
Ένταση σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (11/7) στην Ανάβυσσο, έξω από το ξενοδοχείο που γίνεται η σύνοδος των πρυτάνεων, με άνδρες των ΜΑΤ και φοιτητές να συγκρούονται.
Συγκεκριμένα, οι φοιτητές προσπάθησαν να κολλήσουν αφίσες με αιτήματα πάνω στην κλούβα των ΜΑΤ και εκείνη την ώρα οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση δακρυγόνων.
Σημειώνεται ότι λόγω της συγκέντρωσης των φοιτητών, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου, από το ύψος του ξενοδοχείου «Plaza Resort» στο ρεύμα προς Σούνιο.
Για ποιο λόγο διαμαρτύρονται οι φοιτητές
Η νέα νομοθετική ρύθμιση η οποία θα παρέχει στους παλιούς φοιτητές που έχουν αποδεδειγμένα προσπαθήσει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μία τελευταία ευκαιρία να πάρουν το πτυχίο τους, παρουσιάστηκε σε σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπει ότι παλιοί φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 75% των μονάδων του προγράμματος σπουδών τους και έχουν συμμετάσχει με επιτυχία τουλάχιστον σε δύο εξεταστικές περιόδους των τελευταίων δύο ακαδημαϊκών ετών, θα έχουν το δικαίωμα να παρατείνουν τη φοίτησή τους για έως δύο επιπλέον εξάμηνα.
Σε περιπτώσεις όπου απαιτείται πρακτική, πτυχιακή ή διπλωματική εργασία, η παράταση μπορεί να ανέλθει σε τρία εξάμηνα.
Εκτιμάται ότι η ρύθμιση αφορά περισσότερους από 35.000 παλιούς, αλλά ενεργούς σπουδαστές.
Πέραν της κατηγορίας αυτής, επαναβεβαιώθηκε ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα διαγραφούν ανενεργοί σπουδαστές τετραετών προγραμμάτων οι οποίοι τη χρονιά 2021-22 είχαν ήδη υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης των προγραμμάτων τους, καθώς σύντομα εκπνέει και η περίοδος χάριτος τεσσάρων ετών που δόθηκε τότε.
Οι φοιτητές αντιδρούν έντονα στις επικείμενες αλλαγές στις διαγραφές, οι οποίες προβλέπουν ότι θα διαγράφονται από το πανεπιστήμιο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθημάτων που έχουν περάσει, όσοι υπερβαίνουν τη χρονική διάρκεια φοίτησης. Υποστηρίζουν ότι η αλλαγή αυτή είναι άδικη και ζητούν να διορθωθεί ο νόμος.
Συγκεκριμένα:
- Θεωρούν άδικο να διαγράφονται φοιτητές που έχουν περάσει ένα μεγάλο μέρος των μαθημάτων τους, ακόμα κι αν έχουν υπερβεί τη χρονική διάρκεια φοίτησης.
- Επισημαίνουν ότι οι αλλαγές αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη τις ατομικές περιπτώσεις και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι φοιτητές (π.χ. οικονομικά προβλήματα, ασθένειες).
- Ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει τον νόμο και να βρει μια πιο δίκαιη λύση για τις διαγραφές.
- Εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον τους και για το πώς θα επηρεαστούν από τις διαγραφές αυτές.