
Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η φιλοξενία και υλοποίηση του προγράμματος Erasmus+ Blended Intensive Programme (BIP) με τίτλο «Culturally Sensitive Communication in the field of Healthcare», το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 23 Μαΐου 2025 στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα.
Το πρόγραμμα συγκέντρωσε καθηγητές και φοιτητές από τέσσερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Ελλάδα), το Πανεπιστήμιο της Udine (Ιταλία), το Πανεπιστήμιο της Girona (Ισπανία) και το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας (Πορτογαλία), προωθώντας την πολυπολιτισμική ανταλλαγή γνώσεων και την καλλιέργεια δεξιοτήτων διαπολιτισμικής επικοινωνίας στον χώρο της υγείας.
Η πρώτη ημέρα του προγράμματος περιλάμβανε θερμή υποδοχή από την Πρόεδρο του Τμήματος Νοσηλευτικής, Καθηγήτρια Ιωάννα Β. Παπαθανασίου, καθώς και από την ακαδημαϊκή συντονίστρια Erasmus και υπεύθυνη εξωστρέφειας του Τμήματος, Καθηγήτρια Μαρία Μαλλιαρού. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε σημαντικά ιστορικά σημεία της πόλης της Λάρισας, μέσα από μια επιμελημένη ξενάγηση από τον κ. Ηλία Βαλιάκο, ΕΔΙΠ με γνωστικό αντικείμενο την Ιστορία των Επιστημών της Υγείας, αναδεικνύοντας τη σύνδεση της ιστορικής ταυτότητας της πόλης με την εξέλιξη της φροντίδας υγείας.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις υψηλού επιπέδου από τα μέλη του Εργαστηρίου Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Φροντίδα Τραύματος και Ασφάλεια Ασθενή. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην εισήγηση της προέδρου του Τμήματος Καθηγήτριας Ιωάννας Παπαθανασίου, σχετικά με την τεχνική SBAR, καθώς και στην παρουσίαση του Αναπληρωτή Καθηγητή Παύλου Σαράφη, σχετικά με την διεπαγγελματική συνεργασία. Ιδιαίτερα θερμή ήταν η ανταπόκριση των συμμετεχόντων στην ομιλία του κ. Ιωάννη Κουρουτζή, επιστημονικού συνεργάτη του Εργαστηρίου, ο οποίος ανέπτυξε τον ρόλο των κοινωνικών δικτύων ως εργαλείο ενίσχυσης της εγγραμματοσύνης υγείας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προσαρμογής των επαγγελματιών υγείας στις ψηφιακές προκλήσεις της εποχής.
Ένα από τα πιο συγκινητικά και ουσιαστικά σημεία του προγράμματος αποτέλεσε η επίσκεψη στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST, όπου πραγματοποιήθηκε συζήτηση με την κα. Ιωάννα Καραβάνα, Πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ανάγκες των ασθενών στην επικοινωνία τους με τους επαγγελματίες υγείας και έδωσε στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να ακούσουν τη φωνή της κοινότητας και να αντιληφθούν σε βάθος τη σημασία της ενσυναίσθησης στην κλινική πράξη. Ευχαριστούμε θερμά το Πάρκο Καινοτομίας JOIST για την άψογη φιλοξενία και ιδιαιτέρως τις κ.κ. Μαρία Πουρνάρη, Επικεφαλής Διεθνούς Ανάπτυξης και COO του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Health Hub, και Κατερίνα Δημηνίκου, υπεύθυνη επικοινωνίας και εκδηλώσεων, για την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχία της συνάντησης.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, το πρόγραμμα περιλάμβανε διαδραστικά εργαστήρια, παρουσιάσεις, παιχνίδια ρόλων και ομαδικές δραστηριότητες, που είχαν ως στόχο την ενίσχυση της ενεργητικής ακρόασης, την κατανόηση πολιτισμικών διαφορών και την ανάπτυξη συνεργατικού πνεύματος. Οι φοιτητές εργάστηκαν σε διεθνείς ομάδες, αντάλλαξαν εμπειρίες και ανέπτυξαν σχέσεις που προωθούν τη διαπολιτισμική κατανόηση και τον σεβασμό στον πολυδιάστατο τομέα της φροντίδας υγείας.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του BIP “Culturally Sensitive Communication in the field of Healthcare” αποδεικνύει τη δέσμευση του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην προώθηση της διεθνοποίησης, της εκπαιδευτικής καινοτομίας και της ενδυνάμωσης των μελλοντικών επαγγελματιών υγείας με τις απαραίτητες δεξιότητες για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου.