
“Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης”, 26-30 Μαρτίου 2025
Με βαθιά συγκίνηση και αίσθημα ιστορικής ευθύνης, μαθητές και εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στο 2ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου Δράσης, το οποίο έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη Υπό την Υψηλή Σκέπη και Ευλογία της Υμετέρας Θειοτάτης Παναγιότητας του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ. κ. Βαρθολομαίου.
Το συνέδριο αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία βιωματικής εκπαίδευσης, συνδυάζοντας την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση με την ιστορική μνήμη και τον πολιτισμό. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στο ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο, όπου γνώρισαν από κοντά τη διαχρονική παρουσία του ελληνισμού στην Πόλη. Ο διευθυντής του σχολείου κ Γιάννης Δεμιρτζόγλου – η ψυχή του συνεδρίου, του σχολείου αλλά και της Πόλης- υποδέχτηκε θερμά όλους τους συμμετέχοντες.
Την έναρξη των εργασιών χαιρέτησαν ο διευθυντής ΔΔΕ Δυτ Θεσσαλονίκης κ Ρουμπίδης, η διευθύντρια ΠΔΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης κ Μπούσκου και η Συντονίστρια Εκπαίδευσης κ Βουρδόγλου. Οι μαθητικές ομάδες συμμετείχαν ενεργά με αξιόλογες εργασίες (αφίσες, βίντεο, παρουσιάσεις, χορωδίες, χορευτικές και θεατρικές ομάδες) δίνοντας το παρόν και καταθέτοντας τα δικά τους περιβαλλοντικά μηνύματα, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς.
Ακολούθησε η συγκινητική επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου είχαν την τιμή να παρακολουθήσουν την Ακολουθία των Δ’ Χαιρετισμών, παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Στον κατάμεστο Πατριαρχικό Ναό του Αγ Γεωργίου παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Γιάννης Λοβέρδος, η Συντονίστρια Εκπαίδευσης, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτ Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής στην Κωνσταντινούπολη περιηγήθηκαν σε σημαντικά αξιοθέατα πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως ο επιβλητικός Ναός της Αγίας Σοφίας, το Μπλε Τζαμί, η Βασιλική Κινστέρνα -το παλιό Υδραγωγείο, σε εκκλησίες και μητροπόλεις της ομογένειας (Μονή Βλαχέρνας, Μονή των Δέρκων και Παναγιά Μπαλουκλιώτισσα) όπου ήρθαν σε επαφή με την ανεκτίμητη ιστορία και την πνευματική κληρονομιά του ελληνισμού. Η κρουαζιέρα των συνέδρων στα στενά του Βόσπορου ήταν μια ευκαιρία ανάδειξης της σπουδαιότητας του ως γέφυρα σύνδεσης των 2 ηπείρων (Ευρώπης-Ασίας).
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η επίσκεψη στη θεολογική Σχολή της Χάλκης και στην Πρίγκηπο όπου οι καμπάνες των Ρωμιών συνεχίζουν να ηχούν στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, κρατώντας άσβεστη τη φλόγα της Ορθοδοξίας. Στην Πρίγκηπο ο Μητροπολίτης Δημήτριος υποδέχτηκε θερμά και με βαθιά συγκίνηση τους εκπαιδευτικούς ενώ στην ομιλία του αναφέρθηκε στους προβληματισμούς για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής κρίσης.
Στο σημερινό Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο της ελληνικής κοινότητας στη Χαλκηδόνα ακολούθησε συζήτηση και προβληματισμοί για θέματα που απασχολούν τους Έλληνες της Πόλης ενώ παρουσιάστηκαν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της Ομογένειας από τον κ Δεμιρτζόγλου.
Η συμμετοχή στο συνέδριο 617 σχολείων, 3.000 και πλέον μαθητών και 1000 εκπαιδευτικών, αποτέλεσε μια ανεπανάληπτη εμπειρία γεμάτη έντονα συναισθήματα και βαθύ σεβασμό για την Πόλη των πόλεων, τη Βασιλεύουσα. Η επιβίωση του ελληνισμού και του Χριστιανισμού μέσα στους αιώνες αναδείχθηκε μέσα από κάθε σημείο της επίσκεψης, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στις καρδιές όλων. Η Κωνσταντινούπολη, σύμβολο ιστορίας, πολιτισμού και πνευματικότητας, απέδειξε για ακόμη μια φορά πως παραμένει άσβεστος φάρος μνήμης για τις επόμενες γενιές.
Από το Μουσικό Σχολείο Λάρισας συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Ευαγγελία Τσιούκα ΠΕ79.01 και Ευθυμία Τσοτσάνη ΠΕ 04.02 μέλη του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης “Κλιματικές Αλλαγές -Ακραία Φαινόμενα” ΚΕ.ΠΕ.Α ΣΤΥΛΙΔΑΣ-ΥΠΑΤΗΣ, οι οποίες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου είχαν συναντήσεις και συζητήσεις με: τον διευθυντή του Ζωγράφειου Λυκείου κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου, Έλληνες της ομογένειας, συναδέλφους εκπαιδευτικούς και μαθητές από όλη τη χώρα.