Αφιερωμένη στη γη και τον πρωτογενή τομέα η περιφερειακή συνδιάσκεψη Θεσσαλίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ.

Παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. Ν. Ανδρουλακη, κορυφαίων στελεχών της κεντρικής πολιτικής σκηνής και της Θεσσαλίας πραγματοποιείται σήμερα στη Λάρισα η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Θεσσαλίας του κόμματος.

Τις εργασίες της συνδιάσκεψης άνοιξε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιλένα Αποστολάκη και υπεύθυνη εκ μέρους του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου για την εν λόγω Συνδιάσκεψη, που σημείωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία υποσχέθηκε σταθερότητα και ανάπτυξη, αλλά αν κάνουμε τον απολογισμό της θα σταθούμε στον συγκεντρωτισμό και τον αυταρχισμό του επιτελικού κράτους, στη διάλυση του ΕΣΥ και των υποδομών που θα μας θυμίζει η τραγωδία των Τεμπών, και θα σταθούμε επίσης στην εγκατάλειψη της Περιφέρειας στην τύχη της κάτι που θα μας θυμίζει ο Daniel και ο Ιανός».

Επισήμανε ότι το «πάμε και όπου βγει» ως μότο της χώρας επί Νέας Δημοκρατίας «φέρνει το αίτημα της πολιτικής αλλαγής, που βρήκε έκφραση πρώτα εδώ στη Θεσσαλία με τη νίκη του περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα» κατέληξε η Μ. Αποστολάκη.

Από την πλευρά της η Ευαγγελία Λιακούλη, Βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ξεκίνησε την ομιλία της υπογραμμίζοντας το μείζον ζήτημα της δημογραφικής γήρανσης τονίζοντας ότι «οι πλημμύρες αφαίρεσαν πλούτο σε ανθρώπινο δυναμικό, τη στιγμή που το προηγούμενο διάστημα η Θεσσαλία σε επίπεδο πληθυσμού είχε χάσει έναν νομό».

Επισκοπώντας τις τραγικές αβελτηρίες της κυβέρνησης ως προς την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, η κα. Λιακούλη απαρίθμησε: «Το φυτικό κεφάλαιο που χάθηκε, δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη. Δεν δόθηκαν αποζημιώσεις για να απομακρυνθεί το ίζημα από τα χωράφια, που παραμένουν ακαλλιέργητα. Δεν έχουν αποζημιωθεί πλήρως οι κτηνοτρόφοι για τα ζώα που έχασαν, καθώς εισέπραξαν 150 ευρώ/ζώο ενώ χρειάζονταν 380 ευρώ για να αποκαταστήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο. Συνυπολογίστε και την καραντίνα ως τον Ιούνιο λόγω ευλογιάς και πανώλης. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη».

Η Ε. Λιακούλη στάθηκε επικριτικά σημειώνοντας ότι κάθε φορά που έρχεται κυβερνητικό κλιμάκιο στη Θεσσαλία διοργανώνεται και μια φιέστα, κενή όμως περιεχομένου. «Ο Πρωθυπουργός ήρθε τον Σεπτέμβριο στο Κιλελέρ και εξήγγειλε στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, αλλά τελικά ακούσαμε ό,τι είχε εξαγγείλει από τον Ιανό» πρόσθεσε και χτύπησε καμπανάκι για την λειψυδρία που απειλεί τώρα τον θεσσαλικό κάμπο. «Διεκδικούμε -και δεν θα σταματήσουμε- τη Θεσσαλία που πρέπει να γίνει ξανά ανθεκτική» κατέληξε η βουλευτής Λάρισας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας ανέδειξε τρία κεντρικά διακυβεύματα: «την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας, την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και του αρδευτικού ελλείμματος καθώς και να αποφασίσουμε ποιο θα είναι το γεωργικό μίγμα».

