Αιμορραγικός πυρετός: Η διαδρομή του τσιμπουριού μέχρι τη Λάρισα

Υπό έλεγχο είναι η παρακολούθηση και εξέταση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με τον 72χρονο κτηνοτρόφο στην Ελασσόνα Λάρισας, ο οποίος έχασε τη ζωή του από τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας – Κονγκό (Crimean-Congo Haemorrhagic Fever CCHF)

Η κατάσταση της 54χρονης γιατρού, η οποία νόσησε και τώρα νοσηλεύεται απομονωμένη σε ειδικό θάλαμο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, είναι βελτιωμένη, καθώς έπεσε ο πυρετός που είχε εκδηλώσει. Τέσσερις ακόμα γιατροί του νοσοκομείου, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, υποβλήθηκαν χθες σε μοριακό έλεγχο και βγήκαν αρνητικοί στον ιό, ενώ αναμένεται να περάσουν από την ίδια διαδικασία και σήμερα.

Δειγματοληψία σε 300 άτομα

Με δεδομένο ότι ελήφθησαν υπόψη και οι στενές επαφές των γιατρών, 10 άτομα χαρακτηρίστηκαν από τον ΕΟΔΥ υψηλού κινδύνου για νόσηση και μετάδοση της νόσου και 15 μέτριου κινδύνου. Για τον λόγο αυτό και τα 25 άτομα βρίσκονται υπό παρακολούθηση από τον ΕΟΔΥ και παρότι μέχρι στιγμής είναι αρνητικοί στον ιό και δεν εμφανίζουν συμπτώματα, πρέπει να παραμείνουν υπό παρακολούθηση επί 14 ημέρες συνολικά.

«Τις προσεχείς ημέρες θα ξεκινήσουμε ενημέρωση στην Ελασσόνα και τους γύρω οικισμούς της Λάρισας αναφορικά με τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας – Κονγκό, ενώ αναμένεται να γίνει λήψη δείγματος (αίματος) σε περίπου 300 άτομα ώστε να αποκλειστεί πλήρως κάθε ενδεχόμενο διασποράς της νόσου», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρ. Χατζηχριστοδούλου.

Αιμορραγικός πυρετός: Η διαδρομή του τσιμπουριού μέχρι τη Λάρισα-1
Γράφημα: Michael Kirki

Πιθανό σενάριο μόλυνσης

Με τον τελευταίο καταγεγραμμένο θάνατο, πριν καταλήξει ο 72χρονος κτηνοτρόφος, να έχει σημειωθεί το 2008, απορία προκαλεί πώς ένα μολυσμένο τσιμπούρι το οποίο μολύνει και ζώα αλλά και ανθρώπους έχει προκαλέσει γενική αναστάτωση στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από την ιχνηλάτηση που έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει ο ΕΟΔΥ, το μολυσμένο στέλεχος είναι ίδιο με αυτό που κυκλοφορούσε στη Βόρεια Μακεδονία τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν κρούσματα αιμορραγικού πυρετού.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, εξηγεί στην «Κ» πως ένα από τα πιο πιθανά σενάρια είναι το/α μολυσμένο/α τσιμπούρι/ια να έφτασε/αν στην Ελλάδα από τα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια μεταφοράς ζώων, καθώς σε γειτονικές χώρες έχουν επίσης εμφανιστεί κρούσματα με αιμορραγικό πυρετό.

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από ζώο σε άνθρωπο, από ζώο σε ζώο και από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αλλωστε, όπως συμπληρώνει ο ίδιος, πρόκειται για μία περίπλοκη διαδικασία μετάδοσης, καθώς τα τσιμπούρια αρχικά μολύνονται από ζώα και εν συνεχεία αυτά μεταδίδουν τον ιό στην επόμενη γενιά τσιμπουριών, καθώς και σε άλλα ζώα και στον άνθρωπο. Εν συνεχεία ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από ζώο σε άνθρωπο, από ζώο σε ζώο και από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Η αλήθεια είναι ο καθένας μπορεί να μολυνθεί αν τσιμπηθεί από μολυσμένο τσιμπούρι, γι’ αυτό και υπάρχουν κάποιες οδηγίες που μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά. Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάποιος μπορεί να μεταφέρει τον ιό αλλά να μην εμφανίσει συμπτώματα. Γι’ αυτό ο ΕΟΔΥ κάνει εξονυχιστικό έλεγχο στην περιοχή», σημειώνει ο κ. Παρασκευής.

Αιμορραγικός πυρετός: Η διαδρομή του τσιμπουριού μέχρι τη Λάρισα-2
Ενδείξεις παρουσίας του αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας – Κονγκό σε τσιμπούρια, ζώα και ανθρώπους, αυτοφυή κρούσματα και εισαγόμενα ανθρώπινα κρούσματα στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ έως το 2024. Πηγή: ECDC

Οδηγίες

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και γιατρό, κ. Γιαννακόπουλο, η κοινότητα της Λάρισας ήταν ανέκαθεν ιδιαίτερα προσεκτική με τα τσιμπούρια αυτήν την περίοδο του χρόνου, καθώς είναι σύνηθες φαινόμενο η αύξηση του πληθυσμού τους.

