
Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση της επιτροπής του αγροτικού συλλόγου πρώην Δήμου Πλατυκάμπου με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το παρών στη συνάντηση έδωσε ο ίδιος ο Υπουργός κ. Κώστας Τσιάρας, όπως και ο συντοπίτης Υφυπουργός κ. Χρήστος Κέλλας με την επιτροπή αγροτών να αποτελείται από τους Ιωαννίδη Ιορδάνη, Καλογιάννη Παναγιώτη, Μπανέ Κώστα, Παπακωστούλη Θεόδωρο, Παπαχρήστο Βαγγέλη και Τζιότζιο Γρηγόρη.
Η συνάντηση, η οποία αποτέλεσε μια πρωτοβουλία του κ. Κέλλα, πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και μεταφέρθηκαν στο Υπουργό κάποια αιτήματα που αφορούν την έκτακτη ανάγκη στην οποία έχουν βρεθεί περιοχές του Νομού.
Το πρώτο αίτημα που συζητήθηκε αφορά την αποζημίωση για την παραγωγή μηδικής στις χαρακτηρισμένες «κόκκινες περιοχές», μια εκ των οποίων αποτελεί και η ευρύτερη περιοχή του πρώην Δήμου Πλατυκάμπου, καθώς η μηδική, λόγω και του όγκου των στρεμμάτων, δεν μπορεί να αποθηκευτεί, ούτε να εξέλθει της «κόκκινης ζώνης» ώστε να διατεθεί σε κτηνοτροφικές μονάδες.
Το δεύτερο αίτημα έχει να κάνει με το τι μέλει γενέσθαι με την αποζημίωση του φυτικού κεφαλαίου από την καταστροφή του Daniel, όπου υπήρξε η δέσμευση ότι θα γίνει πληρωμή μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Επίσης, υπήρξε η ενημέρωση ότι δρομολογήθηκε η εξόφληση των φακέλων της αρωγής από το αρμόδιο Υπουργείο μέχρι 16/07/25.
Το τρίτο αίτημα αφορούσε τους κτηνοτρόφους, καθώς στο 80% των μονάδων της περιοχής έχουν σφαγιαστεί τα ζώα εξαιτίας της ζωονόσου της ευλογιάς. Ζητήθηκε, λοιπόν, ειδική μέριμνα, σαν μηνιαίο επίδομα, προκειμένου οι άνθρωποι να μπορέσουν αν ανταπεξέλθουν στα οικογενειακά τους έξοδα.
Ακόμη, ζητήθηκε να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή του περιβόητου Μέτρου 23, όπως και να γίνει άμεση αποπληρωμή από τον ΕΛΓΑ των ζημιών (καύσωνας, παγετός, κλπ) της χρονιάς 2024.
Επιπλέον, ζητήθηκε να υπάρξει ειδική μέριμνα, μετά το πέρας της καλοκαιρινής περιόδου, για την καύση των άχυρων όπου αυτά δεν μπόρεσαν να διατεθούν λόγω του περιορισμού της «κόκκινης περιοχής», προκειμένου να μπορέσουν τα αγροτεμάχια να καλλιεργηθούν εκ νέου την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Τέλος, τέθηκε σαν θέμα προς συζήτηση με το αρμόδιο Υπουργείο το «πάγωμα» των οφειλών των παραγωγών τουλάχιστον μέχρι 31.12.2025, όπου είναι μέχρι στιγμής η ημερομηνία απαγόρευσης διακίνησης των ζωοτροφών, όπως αυτή ορίστηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας βάσει Ευρωπαϊκής οδηγίας. Επιπλέον, αιτήθηκε η επαναφορά των ρυθμίσεων της ΔΕΗ που χάθηκαν, όπως επίσης να υπάρξει δυνατότητα άμεσης ρύθμισης των υπέρογκων χρεών των αγροτών και κτηνοτρόφων σε Εφορία και ΚΕΑΟ αντίστοιχα, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ 8/10 παραγωγούς έχουν χρέη προς το ΚΕΑΟ και 9/10 προς την Εφορία.
Σημειώνεται ότι, εντός των ημερών, αναμένεται ο ορισμός μιας εκ νέου συνάντησης όπου θα δοθούν και οι τελικές απαντήσεις στα ζητήματα που τέθηκαν. Η όλη συζήτηση πραγματοποιήθηκε με καλή διάθεση και με την πεποίθηση ότι κατέστη σαφής η σοβαρότητα και η κρισιμότητα της κατάστασης της περιοχή μας, καθώς αν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα άμεσα θα υπάρξουν δυσάρεστα επακόλουθα στην οικονομική αλυσίδα της περιοχής για ακόμη μια φορά μετά την καταστροφή του Daniel.