ∆ήµο Μελιβοίας και την κοινότητα Κεραµιδίου, σύµφωνα µε το σχέδιο Καποδίστρια ενώ µε το ισχύον σήµερα σχέδιο Καλλικράτη στο ∆ήµο Αγιάς (όπου ανήκουν οι κόµβοι Σκλήθρου και Ρακοποτάµου) και στο δήµο Ρήγα Φεραίου (όπου ανήκει ο κόµβος Κεραµιδίου). Η συγκεκριµένη σύνδεση αναφέρεται στο εγκεκριµένο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασµού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας (“σχετ. 23”) το οποίο εντοπίζει τη χωρική ενότητα των ανατολικών ορεινών περιοχών και της ελλείψεις υποδοµών για τον νέο ρόλο που πρέπει να παίξουν σε µια προοπτική παράλληλης ανάπτυξης ιδιαίτερης αγροτικής παραγωγής και ήπιου τουρισµού. Συγκεκριµένα αναφέρεται ότι «για την ανάπτυξη των µειονεκτικών αυτών περιοχών θα πρέπει να επιδιώκεται η δηµιουργία τουριστικών κυκλωµάτων […] και η σύνδεση τους µε τα κέντρα και το βασικό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας. Κύριος σκοπός των κυκλωµάτων αυτών είναι η ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Επιβάλλεται η αξιοποίηση των υπαρχουσών χαράξεων µε βελτιώσεις που να αποσκοπούν στην ασφάλεια και όχι στην ταχύτητα. Στην κατηγορία αυτή υπάγεται, και θα πρέπει να αντιµετωπιστεί ανάλογα, ο προγραµµατισµένος δρόµος που θα συνδέσει παραλιακά τους νοµούς Λάρισας και Μαγνησίας …»
Η προτεινόµενη οδός έχει συνολικό µήκος περίπου 14 χιλιοµέτρων εκ των οποίων τα 5,5 χλµ στο Νοµό Μαγνησίας και τα 8,5 χλµ στο νοµό Λάρισας. Η χάραξη έχει την αρχή της ανάµεσα στους οικισµούς «Κεραµίδι» και «Καµάρι» και προσεγγίζει τα όρια του Νοµού στην περιοχή που καταλήγει η υφιστάµενη και µη εγκριθείσα µελέτη της Ν.Α Λάρισας «∆ιασταύρωση Σκλήθρου-όρια Νοµού» και δι’αυτής καταλήγει στην περιοχή του οικισµού Ρακοπόταµος του νοµού Λάρισας. Το τµήµα στο νοµό Μαγνησίας αποτελεί νέα χάραξη, ενώ στο τµήµα του νοµού Λάρισας, για τα 6,3 χλµ θα γίνει αναµόρφωση της υφιστάµενης οριστικής µελέτης µε στόχο την χάραξη της οδού στα ίχνη του υφιστάµενου χωµατόδροµου. Στο τµήµα Σκλήθρο Ρακοπόταµος µήκους 2,2 χλµ θα γίνει επίσης νέα χάραξη βελτίωσης της υφιστάµενης οδού.
Η ταχύτητα σχεδιασµού της οδού κυµαίνεται από 30-50 χλµ ανάλογα µε την περιοχή και την διατοµή, η οποία έχει κρατηθεί στο ελάχιστο εφικτό, από 3,5 µέτρα που είναι σήµερα, βελτιώνεται σε ορισµένα τµήµατα στένωσης σε 5,5 µέτρα και έως το πολύ 6,5 µέτρα στις ευθυγραµµίες ώστε να αποφευχθούν µεγάλες καταστροφές της υφιστάµενης χλωρίδας, δεδοµένου ότι το σύνολο του έργου βρίσκεται εντός περιοχής νοµοθετηµένης προστασίας της φύσης.

