
Οδηγός Επιβίωσης που απευθύνεται σε: Φοιτητές, freelancers, καλλιτέχνες, συγγραφείς, εκπαιδευτικούς, ή απλώς ανθρώπους που σκέφτονται λίγο αλλιώς, αλλά βρίσκονται σε ρουτινιασμένα ή αδιάφορα περιβάλλοντα.
1. Δημιούργησε “κρυψώνες έμπνευσης” στον φυσικό σου χώρο
Δεν χρειάζεσαι στούντιο. Μπορείς να έχεις μια γωνιά στο σπίτι με περίεργα υλικά (παλιά περιοδικά, πέτρες, ξύλα, υφάσματα), ένα ράφι με αλλόκοτα αντικείμενα ή ένα συρτάρι με μικρές “προκλήσεις” για τον εαυτό σου. Ένα παράδειγμα: γράψε μια ιστορία βασισμένη σε ένα κουμπί.
2. Φτιάξε το δικό σου “creative time-shift”
Αν οι ώρες σου είναι δεσμευμένες από δουλειά, υποχρεώσεις ή οικογένεια, επίλεξε ένα 20λεπτο μέσα στη μέρα (ακόμα και μέσα στο μετρό ή στην αναμονή στο ΙΚΑ) για να το μετατρέπεις σε χώρο δημιουργικότητας. Μπορείς να σημειώσεις μία παράξενη ιδέα, να σκιτσάρεις πρόσωπα απέναντι σου ή να ηχογραφήσεις έναν ήχο της πόλης που σε εμπνέει.
3. Μετέτρεψε βαρετές υποχρεώσεις σε “ασκήσεις παρατήρησης”
Πήγες σούπερ μάρκετ; Πρόσεξε πώς στέκονται οι άνθρωποι στη σειρά ή τι αγγίζουν πρώτα στο ράφι. Περίμενες στο ΚΕΠ; Φτιάξε μια μικρή ιστορία για την κυρία που μιλάει στο κινητό. Η βαρεμάρα είναι το καμουφλάζ της έμπνευσης.
4. Επινόησε ρόλους και κανόνες στον εαυτό σου
Αντί να “πρέπει να κάνεις δουλειές”, κάνε τον εαυτό σου τον Αρχιτεχνίτη της Τάξης ή τη Μάγισσα των Πλυντηρίων. Δώσε τίτλους στις δράσεις σου:
– “Αποστολή 2: Τακτοποίηση ψυγείου – Ανάκτηση τροφικής αρμονίας”
Το χιούμορ και η φαντασία θα σώσουν τη μέρα.
5. Κράτα ένα “τετράδιο παρατήρησης του πραγματικού κόσμου”
Εκεί δεν γράφεις σκέψεις σου. Γράφεις τι βλέπεις και τι θα μπορούσε να είναι αλλιώς.
Παράδειγμα:
– “Το φανάρι στην Εγνατία αναβοσβήνει ρυθμικά σαν να προσπαθεί να στείλει σήμα Μορς.”
– “Η καφετζού στη γωνία έχει μάτια όπως οι ήρωες στα κόμικς της δεκαετίας του ’50.”