Έκανε εκτενή αναφορά στο έργο της Περιφέρειας που ως τώρα άγει τις πρωτοβουλίες στα έργα της αντιπλημμυρικής προστασίας και υπογράμμισε τον κίνδυνο από το έλλειμμα νερού καθώς τα 2/3 του αρδευτικού νερού προέρχονται από γεωτρήσεις και το υπόλοιπο από τη λίμνη Πλαστήρα που φέτος έχει μειωμένα αποθέματα.

«Δουλεύουμε με προγραμματισμό και λίγα λόγια για να έχουμε αποτέλεσμα και να είμαστε κοντά στους πολίτες» κατέληξε ο Δημήτρης Κουρέτας.

Εισηγήσεις

Ο κ. Ντίνος Μπλιάτσος, Γεωπόνος – Αντιπρόσωπος Γενικής Συνέλευσης ΓΕΩΤΕΕ, πρότεινε τη δημιουργία «μεγάλων, οργανωμένων σχημάτων σε συνεργασία με τη βιομηχανία. Δεν είναι αντίπαλός μας στα τρόφιμα, ιδιαίτερα στη Θεσσαλία. Έχουμε πολύ σοβαρή βιομηχανία στα τρόφιμα. Όμως, να μην είμαστε υπάλληλοί της. Να είμαστε οργανωμένοι και να συζητάμε απευθείας». «Η λογική μας είναι μία: Ή συνεργαζόμαστε όλοι μαζί και κρατάμε τα χωράφια και την παραγωγή μας κι εμείς διαπραγματευόμαστε με δύναμη ή γινόμαστε υπάλληλοι των funds», πρόσθεσε.

Ο κ. Ιωάννης Ζαχαριάς, Αγρότης – Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Κιλελέρ, κατήγγειλε την αποδιοργάνωση του φορέα του ΟΠΕΚΕΠΕ και την καθυστερημένη καταβολή αποζημιώσεων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει «δυνατότητα σχεδιασμού». «Για να γίνει παραγωγή με σεβασμό στο περιβάλλον, πρέπει να υπάρχουν τρεις παράγοντες: α)η αντιμετώπιση του δημογραφικού και η πληθυσμιακή αποψίλωση, β)η διαχείριση των υδάτων και γ)η ενέργεια», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κοσμάς Αποστολίδης, Κτηνίατρος – Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, πρότεινε «marketing και δίκτυα συνεργασίας. Με οργάνωση εκδηλώσεων, όπως ετήσιο φεστιβάλ κτηνοτροφίας Θεσσαλίας, εκθέσεων τοπικών προϊόντων και ημερίδων για ανάδειξη της πράσινης ετικέτας, έχοντας ως στόχο για ένταξη των προϊόντων μας σε εθνικά και ευρωπαϊκά σχήματα ποιότητας και συμμετοχής σε δίκτυα γαστρονομίας αειφόρου τουρισμού».

Ο κ. Άγγελος Κωνσταντέλιας, Πρόεδρος Επαγγελματιών Αλιέων Ανατολικού Πηλίου, τόνισε την ανάγκη «δημιουργίας κοινωνικών συνεταιρισμών, επιχειρήσεων ΚοινΣεπ, παράκτιας αλιείας, περιβαλλοντικής ευαισθησίας». Ως προς τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, είπε «αυτό γίνεται ήδη σε σημαντικό βαθμό. Πέραν του ότι δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες μας να γευτούν τα ψάρια, παράλληλα έχουμε φροντίσει και παράγουμε και δικά μας προϊόντα ως αγρότες, αλλά και κάποια τοπικά εδέσματα όπως είναι το κρίταμα».

Ο κ. Γιώργος Μπούκης, Πρόεδρος ΔΣ Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, υπογράμμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια «κακοποιήθηκε ο ίδιος ο θεσμός του συνεταιρισμού και κακοποιήθηκε από αυτούς το διαχειρίστηκαν». Αναφερόμενος στο παραγόμενο έργο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας τόνισε: «Στηρίζουμε τον τόπο. Σήμερα είμαστε μια τράπεζα με 16.500 συνεταίρους, η οποία έχει πανθεσσαλική εμβέλεια. Είμαστε μια τράπεζα ισχυρή, η οποία δεν ανακεφαλαιοποιήθηκε ποτέ από τον κρατικό προϋπολογισμό», εξηγώντας πως στήριξε την τοπική αγορά και την δεκαετή κρίση.