Η υφιστάµενη κατάσταση ως προς τη σύνδεση Καµάρι-Ρακοπόταµος έχει ως εξής:

– Κεραµίδι-Καµάρι ως τα όρια νοµών Μαγνησίας – Λάρισας (5,5 χλµ) :
υφιστάµενος χωµατόδροµος, τµήµατα του οποίου θα βελτιωθούν και θα αξιοποιηθούν. Στο µεγαλύτερο µήκος έχουν γίνει χωµατουργικές εργασίες κάποιας διάνοιξης προ ετών. Για το τµήµα αυτό υπάρχει εγκεκριµένη αναγνωριστική µελέτη, χωρίς την αντίστοιχη έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων.

– Όρια νοµών Μαγνησίας – Λάρισας ως τη διασταύρωση Σκλήθρου (6,3 χλµ) :
υφιστάµενος χωµατόδροµος, υπάρχει για το τµήµα αυτό µη εγκεκριµένη µελέτη της ΝΑ Λάρισας που θα αναθεωρηθεί. –
∆ιασταύρωση Σκλήθρου-Ρακοπόταµος: (2,2 χλµ) : υφιστάµενη ασφαλτοστρωµένη οδός, η συνέχεια της οποίας προς Ν∆ συνδέει µε Σκλήθρο και Λάρισα και προς Β µε Πολυδένδρι και Αγιόκαµπο.
Σηµειώνεται ότι κατά την εκπόνηση της προµελέτης οδοποιίας µελετήθηκε µόνο µία χάραξη (Λύση 1). Κατά τη διαδικασία εκπόνησης της παρούσας ΜΠΕ προέκυψε η ανάγκη διερεύνησης εναλλακτικών λύσεων, οι οποίες να µειώνουν ακόµα περισσότερο τις απαιτήσεις για χωµατουργικές εργασίες κατά µήκος της οδού και να περιορίζουν το εύρος κατάληψης αυτής. Για το λόγο αυτό µελετήθηκαν ακόµη δύο εναλλακτικές χαράξεις (Λύση 2 και Λύση 3)

