
Βάσει νέας ανάλυσης που δημοσιεύθηκε στο Lancet eBioMedicine, η καθημερινή έκθεση σε ορισμένα χημικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή πλαστικών ενδέχεται να συνδέεται με περισσότερους από 356.000 θανάτους από καρδιοπάθειες το 2018.
Τα χημικά αυτά, γνωστά ως φθαλικές ενώσεις (phthalates), συναντώνται ευρέως σε είδη προσωπικής φροντίδας, παιχνίδια, υλικά συσκευασίας τροφίμων και ιατρικό εξοπλισμό. Ιδιαίτερη χρήση τους παρατηρείται στη Νότια Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό — περιοχές που συνολικά αντιπροσώπευσαν περίπου το 75% των θανάτων που σχετίζονται με τις ουσίες αυτές.
Η έρευνα επικεντρώθηκε κυρίως στο DEHP, μια συγκεκριμένη φθαλική ένωση που καθιστά τα πλαστικά πιο μαλακά και εύκαμπτα.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε DEHP μπορεί να προκαλέσει υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος στις αρτηρίες της καρδιάς, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού.
Η ομάδα του NYU Langone Health υπολόγισε ότι μόνο το 2018, το DEHP συνέβαλε στο 13,5% των θανάτων από καρδιοπάθειες παγκοσμίως σε άτομα ηλικίας 55-64 ετών. Στην Ινδία καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι (πάνω από 103.000), ενώ ακολουθούν η Κίνα και η Ινδονησία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αυξημένη παραγωγή πλαστικού και οι χαλαρότεροι κανονισμοί σε αυτές τις χώρες ενδέχεται να εξηγούν την έντονη επίδραση.
Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη για διεθνείς ρυθμιστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να περιοριστεί η έκθεση σε αυτές τις τοξικές ενώσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές με ταχεία εκβιομηχάνιση και υψηλή κατανάλωση πλαστικού.