Η κυρία Έλλη Γκόλτσιου, Τυροκόμος- Επιχειρηματίας, η οποία εδρεύει στα Καλύβια Ελασσόνας και ασχολείται με την κτηνοτροφία. «Η σχετικά νέα μονάδα μας δημιουργήθηκε πριν 20 χρόνια και θεωρείται από τις καλύτερες και πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις της περιοχής», ανάφερε υπογραμμίζοντας ότι οι προκλήσεις της παραγωγής είναι πολλές. «Δοκιμάσαμε να μπούμε στην αγορά λιανικής, να βγούμε οι ίδιοι στην αγορά. Δημιουργήσαμε ακόμα και το δικό μας κατάστημα στην Ελασσόνα», ωστόσο και την περίοδο της πανδημίας στράφηκαν προς το ηλεκτρονικό εμπόριο «δημιουργώντας δικό μας δίκτυο με προσωπικές διανομές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό». Παράλληλα, ζήτησε «εντατικούς ελέγχους από το κράτος και κυρώσεις ανεξαιρέτως» όπου απαιτείται.

Ο κ. Στέλιος Νάνος, Γεωπόνος Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωσης Ελασσόνας», επισήμανε ότι «για την ανάπτυξη τη υπαίθρου χρειάζονται ισχυρές, συλλογικές οργανώσεις των αγροτών, οργανώσεις που θα επενδύσουν στην εργασία, στην αλληλεγγύη, στην ποιότητα, στην εξωστρέφεια, στη γνώση, στην καινοτομία και στη διαφάνεια. Τέτοιες οργανώσεις χρειάζεται η χώρα και τέτοιες οργανώσεις πρέπει να στηρίξει η πολιτεία». Εξήγησε δε ότι οι συνεταιρισμοί σήμερα αφορούν κυρίως αυτούς με μικρό κλήρο.

Ο κ. Άγγελος Ξηντάρης, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου & Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου, κατά την παρέμβασή του, σημείωσε ότι «η διασύνδεση μεταξύ μας και με τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας, το ευάλωτο στην κλιματική αλλαγή οικοσύστημα και η βιοποικιλότητα, η γεωγραφική απομόνωση και η εδαφική ασυνέχεια, οι υποδομές, τα δίκτυα και τα λιμάνια δημιουργούν ένα σύστημα πολυπαραγοντικό και δυσλειτουργικό. Αυτό ακριβώς σημαίνει νησιωτικότητα», περιγράφοντας τις δυσκολίες αλλά και τις αναπτυξιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών, όπως και σε τομείς όπως η υγεία.

Ο κ. Παναγιώτης Νάνος, Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, αναφερόμενος στο ζήτημα της ορεινότητας, είπε ότι ξεχάστηκε ως ζήτημα, καθώς «κυριάρχησε η πολιτική αντίληψη ότι τα ορεινά – μαζί και η νησιωτικότητα – είναι μια περιοχή άγονη και προβληματική. Έχει φύγει ο κόσμος, άρα τι να επενδύσουμε τώρα εκεί; Λάθος. Τα ορεινά είναι ένας ανεκμετάλλευτος πλούτος. Είναι ένα ορυχείο ανενεργό και δεν υπάρχουν άγονες και προβληματικές περιοχές. Υπάρχουν άγονες αντιλήψεις και προβληματικές πολιτικές. Περί αυτού πρόκειται». Υπογράμμισε την ανάγκη ανάδειξης και στήριξης των τοπικών προϊόντων, αλλά και του τουρισμού όλων των εποχών.

Ο κ. Χρήστος Γιακουβής, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λάρισας επισήμανε προλογικά ότι «οι υποδομές αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομείται η οικονομική και κοινωνική ζωή». Έβαλε ψηλά στην ατζέντα τη θωράκιση από φυσικές καταστροφές, χαιρέτησε τη δημιουργία κέντρου πολιτικής προστασίας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις στην περιοχή κυρίως είναι μεταποιητικές, συνεπώς για μια ανθηρή πρωτογενή και μεταποιητική παραγωγή είναι η λύση του προβλήματος του νερού.