Στη Λύση 1 της Μ.Π.Ε. διαπιστώνουµε:
Όσον αφορά στο τµήµα από την αρχή του έργου δηλαδή τη ∆ιασταύρωση µε οδό Καµάρι – Κεραµίδι ως τα όρια ων Νοµών Μαγνησίας και Λάρισας (Χ.Θ. 0 +000 ως Χ.Θ. 5 + 500)
. υπάρχει εγκεκριµένη αναγνωριστική µελέτη µε τίτλο «Παράκαµψη Ζαγοράς (Β΄ φάση) από το Πουρί έως τα όρια των νοµών Μαγνησίας – Λάρισας (µε σύνδεση στην µελέτη «Όρια νοµού – ∆ιασταύρωση Σκλήθρου») αλλά δεν υπάρχει η αντίστοιχη έγκριση της Περιβαλλοντικής Θεώρησης του αντίστοιχου τµήµατος. Η µελέτη αυτή µέχρι την Χ.Θ. 3+200 προβλέπει νέα χάραξη εκτός του υφιστάµενου δρόµου µε µεγάλα χωµατουργικά και για τον λόγο αυτό στο παραπάνω τµήµα προτείνεται η αλλαγή της.
Η προτεινόµενη χάραξη ακολουθεί γενικά τον υφιστάµενο χωµατόδροµο µε αρχή (Χ.Θ. 0,00) την θέση όπου ο χωµατόδροµος συναντά τον υφιστάµενο ασφαλτοστρωµένο δρόµο Κεραµίδι – Καµάρι. Στα πρώτα 700 µ. έγιναν παλαιότερα χωµατουργικές εργασίες έτσι που ο σηµερινός δρόµος να είναι ίσιος, µε αρκετό πλάτος αλλά µε µεγάλο αντέρεισµα ανάντη, το οποίο χρειάζεται προστασία. Στην Χ.Θ. 0+940 γεφυρώνει το ρέµα Κακόρεµα κάτωθεν του Κεραµιδίου και στην συνέχεια µε ανοδική πορεία ακολουθεί τον υφιστάµενο χωµατόδροµο, ο οποίος λόγω του πτυχώµενου εδάφους έχει πολύ δυσµενή γεωµετρία. Από την Χ.Θ. 2,7 έχουν γίνει εργασίες διάνοιξης / διαπλάτυνσης και έχει δηµιουργηθεί ικανό πλάτος και σχετικά καλή γεωµετρία. Μέχρι τα όρια των Νοµών Μαγνησίας – Λάρισας εξακολουθεί η ίδια διάνοιξη και η χάραξη αξιοποιεί τον υφιστάµενο χωµατόδροµο.
Όσον αφορά το τµήµα από όρια Νοµών Μαγνησίας και Λάρισας έως διασταύρωση Σκλήθρου (από Χ.Θ. 5+500 εως Χ.Θ. 11+750) , η προτεινόµενη χάραξη αναµορφώνει την υφιστάµενη οριστική µελέτη της Ν.Α Λάρισας «∆ιασταύρωση Σκλήθρου-όρια Νοµού» και αξιοποιώντας στο µέγιστο δυνατό τον υφιστάµενο χωµατόδροµο. Στόχο έχει την παροχή ασφάλειας και την καλύτερη προσαρµογή στο τοπίο της περιοχής, η εφαρµογή τοίχων και οπλισµένων επιχωµάτων σε αρκετό µήκος κρίνεται αναγκαίο.
Κινείται παράλληλα στην ακτή και γεφυρώνει αρκετά ρέµατα τα οποία έχουν όλα κατεύθυνση κάθετη προς την πορεία της χάραξης. Περί την Χ.Θ. 6,1 η παρακολούθηση της υφιστάµενης χάραξης απαιτεί ελιγµούς. Προτείνεται κατάργηση των µε ευθυγράµµιση της χάραξης και εφαρµογή σε µικρό µήκος κλίσης µέχρι 11,54%. Στο υπόλοιπο τµήµα σε κάποια σηµεία οι ακτίνες σε οριζοντιογραφία φθάνουν µέχρι R = 20 µ. και οι κατά µήκος κλίσεις το 10%. Περί την Χ.Θ. 6,93 ακολουθώντας την υφιστάµενη χάραξη γίνεται είδος ελιγµού σε έδαφος µε εκατέρωθεν έντονες κλίσεις. Εδώ µπορεί να περιορισθεί το µήκος της χάραξης µε γέφυρα περ. 55 µ. και εφαρµογή κατά µήκος κλίσης 8,98%.
Όσον αφορά το τµήµα από ισόπεδο κόµβο Σκλήθρου έως Ρακαπόταµο ( Χ.Θ. 11+750 εως τέλος του έργου)
. Στο τµήµα αυτό η χάραξη έχει συνεχή καθοδική
πορεία. Ξεκινώντας από Η = 188 καταλήγει σε υψόµετρο Η = 17,00 στην θέση γεφύρωσης του ρέµατος Ρακοπόταµου. Σε ολόκληρο το µήκος ακολουθείται ο υφιστάµενος ασφαλτοστρωµένος δρόµος µε εξαίρεση λίγα σηµεία όπου οι ακτίνες είναι µικρότερες από R=20. Περί την γέφυρα Ρακοπόταµου και σε µήκος περίπου 150 µ. προτείνεται νέα χάραξη για την αποφυγή του παραλιακού οικισµού. Στην παρούσα φάση η γέφυρα προτείνεται µε άνοιγµα L = 100 µ. Ωστόσο αυτό θα οριστικοποιηθεί στην µελέτη τεχνικών έργων.
Στη Λύση 2 της Μ.Π.Ε. διαπιστώνουµε ότι ακολουθεί την ίδια οριζοντιογραφική και υψοµετρική χάραξη του άξονα της Λύσης 1 και τροποποιεί τα κάτωθι γεωµετρικά χαρακτηριστικά: -η εφαρµογή των διαπλατύνσεων του οδοστρώµατος στις καµπύλες της οδού θα γίνεται µε κριτήριο τη διασταύρωση επιβατικών οχηµάτων και όχι µε κριτήριο τη διασταύρωση φορτηγού µε φορτηγό (Λύση 1). Λαµβάνοντας υπόψη την γεωµετρία της οδού όπου έχουµε την εφαρµογή συνεχών καµπυλών, τις περισσότερες φορές µικρών σχετικά ακτινών, η µείωση του εύρους κατάληψης της οδού δεν θα είναι αµελητέα. Η παραπάνω επιλογή εναρµονίζεται µε την γενικότερη επιλογή των µειωµένων γεωµετρικών χαρακτηριστικών και των χαµηλών ταχυτήτων (κυµαίνονται από 25 χλµ/ώρα έως 50 χλµ/ώρα) που στοχεύουν στο σχεδιασµό µιας οδού που θα σέβεται και θα αναδεικνύει το φυσικό περιβάλλον, ενώ συγχρόνως θα παρέχει ασφάλεια. -αποτελεί κριτήριο η εφαρµογή επιχωµάτων ύψους Η ≤ 3 µέτρων, και όπου αυτό δεν είναι εφικτό προτείνεται η εφαρµογή έργων αντιστήριξης πρανών όπως τοίχοι ποδός ή στέψης, οπλισµένο επίχωµα κ.λ.π.