«Από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο συναντάμε συχνά τσιμπούρια στη φύση, γι’ αυτό και είναι συνήθης τακτική να ψεκάζουμε τα σκυλιά μας με ειδικό σπρέι και εμείς να φοράμε ανοιχτόχρωμα μακριά παντελόνια για να τα αποφύγουμε. Δυστυχώς, φαίνεται πως η έλευση ενός μολυσμένου τσιμπουριού προκάλεσε τον θάνατο ενός συντοπίτη μας», τόνισε ο πρόεδρος στην «Κ».

Αναλυτικά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι οι εξής: 

  • Αποφεύγετε περιοχές όπου μπορεί να υπάρχουν τσιμπούρια (δάση, λιβάδια, περιοχές με δέντρα, θάμνους, ψηλά χόρτα, σωρούς φύλλων, πυκνή βλάστηση).

Σε περίπτωση που είναι αναγκαίο να βρεθείτε σε περιοχές όπου πιθανόν υπάρχουν τσιμπούρια:

  • Περπατάτε πάντα στο κέντρο των μονοπατιών και όχι μέσα σε πυκνή βλάστηση.
    Φοράτε ρούχα ανοιχτού χρώματος (για να βλέπετε εύκολα τα τσιμπούρια) και κατά προτίμηση μπλούζες με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες και μπότες/κλειστά παπούτσια. Βάζετε το παντελόνι μέσα από τις κάλτσες και τις μπότες. Φοράτε γάντια, ιδίως, όταν αγγίζετε χόρτα/ φυτά ή ζώα με τα χέρια σας (βάζετε τα μανίκια της μπλούζας μέσα στα γάντια).
  • Βάζετε εντομοαπωθητικά σπρέι ή λοσιόν στο γυμνό/ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα σας (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης).
  • Μην ξαπλώνετε και μην κάθεστε απευθείας στο έδαφος στην ύπαιθρο.
  • Κάντε ντους ή μπάνιο αμέσως μετά την επιστροφή σας από την ύπαιθρο.
  • Εξετάζετε προσεκτικά τα ρούχα και το δέρμα σας για τσιμπούρια, κατά τη διάρκεια και μετά τη δραστηριότητα στην ύπαιθρο. Αφού επιστρέψετε σπίτι, βγάλτε τα ρούχα, τις κάλτσες και τα παπούτσια σας έξω από το σπίτι και ελέγξτε τα για τσιμπούρια.
  • Εάν εντοπίσετε τσιμπούρι στα ρούχα σας, αφαιρέστε το προσεκτικά (όχι με γυμνά χέρια).
  • Αν βρείτε τσιμπούρι στο σώμα σας, αυτό θα πρέπει να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με σωστό τρόπο, με κατάλληλη λαβίδα/ τσιμπιδάκι. Εάν δεν ξέρετε τον σωστό τρόπο αφαίρεσης του τσιμπουριού ή δεν έχετε την κατάλληλη λαβίδα, ΜΗ βγάζετε μόνοι σας το τσιμπούρι, αλλά πηγαίνετε άμεσα στον ιατρό, στο πιο κοντινό Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο.
  • ΜΗΝ πιάνετε το τσιμπούρι με γυμνά χέρια, αλλά πάντα με γάντια. ΜΗ ζουλήξετε, ΜΗ σπάσετε, ΜΗ συμπιέσετε και ΜΗΝ τρυπήσετε το σώμα του τσιμπουριού.
  • ΜΗΝ «ενοχλείτε» το τσιμπούρι όταν είναι προσκολλημένο στο δέρμα (π.χ. μη ρίχνετε πάνω στο τσιμπούρι λάδι, οινόπνευμα, βαζελίνη, πετρέλαιο).
  • Εφαρμόστε στα ζώα σας προληπτικά θεραπεία ενάντια στα τσιμπούρια σε τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες κτηνιάτρου και διενεργείτε τακτικές απεντομώσεις σε στάβλους/ κτηνοτροφικές μονάδες.
  • Φοράτε γάντια και προστατευτικό ρουχισμό, όταν έρχεστε σε επαφή με ζώα ή με το αίμα ή άλλους ιστούς/ εκκρίσεις ζώων, π.χ. κατά τη σφαγή ζώων.
  • Ισχύει η πάγια οδηγία να πίνετε μόνο παστεριωμένο γάλα και να μην τρώτε φρέσκα μαλακά τυριά, εάν δεν έχουν ωριμάσει σύμφωνα με το προβλεπόμενο, απαιτούμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, να μην καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα, εάν δεν γνωρίζετε ότι τηρήθηκε η σωστή διαδικασία παρασκευής τους για την προστασία σας από διάφορα νοσήματα που μεταδίδονται με αυτόν τον τρόπο.
  • Για τη μείωση κινδύνου μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο:
  • Αποφεύγετε τη στενή φυσική επαφή με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά αιμορραγικού πυρετού.
  • Φοράτε γάντια και προστατευτικό εξοπλισμό κατά τη φροντίδα ασθενών.
  • Πλένετε τακτικά τα χέρια σας μετά τη φροντίδα ασθενών.

Για επαγγελματίες υγείας:

  • Εφαρμόζετε αυστηρά τις βασικές προφυλάξεις πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων, κατά την εξέταση, φροντίδα και περίθαλψη ασθενών.

Περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα προστασίας από τα τσιμπούρια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr/disease/tsimpoyria-krotones/

kathimerini.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