Β. Κόκκαλης: «Αποκλείστηκαν από το Μέτρο 23 αγρότες χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα να αποδείξουν ζημιά

Για αποκλεισμό συγκεκριμένων καλλιεργειών, των οποίων οι παραγωγοί δεν είχαν τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι υπέστησαν ζημιά, μίλησε από το βήμα της Βουλής ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, στο πλαίσιο συζήτησης σχετικής ερώτησής του με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύση Σταμενίτη.

Ο κ. Κόκκαλης είχε ζητήσει την κατά το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη καλλιεργειών και αγροτών, αλλά και περισσότερη «διαφάνεια» ως προς την ενημέρωση και την υλοποίηση του μέτρου.

Στην πρωτολογία του ο κ. Κόκκαλης ανέφερε τα εξής: «Περί τα τέλη Φεβρουαρίου περίπου του τρέχοντος έτους εξ αφορμής των αγροτικών κινητοποιήσεων, μόλις έληξαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις η Κυβέρνησή σας ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του Μέτρου 23 του ΠΑΑ, το οποίο Μέτρο 23 –εσείς, βέβαια, δεν το λέτε και είναι προς τιμήν σας- εμφανίζεται για πρώτη φορά. Και γιατί ήταν πρώτη φορά; Γιατί στο προηγούμενο ΠΑΑ δεν είχε προβλεφθεί το 2014. Στο ΠΑΑ του 2014 δεν είχε προβλεφθεί. Σε αυτό είχε προβλεφθεί το Μέτρο 23 εγκαίρως. Το ενεργοποιήσατε και καλά κάνατε.

Από το Βήμα της Βουλής τότε συζητούσαμε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Είχα πει: Στείλατε σε όλες τις ΔΑΟΚ ένα έγγραφο να ενημερώσουν τον αγροτικό κόσμο ή τους συνεταιρισμούς να προσκομίσουν όλοι οι αγρότες τη ζημιά την οποία έχουν υποστεί, εφόσον έχουν υποστεί ανά καλλιέργεια και να πείτε αυτά είναι τα κριτήρια, αυτές είναι οι προϋποθέσεις αυτού του μέτρου, ώστε να γίνει σωστά, υπεύθυνα και δίκαια η αποζημίωση, πρώτον και αφετέρου να υπάρξει –γι’ αυτό και το έβαλα σε εισαγωγικά- η διαφάνεια στην ενημέρωση ή όποιος πρόλαβε κατέθεσε έναν φάκελο ή σε όποιον θέλουμε;

Σήμερα δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε ότι συγκεκριμένα προϊόντα, για τα οποία είναι ήδη έτοιμη η λίστα, είναι έτοιμα για το Μέτρο 23, μεταξύ των οποίων το βαμβάκι, τα σταφύλια. Πράγματι πάθανε ζημιά όλα αυτά τα προϊόντα.
Υπάρχουν, όμως, μεγάλες αδικίες. Υπάρχει αδικία στα προϊόντα τα οποία επιλέγετε -εσείς θα το επιβεβαιώσετε- στα αμύγδαλα, όπου μόνο μια συγκεκριμένη ποικιλία είναι, άλλες ποικιλίες έχουν μείνει εκτός, στα αχλάδια μια συγκεκριμένη ποικιλία, η ελιά είναι εκτός. Δεν έχει υποστεί ζημιά η ελιά σε όλη την Ελλάδα;

Τα φιστίκια είναι εκτός, τα κάστανα εκτός, τα ροδάκινα εκτός.

Μπορείτε σήμερα ως Κυβέρνηση, πρώτον, να πείτε υπεύθυνα να ενημερώσουμε τον αγροτικό κόσμο ότι η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε και τελικά τα προϊόντα είναι αυτά τα έξι-επτά ήταν αυτή και αυτή και αυτή και, δεύτερον, εάν υπάρχει πρόθεση να παγιωθεί το Μέτρο 23, διότι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι ήδη προ των πυλών;»

Στην δευτερολογία του, ο Λαρισαίος πολιτικός αναρωτήθηκε: «Τι έχετε να πείτε για τα προϊόντα τα οποία θα μείνουν εκτός; Τους δόθηκε η δυνατότητα να αποδείξουν ότι υπάρχει ζημιά; Αυτό είναι το κρίσιμο. Δόθηκε η δυνατότητα στους ελαιοπαραγωγούς να αποδείξουν ότι έχουν υποστεί ζημιά; Και αν δεν είχαν υποστεί ζημιά, μετά θα είχατε απόλυτο δίκιο εσείς -όταν λέω εσείς, η Κυβέρνηση- ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πει «συγγνώμη, δεν αποδεικνύεται η ζημιά». Το ίδιο ισχύει και για το αμύγδαλο για τις υπόλοιπες ποικιλίες. Η ποικιλία «Τέξας», για παράδειγμα, έχει υποστεί την ίδια ζημιά με την ποικιλία «φυρανιά», η οποία θα αποζημιωθεί. Αυτοί οι άνθρωποι γιατί να είναι εκτός, οι οποίοι έχουν προσκομίσει και συγκεκριμένα έγγραφα και στο Υπουργείο; Αυτό είναι το παράπονό τους και αυτή είναι η εύλογη διαμαρτυρία, ότι προχωράτε σε μια αποζημίωση χωρίς όρους δικαιοσύνης, ειδικά κοινωνικής δικαιοσύνης, κύριε Υπουργέ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