Ο κ. Αλέξανδρος Μπελέσης, Γεωλόγος – Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας εξήγησε τις στρεβλώσεις παλαιότερων υποδομών που εν πολλοίς δεν θωράκισαν τη Θεσσαλία από τις πλημμύρες. «Χρειαζόμαστε αντιπλημμυρικά έργα στις μεγάλες θεσσαλικές πόλεις, ενίσχυση των αναχωμάτων κοντά στους αστικούς ιστούς γιατί εξαρχής δεν ξαναφτιάχνονται τόσα πολλά αναχώματα, ενώ μετά τον Daniel πρέπει να ξαναδούμε μια δεύτερη διέξοδο του Πηνειού προς το Αιγαίο» σημείωσε βάζοντας τη διάσταση ότι το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να λάβει μια τελική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι με τα έργα του Αχελώου.

Ο κ. Κωνσταντίνος Καραμπατσάς, Γεωπόνος ΕΛΓΑ – Αντιπρόσωπος Γενικής Συνέλευσης ΓΕΩΤΕΕ έκανε αναφορά στα επίχειρα της κλιματικής μεταβολής που ως αποτέλεσμα έχουν να μειώνεται η ποσότητα, η ένταση και η κατανομή των βροχοπτώσεων ενώ η ξηρασία έχει αυξηθεί σε όλες τις περιοχές της χώρας. «Στην Περιφέρεια μας το 2020 είχαμε την άνοιξη ισχυρούς παγετούς και το φθινόπωρο τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανό. Το 2021 έντονα κύματα καύσωνα και ο Δεκέμβριος του 2022 καταγράφηκε ως ο θερμότερος όλων των εποχών, άνοιξη του 2023 επίσης ισχυροί παγετοί κ.ο.κ δηλαδή έχουμε συνεχιζόμενα φαινόμενα που παλαιότερα θεωρούνταν απίθανα σενάρια καταστροφών» κατέληξε.

Η κα. Εύα Ψαθά, Πολιτικός Μηχανικός και Δρ. Πολεοδομίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τόνισε ότι «όλες οι πόλεις δεν είναι de facto ανθεκτικές αλλά έχει να κάνει με το εύρος των απωλειών μετά το σοκ». Στάθηκε με έμφαση σε καλές διεθνείς πρακτικές και εμβληματικά παραδείγματα ανθεκτικών πόλεων, όπως η Κοπεγχάγη που τερματίζει πρώτη σε όλες τις λίστες ποιότητας ζωής και το 2011 είχε ζήσει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. «Κάποιοι πεζόδρομοι και δημόσιοι χώροι της Κοπεγχάγης λειτουργούν πλέον ως χείμαρροι και λίμνες όταν βρέχει» πρόσθεσε. Στο ερώτημα αν είναι ανθεκτικές οι θεσσαλικές πόλεις, η κα. Ψαθά απάντησε ότι διαθέτουν μέτρια ανθεκτικότητα και έντονη περιβαλλοντική ευαλωτότητα.

Ο κ. Λάμπρος Βασιλειάδης, Επίκουρος Καθηγητής Τεχνικής Υδρολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφερόμενος στα υδραυλικά έργα σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν το 2025 να πηγαίνουμε με νομοθεσία του 1974 όσον αφορά στις προδιαγραφές σχεδιασμού τέτοιων έργων».

«Πώς θα βγάλω ένα υδραυλικό μοντέλο ή θα κάνω μια προσομοίωση πλημμυρικού κινδύνου, όταν για παράδειγμα η Μαγνησία δεν έχει καν υδρομετρικό σταθμό;» αναρωτήθηκε με έμφαση σημειώνοντας την ανάγκη ολιστικής διαχείρισης ώστε στο τέλος να έχουμε ως αποτέλεσμα τη μείωση του πλημμυρικού κινδύνου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