
Η Κίνα διαταράσσει την περιστροφή της Γης: Η NASA επιβεβαιώνει ότι ένα τεράστιο έργο επιβραδύνει τον πλανήτη με πρωτοφανείς παγκόσμιες συνέπειες
Σε μια σημαντική αποκάλυψη, η NASA επιβεβαιώνει ότι το τεράστιο έργο του Φράγματος των Τριών Φαραγγιών στην Κίνα αλλάζει ελαφρώς την περιστροφή της Γης, προκαλώντας παγκόσμιες ανησυχίες για το περιβάλλον.
Η ασταμάτητη πορεία της ανθρωπότητας προς την πρόοδο έχει οδηγήσει σε εντυπωσιακές εξελίξεις στην ανάπτυξη μεγάλων έργων. Από ψηλούς ουρανοξύστες μέχρι τεράστια φράγματα, είναι φανερό ότι μπορούμε να αλλάξουμε το φυσικό περιβάλλον. Όμως, μαζί με αυτά τα μεγάλα έργα έρχονται και απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να επηρεάσουν όχι μόνο την περιοχή όπου βρίσκονται, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη.
Σύμφωνα με τη NASA, ανθρώπινες κατασκευές – μαζί με φυσικά φαινόμενα – μπορούν να επηρεάσουν την περιστροφή της Γης.
Τεράστιες Κατασκευές και οι Κρυφές τους Επιπτώσεις
Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε όλο και περισσότερες τεράστιες κατασκευές που δοκιμάζουν τα όρια της μηχανικής και της φυσικής. Εντυπωσιακά κτίρια όπως το Burj Khalifa στο Ντουμπάι, ο Πύργος της Σαγκάης και ο Βασιλικός πύργος των ρολογιών στη Σαουδική Αραβία είναι παραδείγματα αυτής της τάσης για όλο και μεγαλύτερα έργα. Όμως, πέρα από την εντυπωσιακή τους εμφάνιση, αυτά τα κτίρια θέτουν ερωτήματα για τις επιπτώσεις τους στον πλανήτη. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών στην Κίνα. Είναι το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα στον κόσμο, χτισμένο στην επαρχία Χουμπέι, και δείχνει την προσπάθεια της Κίνας να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους και να αναδείξει τη δύναμή της στην τεχνολογία.
Αν και ο βασικός του σκοπός είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι επιπτώσεις του ξεπερνούν τα άμεσα οφέλη του. Το τεράστιο μέγεθος και βάρος του έχει οδηγήσει σε συζητήσεις για το αν μπορεί να επηρεάσει την περιστροφή της Γης, κάτι που μελετούν επιστήμονες και ερευνητές.
Το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών: Ένας Γίγαντας με Παγκόσμιες Συνέπειες
Στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υδροηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Παρότι το φράγμα είναι τεράστιο, καλύπτει μόνο το 3% των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Όμως η σημασία του φράγματος δεν περιορίζεται στην ενέργεια: Έκθεση της NASA από το 2005 αναφέρει ότι το φράγμα μπορεί να επηρεάσει την περιστροφή της Γης. Κάθε γεγονός που περιλαμβάνει μεγάλη μετακίνηση μάζας, όπως ένας σεισμός ή το γέμισμα μιας τεράστιας δεξαμενής, μπορεί να έχει τέτοια επίδραση.
Ο Δρ. Benjamin Fong Chao από το Goddard Space Flight Center της NASA εξηγεί ότι ακόμα και μικρές ενέργειες, όπως η οδήγηση ενός αυτοκινήτου, έχουν πολύ μικρή αλλά υπαρκτή επίδραση στον πλανήτη. Το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών, με τη γιγάντια δεξαμενή του, δείχνει πόσο μπορεί η ανθρώπινη δραστηριότητα να αλλάξει ακούσια τη φυσική ισορροπία της Γης, κάνοντάς μας να ξανασκεφτούμε τις συνέπειες των μεγάλων έργων.
Η Επίδραση των 0,06 Μικροδευτερολέπτων
Για να καταλάβουμε καλύτερα την επίδραση, μπορούμε να σκεφτούμε έναν πατινέρ που αλλάζει την ταχύτητα περιστροφής του κουνώντας τα χέρια του. Παρόμοια, ο σεισμός του 2004 μείωσε τη διάρκεια της ημέρας κατά 2,68 μικροδευτερόλεπτα.
Αν η δεξαμενή του Φράγματος των Τριών Φαραγγιών γεμίσει πλήρως, θα συγκεντρώσει περίπου 10,6 τρισεκατομμύρια γαλόνια νερού (ή 40 κυβικά χιλιόμετρα). Αυτό το τεράστιο βάρος θα αυξήσει τη διάρκεια της ημέρας κατά 0,06 μικροδευτερόλεπτα και θα αλλάξει ελαφρώς το σχήμα της Γης, κάνοντάς την λίγο πιο στρογγυλή στον Ισημερινό και πιο επίπεδη στους πόλους.
Αν και οι αλλαγές αυτές φαίνονται ασήμαντες, δείχνουν πόσο ευαίσθητη είναι η ισορροπία του πλανήτη μας. Το άθροισμα πολλών ανθρώπινων δραστηριοτήτων μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην περιστροφή της Γης, στο κλίμα και στη γενικότερη σταθερότητα του πλανήτη.