Λύση 3:
Η προτεινόµενη τελική χάραξη, όπως αναλύεται στην ΜΠΕ είναι η Λύση 3, η οποία έχει ως βάση την χάραξη της λύσης 2 και την τροποποιεί κατά θέσεις. Οι θέσεις αυτές είναι συνολικά δέκα (10) και προτείνονται στην εν λόγω Μ.Π.Ε. ανάλογα µε τις ιδιαιτερότητες, τη µορφολογία της περιοχής και στόχο τη µείωση των χωµατουργικών και τεχνικών επεµβάσεων. Προσδιορίζονται δε, µε περιβαλλοντικά κριτήρια συνδυάζοντας τα γεωλογικά στοιχεία του έργου και τα στοιχεία της αυτοψίας της περιβαλλοντικής οµάδας σύνταξης της παρούσας εξεταζόµενης µελέτης.

Κόµβοι:
α. Κόµβος Κεραµιδίου
Ο ισόπεδος κόµβος Κεραµιδίου θα είναι της µορφής «Ταυ». Κύριος άξονας θα είναι η επαρχιακή οδός Κεραµίδι – Καµάρι και κάθετος άξονας η υπό µελέτη χάραξη µε σηµείο συµβολής περί το σηµερινό µε τον υφιστάµενο χωµατόδροµο. Για λόγους οδικής ασφάλειας, ορατότητας και καλύτερου γεωµετρικού σχεδιασµού του κόµβου προτείνεται βελτίωση της χάραξης της υφιστάµενης οδού Καµάρι – Κεραµίδι σε µήκος 270 µ. Το τµήµα αυτό της οδού σχεδιάζεται µε V = 30 km/h. Η συνέχεια του άξονα προς Πουρί είναι άγνωστο αν θα γίνει και ποια θα είναι η θέση της. Όταν και εφ’ όσον αποφασισθεί θα εξετασθεί και ο κόµβος σύνδεσής της µε τον άξονα Κεραµίδι – Καµάρι. Τα γεωµετρικά χαρακτηριστικά του Κόµβου είναι ανάλογα της κατηγορίας του µελετώµενου δρόµου.

β. Κόµβος Σκλήθρου
Ο ισόπεδος κόµβος Σκλήθρου διαµορφώνεται περί την Χ.Θ. 11,74 και είναι της µορφής «Ταυ» µε κύριο τον µελετώµενο άξονα. Εξυπηρετεί την σύνδεση του οικισµού Σκλήθρου και των γύρω περιοχών µε τον υπό µελέτη παραλιακό άξονα.

