Η αρχαιότερη γέφυρα στον κόσμο — ένα αληθινό αρχιτεκτονικό κόσμημα από έναν χαμένο πολιτισμό – χτίστηκε πριν από 3300 χρόνια και βρίσκεται στην Ελλάδα

Στους λόφους της Αργολίδας στην Ελλάδα βρίσκεται η Γέφυρα της Καζάρμας, ένα στολίδι του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Αν και είναι άνω των 3.300 ετών, αυτή η κατασκευή παραμένει λειτουργική μέχρι και σήμερα.

Κρυμμένη στο κυματιστό τοπίο της Πελοποννήσου, στην καρδιά της Αργολίδας και κοντά στο χωριό Αρκαδικό, δεσπόζει μια κατασκευή τόσο σεμνή όσο και εντυπωσιακή: η Γέφυρα της Καζάρμας. Γνωστή και ως Γέφυρα του Αρκαδικού, αυτό το αρχαίο έργο θεωρείται η παλαιότερη γέφυρα στον κόσμο που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται. Χρονολογείται από τη Μυκηναϊκή εποχή, περίπου το 1300 π.Χ., και αυτό το κατάλοιπο της Εποχής του Χαλκού μας μεταφέρει σε μια εποχή όπου οι Αχαιοί, πρόγονοι των Ελλήνων, έχτιζαν πανίσχυρες ακροπόλεις και χάραζαν εμπορικούς δρόμους. Μακριά από το να είναι ένα ξεχασμένο ερείπιο, η Γέφυρα της Καζάρμας στέκει ως απόδειξη της ευφυΐας και της διορατικότητας ενός αρχαίου πολιτισμού.

Μια μυκηναϊκή γέφυρα που ακόμα χρησιμοποιείται

Σήμερα, η Γέφυρα της Καζάρμας είναι μία από τις λίγες αρχαίες κατασκευές που εξακολουθούν να βρίσκονται σε χρήση. Το αρχιτεκτονικό της ύφος αντικατοπτρίζει τέλεια την τεχνική αρτιότητα του μυκηναϊκού πολιτισμού. Χτισμένη με κυκλώπεια τοιχοποιία —μια τεχνική που πήρε το όνομά της από τους Κύκλωπες, τους μυθικούς γίγαντες που οι Αχαιοί πίστευαν ότι ήταν αρχιμάστορες— ακολουθεί μια μέθοδο χαρακτηριστική της εποχής: τεράστιοι, ακατέργαστοι ασβεστολιθικοί όγκοι στοιβάζονται και εφαρμόζονται μεταξύ τους με ακρίβεια, χωρίς καθόλου κονίαμα. Αυτή η απλή αλλά εντυπωσιακά αποτελεσματική τεχνική έχει επιτρέψει στη γέφυρα να στέκει γερή επί αιώνες.

Η κατασκευή έχει μήκος 22 μέτρα, πλάτος 5,6 μέτρα και ύψος 4 μέτρα. Η κεντρική της καμάρα, σε σχήμα μυτερού θόλου, έχει άνοιγμα ενός μέτρου — επαρκές για να περνούν νερά της βροχής και μικρά ρυάκια. Ο δρόμος πάνω στη γέφυρα, πλάτους περίπου 2,5 μέτρων, ήταν αρκετά ευρύς για να περνούν πολεμικά άρματα, το βασικό μεταφορικό μέσο των μυκηναίων ευγενών.

Μια γέφυρα ανάμεσα σε άλλες αρχαίες γέφυρες

Η Γέφυρα της Καζάρμας δεν είναι η μοναδική στην Πελοπόννησο. Είναι μέρος ενός εντυπωσιακά οργανωμένου δικτύου μυκηναϊκών δρόμων. Οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει τουλάχιστον άλλες τέσσερις παρόμοιες γέφυρες στην περιοχή του Αρκαδικού. Ανάμεσά τους, η Γέφυρα Πετρογέφυρο, που επίσης χρησιμοποιείται σήμερα από πεζούς (και ζώα), διαθέτει ελαφρώς ψηλότερη καμάρα από εκείνη της Καζάρμας. Μια άλλη γέφυρα, κοντά στο χωριό Λυκοτρουπι, ξεχωρίζει για τα πέτρινα κράσπεδά της, τα οποία καθοδηγούσαν τους τροχούς των αρμάτων, αποτρέποντας τα ατυχήματα.

Αυτά τα αρχιτεκτονικά κατορθώματα αποτελούν απόδειξη της ακρίβειας και της ικανότητας των μυκηναίων οικοδόμων. Πολύ πριν από την εποχή του σκυροδέματος και της σύγχρονης μηχανικής, οι Μυκηναίοι είχαν ήδη κατακτήσει τις βασικές αρχές της ανθεκτικής υποδομής. Αυτό το δίκτυο γεφυρών δημιουργούσε έναν λειτουργικό και κρίσιμο χώρο για στρατιωτικές κινήσεις, εμπορικές ανταλλαγές και επικοινωνία μεταξύ των πόλεων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