
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Υδάτων και Αποβλήτων (ΡΑΑΕΥ) ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που προηγήθηκε τον Νοέμβριο 2024 και σε συνέχεια της απόφασης υπ. αριθμό Ε-22/2025, συγκεντρώθηκαν διάφορα σχόλια και απόψεις από ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με την πρόταση αύξησης των τελών διανομής φυσικού αερίου κατά 10%.
Οι απόψεις που υποβλήθηκαν αξιολογήθηκαν προσεκτικά, και η ΡΑΑΕΥ διαπιστώνει ότι η πρόταση λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τις προκλήσεις της αγοράς, ενώ παράλληλα διασφαλίζει τους καταναλωτές και ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επιπλέον, η ΡΑΑΕΥ εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη της σχετικά με την απορρόφηση της ανωτέρω αύξησης από τον Διαχειριστή φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας ότι η εφαρμογή της θα πραγματοποιηθεί με τρόπο δίκαιο και διαφανή, χωρίς να προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στους καταναλωτές ή στους χρήστες του δικτύου.
Ο Δημήτρης Παπαλέξης υπέβαλε τις ενστάσεις τους προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Υδάτων και Αποβλήτων (ΡΑΑΕΥ) τον Νοέμβριο του 2024 τονίζοντας την ανάγκη μείωσης των τελών από πλευράς του Διαχειριστή Δικτύου Φυσικού Αερίου, αλλά και την ανάγκη περισσότερων επενδύσεων στην εξάπλωση των δικτύων προκειμένου περιοχές του Νομού μας να μην βρίσκονται ενεργειακά απομονωμένες.
Απόσπασμα από την Απόφαση της ΡΑΑΕΥ υπ. αριθμό Ε-22/2025 σελ. 10-11
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, ο Δήμος Ελασσόνας, ο κ. Δημήτρης Παπαλέξης, ο κ. Αλέξανδρος Αθανασόπουλος και ο κ. Δημήτριος Γκίγκας τονίζουν την ανάγκη για αυξημένες επενδύσεις στο δίκτυο φυσικού αερίου, καθώς ο τρέχων προϋπολογισμός (μόλις 5 km επέκτασης το 2025 για Αττική, Θεσσαλονίκη, και Θεσσαλία) θεωρείται ανεπαρκής και ενδέχεται να οδηγήσει σε ενεργειακή απομόνωση ορισμένων περιοχών.
Επιπλέον, χαρακτηρίζουν τις αυξήσεις στα τέλη διανομής (15% το 2023 και προγραμματισμένη επιπλέον αύξηση 10%) αδικαιολόγητες, ιδίως αφού δεν συνοδεύονται από νέες επενδύσεις. Αμφισβητούν, επίσης, το υψηλό κόστος αντικατάστασης μετρητών (52 εκατ. ευρώ) και εξοπλισμού με σταθμούς LNG, εκφράζοντας ανησυχίες τόσο για την ανάγκη όσο και για τις ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών.
Η Αρχή συμφωνεί με τα σχόλια των ανωτέρω συμμετεχόντων στη Δημόσια Διαβούλευση και, όπως εξηγείται αναλυτικά κατωτέρω, δεν εγκρίνει το σύνολο του ποσού των 52 εκατομμυρίων ευρώ για την αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών, ενώ το συνολικό εγκεκριμένο κόστος του Προγράμματος Ανάπτυξης μειώνεται κατά 14,7%, κάτι που αναμένεται να απορροφήσει πλήρως την επιπλέον αύξηση 10% στα τέλη διανομής.
Αναφορικά με την μη ανάπτυξη δικτύου διανομής στις Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, η Αρχή έχει καταστήσει σαφές στον Διαχειριστή ότι η ανάπτυξη του δικτύου διανομής είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος προσέλκυσης νέων πελατών και μεγαλύτερων καταναλώσεων. Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των επενδύσεων ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής θα πρέπει να συνοδεύονται από αντίστοιχη μείωση του συνολικού κόστους του Προγράμματος Ανάπτυξης.