∆ιαµορφώνεται σε περιοχή έντονων κλίσεων τόσο της υφιστάµενης όσο και της νέας οδού και για τον λόγο αυτό ο σχεδιασµός του απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Η συµβολή γίνεται σε περιοχή κυρτής καµπύλης του κύριου άξονα γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η σήµανσή του. Προϋποθέτει βελτίωση της υφιστάµενης οδού προς Σκλήθρο σε µήκος περίπου 250 µ.
γ. Κόµβος Ρακοπόταµου
∆ιαµορφώνεται συµβολή «Ταυ» πριν την γέφυρα για σύνδεση µε τον αναπτυσσόµενο παραλιακό οικισµό. Η σύνδεση θα γίνεται µέσω του υφιστάµενου και εγκαταλειπόµενου δρόµου ο οποίος πριν την γέφυρα διασταυρώνεται ανισόπεδα µε τον νέο άξονα. Απαιτείται βελτίωση της κάθετης οδού σε µήκος περίπου 130 µ. Χωµατισµοί – Έργα Αντιστήριξης – Οικονοµοτεχνικά Στοιχεία

Στο τέλος της εισήγησής του ο τότε αντιπεριφερειάρχης ανέφερε:

Εισηγούµαστε Θετικά για την Έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Ολοκλήρωση µελετών παραλιακού άξονα Θεσσαλίας, σύνδεση δύο νοµών, τµήµα από διασταύρωση προς Καµάρι-Κεραµίδι έως Ρακοπόταµο», των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Μαγνησίας & Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εφόσον ληφθούν υπόψη οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισµοί που αναφέρονται στην υποβληθείσα Μ.Π.Ε. και στην Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση

Συµπληρωµατικά, σηµειώνεται ότι:

1.-Οι ποσότητες των αδρανών στερεών αποβλήτων µαζί µε τα πλεονάζοντα προϊόντα εκσκαφών που θα προκύψουν να αποτεθούν/απορριφθούν σε χώρους εγκεκριµένους (και µε περιβαλλοντική αδειοδότηση) αρµοδίως, σύµφωνα µε την κείµενη νοµοθεσία, κατόπιν υποβολής τεχνικής έκθεσης (που θα προσδιορίζει, µεταξύ άλλων, επακριβώς τον τρόπο αποκατάστασης του/των χώρου/ων απόθεσης µετά την ολοκλήρωση του έργου) και σχετικών σχεδίων, που θα συνταχθούν από τον ανάδοχο µετά την ανάθεση κατασκευής του έργου και σε κάθε περίπτωση πριν από την έναρξη οποιασδήποτε εργοταξιακής δραστηριότητας. Σηµειώνεται επίσης, ότι η λήψη των απαιτούµενων αδρανών υλικών να γίνεται από νοµίµως λειτουργούντα λατοµεία.

2.-Απαγορεύεται η προσωρινή απόθεση προϊόντων εκσκαφής σε κοίτες ρεµάτων και ποταµών της περιοχής του έργου και της ευρύτερης περιοχής.
Απαγορεύεται, επίσης, η ρίψη απορριµµάτων στα ρέµατα και τους ποταµούς της περιοχής. Επιβάλλεται η πύκνωση του δικτύου των κάδων απορριµµάτων ιδιαιτέρως πλησίον των περιοχών αναψυχής, ή των σηµείων προσωρινής στάσης των επιβατικών οχηµάτων.

3.-Λόγω του ότι το έργο πρόκειται να υλοποιηθεί, σε δηµόσια δασική έκταση, όλες οι επεµβάσεις να γίνουν σύµφωνα µε τις υποδείξεις των τοπικών ∆ασαρχείων. Η πρακτική που θα καθοριστεί από αυτά, θα πρέπει να συµπεριληφθεί στο σώµα της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

4.-Για την αποκατάσταση της δασικής βλάστησης όπου αυτή θιγεί, να συνταχθούν ειδικές δασοτεχνικές µελέτες, σύµφωνα µε το άρθρο 16 του Ν. 998/1979.

5.-Να αποφευχθούν παρεµβάσεις σε εκτάσεις που έχουν κηρυχτεί ως αναδασωτέες λόγω πυρκαγιών.

6.-Απαγορεύεται η διέλευση παραπλεύρως της οδού, που θα συνδέει παραλιακά τους Νοµούς Μαγνησίας και Λάρισας, γραµµών µεταφοράς ηλεκτρισµού υψηλής τάσης για τις ανάγκες φωτισµού της κ.λπ. Μπορούν να χρησιµοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρουν οι Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας, κατόπιν εγκεκριµένης µελέτης.

