
Το ηφαίστειο της Σαντορίνης μπορεί να φαίνεται ήσυχο, όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι δεν είναι ανενεργό.
Σε επιστημονικό φόρουμ που συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Γεωλογίας και το Τμήμα Τοπογραφίας και Αγρονόμων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο γεωφυσικός Κώστας Παπαζάχος κάλεσε σε εγρήγορση: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει έκρηξη».
Αν και καταστροφικές εκρήξεις όπως το Μινωικό γεγονός είναι σπάνιες – συμβαίνουν μία φορά κάθε 20.000 χρόνια – μικρότερες, αλλά σημαντικές εκρήξεις είναι πιο πιθανές μέσα στα επόμενα 10-20 χρόνια. Αυτές θα μπορούσαν να καλύψουν το νησί με μέτρα στάχτης, διαταράσσοντας τη ζωή, αν και είναι διαχειρίσιμες με την κατάλληλη προετοιμασία.
Πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, την οποία ο Βασίλης Καραστάθης από το Εθνικό Αστεροσκοπείο χαρακτήρισε ως «σμήνος χωρίς κύριο σεισμό», προκάλεσε εκατοντάδες δονήσεις μέσα σε λίγες ημέρες, πιθανόν λόγω κίνησης μάγματος. «Σε τρεις ημέρες είχαμε σεισμούς που αντιστοιχούν σε έναν ολόκληρο χρόνο», είπε. Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης, με περισσότερους από 30 σταθμούς GPS και σεισμικής καταγραφής πλέον ενεργούς στην περιοχή.
ekathimerini-com