
Ένα κουταλάκι κανέλα στο πρωινό, λίγος κουρκουμάς στο κάρυ ή λίγο τζίντζερ στα μπισκότα – αυτά τα μπαχαρικά είναι βασικά υλικά στις κουζίνες όλου του κόσμου. Εδώ και αιώνες χρησιμοποιούνται όχι μόνο για γεύση, αλλά και για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, ιδιαίτερα στην Αγιουρβέδα και την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική. Αλλά μπορεί ένα τόσο “αθώο” κουταλάκι μπαχαρικού να επηρεάσει τη φαρμακευτική αγωγή;
Κανέλα
Η κανέλα, που προέρχεται από το φλοιό των δέντρων Cinnamomum, περιέχει ουσίες όπως κιναμαλδεΰδη, ευγενόλη και κουμαρίνη. Χρησιμοποιείται σε γεύσεις τροφίμων, αρώματα και φυτικά σκευάσματα. Έχει συσχετιστεί με οφέλη όπως:
- Μείωση φλεγμονών
- Ρύθμιση σακχάρου
- Προστασία από καρδιοπάθειες
- Βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου
Όμως, πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μισισίπι έδειξε ότι η κιναμαλδεΰδη ενεργοποιεί υποδοχείς που επιταχύνουν την αποβολή φαρμάκων από το σώμα, πιθανώς μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους. Η έρευνα έγινε στο εργαστήριο και δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί σε ανθρώπους, αλλά δημιουργεί προβληματισμούς.
Επιπλέον, υπάρχουν δύο είδη κανέλας:
- Cassia (συνηθισμένη στα σούπερ μάρκετ, με υψηλή περιεκτικότητα σε κουμαρίνη)
- Κεϋλάνης (γνωστή και ως “αληθινή” κανέλα, με λιγότερη κουμαρίνη)
Η κουμαρίνη είναι αντιπηκτική ουσία και σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να βλάψει το ήπαρ, ενώ μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα όπως η βαρφαρίνη (αντιπηκτικό), αυξάνοντας τον κίνδυνο αιμορραγίας.
Υψηλές δόσεις κανέλας (κυρίως σε συμπληρώματα) μπορεί να επηρεάσουν επίσης παυσίπονα, αντικαταθλιπτικά, αντικαρκινικά και αντιδιαβητικά φάρμακα.
Μικρές ποσότητες είναι γενικά ασφαλείς.
Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς, με το έντονο κίτρινο χρώμα του, περιέχει κουρκουμίνη, η οποία έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι περισσότερες πληροφορίες για τις αλληλεπιδράσεις του βασίζονται σε πειράματα σε ζώα ή σε εργαστήριο, όχι σε ανθρώπους. Υπάρχουν ενδείξεις ότι:
- Μπορεί να επηρεάσει ένζυμα του ήπατος, άρα και τον μεταβολισμό φαρμάκων
- Μπορεί να ενισχύσει τη δράση αντικαταθλιπτικών, φαρμάκων για πίεση, χημειοθεραπεία και αντιβιοτικά
- Λειτουργεί ως φυσικό αντιπηκτικό, άρα μπορεί να ενισχύσει τη δράση φαρμάκων όπως η ασπιρίνη ή η βαρφαρίνη
- Μειώνει το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση, οπότε μπορεί να ενισχύσει τα αντίστοιχα φάρμακα και να προκαλέσει υπερβολική μείωση
Οι επιδράσεις αυτές αφορούν κυρίως τα συμπληρώματα και όχι τις μικρές ποσότητες στο φαγητό.
Τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι γνωστό για τη ναυτία και τις αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες, αλλά η τζιντζερόλη και άλλες δραστικές ουσίες του μπορεί να επηρεάσουν τον μεταβολισμό των φαρμάκων. Έχει ήπια αντιπηκτική δράση, άρα σε συνδυασμό με αντιπηκτικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.
Η επίδρασή του στα αντιδιαβητικά φάρμακα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη – κάποιες μελέτες δείχνουν μείωση σακχάρου, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
Γενικά,
Οι περισσότερες επιδράσεις των παραπάνω μπαχαρικών αφορούν υψηλές δόσεις από συμπληρώματα, όχι τις φυσιολογικές ποσότητες στο μαγείρεμα.
Αν παίρνετε φάρμακα – ειδικά για πίεση, διαβήτη, ή αίμα – καλό είναι να συμβουλευτείτε γιατρό ή φαρμακοποιό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε φυτικό συμπλήρωμα.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, η χρήση μπαχαρικών στο φαγητό είναι ασφαλής και ωφέλιμη.
Οπότε: πασπαλίστε, προσθέστε και απολαύστε με μέτρο, και προσοχή στα φάρμακα που παίρνετε!!!