7.-Απαγορεύεται η χρήση εκρηκτικών υλών κατά την κατασκευή του έργου, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή Natura, για να µην διαταραχθεί η ισορροπία του πλούσιου οικοσυστήµατος της περιοχής και να µην προκύψουν µη αναστρέψιµες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

8.-Να τοποθετηθεί η κατάλληλη σηµατοδότηση στον εν λόγω δρόµο µε σκοπό την απαγόρευση της εισόδου και της κυκλοφορίας σ΄ αυτόν φορτηγών αυτοκινήτων, διότι όπως αναφέρεται στην Μ.Π.Ε. του έργου του θέµατος, η εφαρµογή των διαπλατύνσεων του οδοστρώµατος στις καµπύλες της οδού θα γίνεται µε κριτήριο τη διασταύρωση επιβατικών οχηµάτων και όχι µε κριτήριο τη διασταύρωση φορτηγού µε φορτηγό (βάση της Λύσης 1 η οποία δεν επιλέγεται ως τελική λύση).

9.-Να τοποθετηθεί η κατάλληλη σηµατοδότηση στον εν λόγω δρόµο µε όρια ταχύτητας κυκλοφορίας των επιβατικών οχηµάτων από 30 ως 50 χλµ./ώρα, δεδοµένου ότι η ταχύτητα σχεδιασµού της οδού κυµαίνεται από 30-50 χλµ ανάλογα µε την περιοχή και την διατοµή.

10.-Κατά την κατασκευή του έργου, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα µέτρα για την ασφάλεια και προστασία των κατοίκων της περιοχής και των εργαζοµένων στην υπό κατασκευή οδό (όπως περίφραξη των χώρων εκτέλεσης των εργασιών, επαρκής σήµανση των ζωνών έργων, κλπ).

11.-Πριν την εκκίνηση των εργασιών κατασκευής του έργου, να ενηµερωθούν οι κάτοικοι της περιοχής σχετικά µε αυτό (εύρος εργασιών, χρονική διάρκεια έργου, κ.λπ.) και να καταβληθούν όλες οι αναγκαίες προσπάθειες τήρησης των όρων και του χρονοδιαγράµµατος των εργασιών.

12.-Η διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντοµη και σε περίπτωση τµηµατικής κατασκευής του έργου αυτό να µην παραµένει ηµιτελές αλλά να λαµβάνει την τελική του µορφή, προς αποφυγή παρατεταµένης όχλησης της πανίδας της περιοχής.

13.-Αλλαγή βασικών χαρακτηριστικών του έργου του θέµατος, όπως αυτό περιγράφεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων µε τους όρους και περιορισµούς της παρούσας, είναι δυνατή µόνο εφόσον δεν επέρχονται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις ως προς τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και µόνο µετά από σχετική έγκριση της αρµόδιας Υπηρεσίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση απαιτείται νέα απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

14.-Η παρούσα θετική εισήγηση µε τους προαναφερόµενους όρους και περιορισµούς δεν υποκαθιστά απαιτούµενες άδειες ή εγκρίσεις άλλων φορέων και δεν είναι δεσµευτική για τη ∆ιοίκηση, η οποία στο στάδιο της έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, ύστερα από αξιολόγηση της Μ.Π.Ε. µπορεί να επιβάλλει προϋποθέσεις, όρους, περιορισµούς και διαφοροποιήσεις, σύµφωνα µε τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

Ο δρόμος

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου είχε ανακοινωθεί το 2008 «μετά βαΐων και κλάδων» από τον τότε περιφερειάρχη Φώτη Γκούπα που τον Νοέμβριο του συγκεκριμένου έτους υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής του έργου προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ, παρουσία των τότε νομαρχών Λάρισας και Μαγνησίας Λ. Κατσαρού και Απ. Παπατόλια.

Στη συγκεκριμένη σύμβαση του έργου το ποσό του 1,6 εκ. ευρώ αφορούσε αυτήν καθ’ αυτήν την κατασκευή του έργου, ενώ ακολουθούσε και 2η σύμβαση ύψους 450.000 € για τις γεωτεχνικές έρευνες του έργου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